EN facebook

Hétvégi programok Gyulán - Folytatódik a Térzene utcai koncertsorozata

PROGRAMAJÁNLÓ

pünkösdi hétvégéhez hasonlóan élénk lesz az élet a Várkertben most szombaton is. A Szegedi Kürtkvartett zenél a Térzene Program keretében szombaton délután 4 órától a gyulai vár tövében. A koncerten túl azonban további izgalmakat is tartogat a programkínálat.

 

Gyulán is folytatódik a városban az elmúlt héten indult Térzene sorozat. A kezdeményezés célja köztéri klasszikus zenei hangversenyek rendezése országszerte, Magyarország minden 5000 főnél nagyobb településén. A meghirdetett alkalmak a családok, lakók hétvégi programjait gyarapíthatják és ingyenesen látogathatók. A gyulaihangversenyek természetesen remekül szolgálják a város idegenforgalmát is. A Nemzeti Komolyzenei Stratégia keretében megvalósuló köztéri koncertekkel a szervező kulturális kormányzat célja, hogy a klasszikus zenét olyanokhoz is eljuttassa, akik nem találkoznak vele mindennapjaik során – vagy, mert a családi környezetükben nem érték a klasszikus zene, vagy, mert anyagilag nincs rá lehetőségük, hogy koncertre járjanak, zenét tanuljanak.

 

A június 13-án fellépő együttes tagjai Szeged város professzionális muzsikusai. A Szegedi Szimfonikus Zenekar kamaraegyüttesének repertoárja széleskörű és sokoldalú, amelyben a reneszánsz-, barokk-, klasszikus-, romantikus-, 20. századi klasszikus művek mellett jazz, filmzene, népzenei és könnyűzenei feldolgozások is megtalálhatók repertoárjukban.


A Szegedi Kürtkvartett gyulai koncertje 2020. június 13-án (szombaton) 16 órakor kezdődik a vár tövében. A sorozat eseményei a folytatásban is szombat délutánonként kerülnek majd megrendezésre – egyelőre a Várkertben.

 

A zenés program mellett a várban a Kerecsényi László Íjász Egyesület tagjai idézik fel a végvári vitézek életét bajvívással, a puska és az ágyú használatának bemutatásával, valamint íjászkodással. Bár továbbra is csak a vár szabadtéri részei látogathatók, a nyitott ajtókon és ablakokon be lehet nézni a helyiségekbe, tárlatvezető kollégák pedig 10.30-tól óránként tartanak vártörténeti ismertetőt. A kastély parkjában ezen a szombaton is lesz Kastélymesék, 15 órai kezdettel. Szilágyi Sándor történésztől – akárcsak az elmúlt hétvégén – a kastély előtt kifüggesztett régi fotók megtekintése közben lehet majd hallani történeteket a Harruckren-Wenckheim-Almásy-kastély múltjából.


Természetesen a Rondella, a Kastély Kávézó és a kastély ajándékboltja is változatlanul nyitva tart.


Részletes program:

június 13. (szombat) 10.00-18.00

a vár szabadtéri részei látogathatók, a Kerecsényi Íjász Egyesület végvári vitézeinek jelenlétével

június 13. (szombat) 15.00
Kastélymesék - Szilágyi Sándor történész kastélytörténeti ismertetője

június 13. (szombat) 16.00
a Szegedi Kürtkvartett koncertje a vár tövében

június 14. (vasárnap) 10.00-18.00
a vár szabadtéri részei látogathatók, a Kerecsényi Íjász Egyesület végvári vitézeinek jelenlétével

 

 

Borítókép: gyulaihirlap.hu

látogató, programajánló, természet, történelem, újranyitás
2020-05-16 07:00
emlékezet, gyűjtemény, képzőművészet, #muzeumozzaszobadbol, tárgy
2020-04-08 13:00
emlékezet, felhívás, #muzeumozzaszobadbol, tárgy, virtuális
2020-04-09 20:00