EN facebook

Rája, vagy halbőr? - Különleges felfedezést tettek régészek és restaurátorok egy honfoglalás kori sír feltárásakor

LELET

2022-01-11 07:00

Különleges lelet került elő egy feltárás során Jászjákóhalma határában. Régészek egy állatbőrrel bevont szablyát emeltek ki egy honfoglaláskori sírból. A korábbi feljegyzések a korszakról arról szóltak, hogy a használatos tőrök, szablyák markolatát rájabőrrel vonták be, a restaurátorok most azonban olyan felfedezést tettek, amely a korabeli magyarok keleti kapcsolatrendszerét is új megvilágításba helyezheti.

 

A Jász Múzeum és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem összefogásának köszönhetően az utóbbi években jelentősen megnőtt a honfoglalás kori régészeti lelőhelyek száma a Jászságban. Míg 2016-ban csupán 15 helyszínt ismertünk, addig a helyi régészek irányítása mellett dolgozó fémkeresős önkéntesek bevonása nyomán ma már 49 lelőhelyről van adatunk. A megbolygatott temetők megmentésébe, feltárásába, restaurálásába az elmúlt 3 évben a Salisbury Kft. is bekapcsolódott.


2021 NYARÁN A MUNKA SZENZÁCIÓS EREDMÉNNYEL FOLYTATÓDOTT: JÁSZJÁKÓHALMA HATÁRÁBAN EGY OLYAN 10. SZÁZADI SZABLYA KERÜLT ELŐ, AHOL A GONDOS RESTAURÁLÁSNAK KÖSZÖNHETŐEN A MARKOLATON SZERVESANYAG BORÍTÁS NYOMAIT SIKERÜLT FELFEDEZNI.

 

A Jászjákóhalma határában felfedezett szablya részlete restaurálás előtt

 

 


Restaurátoraink, a markolat fa borításának mikroszkóp alatt, rétegről-rétegre történő, aprólékos mechanikus tisztításakor fedezték fel a kiemelkedő jelentőségű szerves maradványt. A restaurálás és konzerválás során mindvégig arra törekedtek, hogy a tárgy által hordozott maximális információ megőrizhető legyen. A szablya restaurálása során a legnehezebb feladatot a szerves maradvány megőrzése jelentette a vas állapotának stabilizálása, konzerválása mellett.

Az előzetes vizsgálatok arra mutattak, hogy talán itt is egy állati bőr bevonat lehetett. Eddig összesen három hasonló lelet volt ismert, melyeken az 1930-as évek óta, a leghíresebb és legjobb állapotban fennmaradt 10. századi fegyver, a bécsi szablya vizsgálatai nyomán a kutatás hagyományosan rájabőr bevonatot rekonstruált. Ezeket azonban egy kivételével nem vizsgálta korábban biológus szakember. Így a jászjákóhalmi bőrlelet meghatározásába a bécsi Naturhistoriches Museum, halbiológusát is bevonták kollégáink. Ebben az esetben pontosan sikerült meghatározni, hogy a szerves maradvány nem rája, hanem vágótok (Acipenser gueldenstaedtii) bőre, annak is a gerince és a középvonala közötti részéről szárzmazik. Ez a halfajta a Fekete-, az Azovi- és a Kaszpi tengerben, valamint az oda ömlő folyók vízrendszerében fordul elő. A folyamszabályozások előtt Magyarországon, a Tiszában is fellelhető volt. A vizsgált korszakban virágzott a halakból előállított termékek (pl. enyv, halbőr) kereskedelme Kelet-Európában. A honfoglalók halászatáról, illetve halfogyasztási szokásairól azonban eddig semmilyen adatunk nem volt.

 


Mikroszkóp alatt készült felvétel a markolatról

 

 

 

Így a szerencsésen megfigyelt jászjákóhalmi lelet egysor további kérdést és kutatási irányt vet fel a magyarok elődeinek kutatásával kapcsolatban. Érdemes lesz a jövőben megvizsgálni ennek fényében a korábbi hasonló leleteinket, hogy valóban rája bőréről van-e szó. A szablyák markolatának ilyen borítása úgy tűnik egykoron sokkal általánosabb lehetett, mint azt korábban gondoltuk, csak a vékony szervesanyag könnyen megsemmisült a földben.

 

Végezetül pedig kutatás tárgya kell, hogy legyen a jövőben a halbőrök kereskedelméről szóló kora középkori írott források tüzetes áttekintése is, mely a korabeli magyarok keleti kapcsolatrendszerét új megvilágításba helyezheti.

 

 

Fotók: Salisbury Kft.

gyűjtemény, kiadvány, látogató, régészet, természet
2021-10-26 20:00
állományvédelem, beruházás, díj, örökségvédelem, természet
2021-05-30 07:00
régészet, tárgy, természet, természettudomány
2021-04-02 07:00