EN facebook

Halászati múzeum nyílt Ráckevén

FEJLESZTÉS

2022-07-17 16:00

A halászat és a horgászat ezer szállal kapcsolódik a magyar nemzet történetéhez, ezért is fontos, hogy több múzeuma legyen a területnek - hangzott el 2022. július 14-én, csütörtökön a ráckevei Halmúzeum ünnepélyes átadásán.

 

Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) több mint hétszázezres táborával a legnagyobb magyar társadalmi szervezet. Összehasonlítva a vadászok hetvenezres fős létszámával és azzal, hogy mennyi vadászati múzeum van Magyarországon, meglepően kevés horgász és halászati témájú múzeum, pedig a magyar halászati örökség, horgászati jelen megérdemelné azt, hogy hasonló nagyságrendben legyenek kiállítóhelyei mint a magyar vadászatnak.


A társadalom számára kulcsfontosságú a rekreáció lehetősége, amelynek egyik legnagyszerűbb formája a horgászat a természetjárás és a vadászat mellett. Ráadásul a halászati és horgászati hagyományok mindig nagyon mélyen hozzátartoztak a magyar nemzethez, már a honfoglaláskori időből származó emlékeink is erről tanúskodnak. Már a honfoglalókat is megdöbbentette, hogy itt a Kárpát-medencében, ha egy kosarat belemerítettek a vízbe, akár a Dunába, akár a Tiszába, abban hal volt - fogalmazott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A halászat ősi hagyományai közé sorolta például a pákászatot vagy a kutyogtatást.

 

fotó forrása: semjenzsolt.hu

 

A horgászat tehát ezer szállal kapcsolódik a magyar nemzet történetéhez, őseink öröksége és napjaink kikapcsolódása egybeesik a horgászatban, ezért is fontos, hogy minél több múzeuma legyen a területnek.

 

Ráckevénél nem is lehetne jobb helyszíne a múzeumnak, hiszen a Csepel-szigeten, Árpád vezér egykori szálláshelyén a horgász-, halászhagyományok mindig is meghatározóak voltak.


A múzeum egy most megújult 1510-ben épült házban kapott helyet, amely méltó helyszíne az intézménynek.

kiállítás, természet
2018-04-01 08:00