EN facebook

Fenntarthatósági Napok a Magyar Természettudományi Múzeumban – 2023. szeptember 24. és 26.

FELHÍVÁS

A Magyar Természettudományi Múzeum Fenntarthatósági Napokat szervez az Európai Fenntarthatósági Témahéthez csatlakozva. A 2023. szeptember 24-én vasárnap megrendezendő családi napon interaktív, játékos módon, szeptember 26-án kedden előadássorozat keretében ismerkedhetnek a látogatók a fenntartható fejlődési célokkal.

 

Szeptember 24-én, vasárnap 9-14.00 óra között Családi Napon izgalmas programokkal, élő állatokkal, kézműveskedéssel és öko büfével várja a múzeum a családokat, gyermekeket, az óvodás és iskolás korosztály tagjait.

 

Időpont: 2023. szeptember 24. (vasárnap), 9-14.00 óráig

Helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum

 

A programsorozat múzeumi belépőjeggyel látogatható, amely a kiállítások megtekintésére is jogosít!

 

Belépődíjakról itt

 

Programok:

 

- Komposztálás – hogyan „komposztál” a természet és hogyan komposztálhat a városi ember? Kik ebben a mi kis élő segítőink?

- Kézműveskedés – gyurmázás, szabad alkotás újrahasznosított alapanyagokból

- Ízeltlábúak a klíma szorításában – beporzóink és jövevény fajaink a változó klimatikus viszonyok között

- Virágok az asztalon – vágott virágok vs. cserepes növények élete, origami virágkészítés

- Csomagolóanyagok – zsákbamacska játék csomagolóanyagokkal, vajon jól ismerjük és jól szelektáljuk-e őket?

- Ökocímke-forgó – értjük-e, helyesen értelmezzük-e a termékeken található öko-címkéket?

- Hulladékos dobble – melyik szelektív kukába mi való?

- Pólószatyor-készítés – kinőtt pólóból szatyrot készíthetünk, ami vésztartalékként mindig elfér a táskánkban (műanyag bevásárló zacskó vásárlására nem lesz már szükség!)

- Hulladékmentő ékszerkészítés – hulladékok újraértelmezése varázslatos kiegészítőkké

- Levendulazsák készítése – mesterséges molyirtók helyett a ruhásszekrénybe

- Öko büfé – helyi, szezonális alapanyagokból, húsmentesen, egészségesen

- Filmvetítés - a Semsey Andor teremben természetvédelmi témájú díjnyertes filmeket vetítünk

 

További részletek

 

 

Előadássorozat fenntarthatósági témában

 

A múzeum az Európai Fenntarthatósági Témahéten előadássorozatra vár minden kedves érdeklődőt 2023. szeptember 26-án (kedd), 15 órai kezdettel.

 

Kis közösségek, nagy kihívások, új szerepek és lehetőségek ma. Hogyan hasznosították újra a hulladékot korábban a paraszti gazdaságokban, milyen példát nyújthatnak napjaink társadalmában? Mit tehetünk mi, mit tesznek a múzeumok egy fenntarthatóbb jövő érdekében?


Program:

 

15.00

Köszöntő

 

15.10

Fehér Zsuzsanna (Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, kommunikációs igazgatóhelyettes): Fenntarthatóság a múzeumok keresztmetszetében.
Mit jelent a fenntarthatóság a múzeumok esetében? Az előadás bemutatja a fenntarthatóságra törekvő múzeum négy alappillérét: társadalmi, kulturális, gazdasági és környezeti dimenziókat, ezek jellegzetességeit és kölcsönhatását.

 

15.40

Benedek Csaba (néprajzkutató muzeológus): Természetes anyagok újrahasznosítása a paraszti gazdaságban. A paraszti kultúrában a pazarlás jóformán ismeretlen volt, a legtöbb tárgyat igyekeztek végsőkig használni, megjavítani, új szerepkörbe állítani vagy elraktározni későbbre. Ez a szemlélet teljesen ellentétes a mai fogyasztói társadalom mentalitásával. Az előadás elsősorban a népi kultúrából mutat be olyan használati eszközöket, amelyeket általánosságban mindenhol megtalálhatunk vagy éppen ellenkezőleg, amelyek kuriózumnak számítanak a témában.

 

16.10

Horváth Anita (Kisközösségi Program): Világunk megváltoztatása közösségek révén. A Kisközösségi Program munkatársai 15 éve azon dolgoznak, hogy minél több helyi ökoközösség alakuljon és működjön hatásosan a Kárpát-medencében. De vajon miért jó, ha barátainkkal közösen cselekszünk az ökológiai fenntarthatóság érdekében? És mi mindent tudunk tenni életünk különböző területein?

 

16.40

Dr. Mihók Barbara (Environmental Social Science Research Group (ESSRG); Szegedi Tudományegyetem): Természetvédelem és lelki egészség – egyazon érem két oldala. A természettel való közvetlen érintkezésnek kimutatható egészségvédő hatása van mind a fiziológiai, mind a mentális egészség terén. Az előadásban azt járjuk körbe, miért lényeges ez a téma, mit mondanak a kutatások a természet és (kiemelten a mentális) egészség kapcsolatáról, és miért jó nekünk, ha nagyobb hangsúlyt fektetünk erre a kapcsolatra?

 

 

Az előadássorozat ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

 

Regisztráció

gyűjtemény, látogató, Múzeumok Éjszakája, téma, természettudomány
2023-06-28 07:00
Az év múzeuma, díj, természettudomány
2023-05-28 07:00
Beporzók napja, gyűjtemény, kiállítás, múzeumandragógia, #muzeumokajovoert, műhely, Pulszky Társaság, téma, természet, természettudomány
2023-02-15 14:00