EN facebook

Hazai hírösszefoglaló – február

2022-03-11 19:00

A Magyar Múzeumok OnLine idén rendszeres havi hírösszefoglalóban szemezget a hazai múzeumi hírekből. Megnézzük, mit tesznek közzé a magyar múzeumok. Kiállításokról, múzeumépületről, közösségről, fontos eseményről értesülhetnek azok, akik szeretnék nyomonkövetni a hazai intézmények életét. 

 

 

Átkelők a túlvilágra - új tárlat a Szolnoki Galériában

 

A gepidák világát bemutató nagy sikerű tárlat az Átkelők a túlvilágra - Két gepida temető a Közép-Tisza mentén időszaki kiállítás március közepétől a Szolnoki Galériában tekinthető meg. 

A kiállított anyag két múzeum, a Kecskeméti Katona József Múzeum és a szolnoki Damjanich János Múzeum, két, a közelmúltban feltárt kiemelkedő gepida temető leletanyagából és szakmai eredményeiből áll össze.

 

 

A roma származású hősöket bemutató vándorkiállítás Komlóra érkezett

 

Komlóra érkezett a Terror Háza Múzeum vándorkiállítása, mely olyan magyar roma származású hősöket mutat be, akik az ’56-os forradalom és a rendszerváltozás időszakában példaértékű szerepet vállaltak közös ügyeinkért. 

 Az „Együtt, szabadon – Magyar Cigány Hősök” című vándorkiállítás országszerte összesen 25 helyszínen mutatja be az egyetemes magyar kultúra és a közéletünk cigány származású hőseit. A tervezett helyszínek között Komló a negyedik volt a sorban.

 

 

Kép: „Együtt, szabadon – Magyar Cigány Hősök” című szabadtéri installáció Komlón. Forrás: Terror Háza Múzeum

 

 

Vallomások Latinovits Zoltánról – Szkárosi Endre

 

Bajor Gizi Színészmúzeumban látható „Embernek röpülni boldogság” – Latinovits Zoltán (1931–1976) című kiállítás kapcsán interjú készült Szkárosi Endre költővel, aki egyetemi hallgatóként, a Balassi Bálint Szavalókörben találkozott Latinovits Zoltánnal.

 

 

 

 

„Bandynak szerettetel” Tandori Dezső – Baranyay András – Képversek, levelek, fotóművek

 

Baranyay András és Tandori Dezső szoros baráti kapcsolatát illusztráló kiállítás nyílt a Miskolci Galériában.

A néhány kiállított levél és fotó mellett, eddig nem ismert Tandori-képversek, ideogrammák, rajzok, indigógrafikák, frottázsok és „tandoritípiák” tárulnak a látogatók elé.

 

 

Fotó: Baranczó Benedek, Miskolci Galéria

 

Új anyaggal bővült a Kazinczy Ferenc Múzeum gyűjteménye

 

Egy sárospataki ház felújítása során előkerült iratanyagot mentett meg Szabó Ferenc a kidobástól és megsemmisüléstől, s adta a Kazinczy Ferenc Múzeumnak. A mintegy félezer tételből álló, a 19. század második feléből való anyag páratlan jelentőségét az adja, hogy egykor egy módos zsidó kereskedőcsalád tulajdonát képezte. A "leletben" előforduló személyes és gazdasági iratok, számlák, sárospataki és sátoraljaújhelyi hitközségi levelek feldolgozása új eredményekkel egészítheti ki Tokaj-Hegyalja egykori zsidó lakosságával kapcsolatos ismereteket. 

A múzeum megkezdte a dokumentumok szétválogatását, rendszerezését.

 

 

Fotó: Szoboszlay Marcell, Kazinczy Ferenc Múzeum

 

KözösKedd! A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár és Magyar Nemzeti Levéltár  közös keddi programja

 

2021-ben a közgyűjtemények közötti együttműködést erősítve közös levéltár-pedagógiai projekt indult el a Magyar Nemzeti Levéltár és a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár között, mely a magyar-zsidó együttélés tematikáját dolgozza fel a középkortól a 20. század végéig, egy közös online tárlat formájában.

A virtuális kiállításként, vagy a tananyaghoz, tanórákhoz kapcsolódó ismeretterjesztő, kulturális, történelmi háttérként is szolgáló tárgyak, dokumentumok, portrék, leírások sokrétűen, audiovizuális formában nyújtanak segítséget mind a gyerekek, diákok, mind a felnőtt érdeklődők, pedagógusok számára. 

A következő hetekben kedd délutánonként az érdeklődők ízelítőt kaphatnak a kiállítás anyagából.

 

Virtuális sétákkal bővült a Dornyay Béla Múzeum weboldala

 

Virtuális sétán járhatjuk végig a Dornyay Béla Múzeumot és a Bányászati Kiállítóhelyet. A múzeum földszintjén a Mihályfi-gyűjtemény jeles képzőművészeti alkotásai, Gábler Vilmos fotográfiái és salgótarjáni képzőművészek alkotásai láthatóak. Az emeleten Nógrád az újkorban című állandó kiállítás, az Üvegváros tanulmányi raktár és Dargay Attila időszaki kiállítása található. Az alagsorban Balázs János és Földi Péter festményei és P. Tóth László fotóművész időszaki kiállítása tekinthető meg.

 

Pop-up restaurátorműhely a Józsefvárosi Múzeumban

 

Józsefvárosi Múzeum első nyilvános programján a résztvevőkkel közösen

elkezdte a múzeum első műtárgyának restaurálását. A Tömő utca 23/A bejárati kapuja lakossági mentőakció keretében került a múzeum gyűjteményébe.

 

 

Kép: A múzeum műtárgyának nyilvános restaurálása, forrás: Józsefvárosi Múzeum

 

Online tananyaggal bővült a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum oldala 

 

cukrászműhely oldalon a II. ipari forradalmat ismertető kreatív és interaktív anyag található. Az oldal tanórába építhető videókat, játékokat és teljes körű tanári segédleteket tartalmaz.

Az oktatóanyag szakiskolásoknak és gimnazistáknak egyaránt hasznos lehet.

 

Szabadulószoba a Déri Múzeum egyiptomi sírkamrájában

 

Egyiptomi kódorgó néven hirdetett programon Egyiptom titkaival ismerkedhetnek a debreceni Déri Múzeum látogatói.  

A hiteles falfestmények között vezető út, az emeleten kialakított sírkamra, s a misztikus környezet az egyiptomi halotti kultusz világába repíti az érkezőket, ahol egy kincsesláda kódjának megfejtésében mindentudó hátizsák segíti a kalandorokat. 

 

Zseniális találmányok – Innovatív ötletek: Epizódok az ókori technika történetéből

 

Megjelent az Aquincum Múzeum kiadványa az ICOM Magyar Nemzeti Bizottság „Múzeumpedagógiai nívódíjas” és a Pulszky Társaság „Év kiállítása 2021 jelölt” kiállítása nyomán. 

Technikai szempontból az ókori tudomány fejlődésében a Kr. e. 3. század és a Kr. u. 1. század közötti időszak különösen termékeny volt. Ekkor rengeteg innovatív ötlet született, szinte egy technikai forradalom zajlott le. Méghozzá egy elfelejtett technikai forradalom, mert ma már nem is tudjuk, hogy az újkori találmányok, sőt esetleg a ma is használt gépek, eszközök, berendezések eredete sokszor az ókorig nyúlik vissza. Ebbe az elfeledett, de rendkívül izgalmas világba kalauzolja el az olvasókat ez a könyv az ókori szemtanúk és a mai Budapest területén fekvő ókori településről, Aquincumból előkerült régészeti leletek segítségével. A kor technikai tudása ugyanis nemcsak Rómában vagy az ókori világ tudományos központjában, a távoli Alexandriában volt ismert. Tárgyi hagyatéka szerte a hellenisztikus világban és az egykori Római Birodalom területén, így Aquincumban is megtalálható.

 

 

 

 

kiállítás, múzeum, tárgy
2022-02-11 19:30