EN facebook

Ha az évgyűrűk mesélni tudnának - Új szerzemény a Göcseji Falumúzeumban

TÁRGY

2020-12-23 14:00

Különlegességgel gyarapodott a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeum. A fogadóépületben egy 123 éves bükkfatörzs szeletét helyezték el, amit nemrég a helyi Levendula Kertből vágtak ki a Zalaerdő Zrt.munkatársai. A fák nagyjából évente növesztenek egy új évgyűrűt, így vissza lehet kutatni, pontosan mikor ültették a fát, s a növény milyen vastag volt egy-egy történelmi esemény idején.

 

A fásszárú növények éves gyűrűképződését, az adott év éghajlati jellemzői következtében létrejövő különbözőségeit használja a kormeghatározó történeti segédtudomány, a dendrokronológia.

 


Az 1897-ben ültetett bükkfa számos történelmi eseményt szemtanúja lehetett. Zalaegerszeg határában állt az I. és a II. világháború idején, a falumúzeum 1968-as megnyitásának pillanatában, és a TV-torony 1973-as építését is közelről láthatta. Ezeket az időpontokat mind jelölték is a kollégák a fametszeten. Azt pedig csak találgatni lehet, hányan ültek a hűs lombja alatt a nyári hőségben, kik voltak azok, akik egy kirándulás idején piknik kosárral a kezükben megpihentek a törzsénél, s hány madár rakta fészkét az ágain.


A pandémiás helyzet miatt egyelőre csak online tekinthető meg a tekintélyt parancsoló fadarab, de bízunk benne, hogy tavasszal élőben is megmutathatjuk valamennyi látogatónknak a bükkfatörzs hatalmas szeletét.

 

Egy őszi nap életképe a Göcseji Falumúzeumban

állományvédelem, fénykép, #muzeumozzaszobadbol, műhely, tanulás, virtuális
2020-11-30 07:00
látogató, örökségvédelem, régészet, tárgy, természet, történelem
2020-10-06 16:00
emlékezet, fénykép, helytörténet, #muzeumozzaszobadbol, természet, virtuális
2020-11-09 14:00