EN facebook

Hiteles múzeumi variációk - Kezdetét vette a 15. Múzeumpedagógiai Konferencia Debrecenben

MŰHELY

Hiteles variációk címmel Debrecenben, a Déri Múzeumban megkezdődött a 18. Múzeumok Őszi Fesztiválját lezáró 15. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia. A több mint száz múzeumi szakember részvételével zajló kétnapos szakmai esemény a jelenkorunkat uraló információáradatban a múzeumok hiteles információforrás szerepének és ehhez kapcsolódó felelősségének a tudatosítását tűzte ki célul.  Arra a kérdésre is keresi a választ, hogy hol húzódnak a múzeumi hitelesség határai.  A konferencia témaválasztásával reflektál a 2023-ban Jövő! Menő! Múzeum! jelmondattal zajló országos programsorozat központi üzenetére is. A tudománykommunikáció fontosságát előtérbe állítva a jelenkor kihívásaira is reagáló tudományos kutatások és eredmények élményszerű múzeumi bemutatására, a hitelességre törekvő tartalmakra és korszerű módszerekre hívja fel a figyelmet.

 

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ és a Déri Múzeum együttműködésében megvalósuló konferenciátfelvezető sajtóreggelin beszédet mondott dr. Puskás István, Debrecen kulturális területért felelős alpolgármestere, dr. Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Múzeumi Főosztály főosztályvezetője,dr. Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese és dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója.

 

 

Idén első alkalommal adták át a konferencián az Arany Süni Vándordíjat. Az elismerést annak apropóján alapítottaa Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK), hogy 10. évébe lépetta Múzeumok Őszi Fesztiválját 2013 óta fémjelző kedves süni kabala. Az Arany Süni Vándordíj odaítélésével a MOKK hagyományt kíván teremteni, és a Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódó programokat bemutató videók készítésére és posztolására buzdítja a hazai múzeumokat. Az ünnepélyes díjátadón az elismerést –Szilágyiné Rencz Marianna és Hugyecsek Balázs képzőművészek közös alkotását, egy sünit ábrázoló kisplasztikát –a miskolci Herman Ottó Múzeum vehette át, ugyanis az ő videójuk érte el 48 óra alatt a legmagasabb reakciószámot a Múzeumok Őszi Fesztiválja Facebook oldalán.

 

 

A köszöntőket és az Arany Süni Vándordíj átadását követően dr. Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Múzeumi Főosztályának főosztályvezetőjének nyitóelőadása Nincs múzeum hitelesség nélkül címmel hangzott el. A házigazda Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese, dr. Lakner Lajos tartotta meg Déri Múzeum és a múzeumi hitelesség című átfogó előadását.

 

Az első konferencianap délutánján további plenáris előadások hangzanak el. A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Egyházművészeti Gyűjteményének vezetői, Balla Tünde és Lakatos Attila érdekes aspektusból, a múzeumnak a pasztorációhoz való kapcsolódása mentén vizsgálják a hitelesség témájátDr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese a múzeumi élő történelem programok hitelességét megalapozó kutatásokat és forrásokat veszi számba. Lupfer-Juhász Eszter, a HUN-REN-DE Néprajzi Kutatócsoport ésa Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara Néprajzi Tanszékének tudományos segédmunkatársa pedig arra a kérdésre keresi a választ, hogy valóban pótolhatatlanok-e a múzeumok a köznevelésben. Az előadásokat követően A múzeumi hitelesség határai című Oxford típusú moderált vita keretében a közönség aktív bevonásával azt vitatják meg a múzeumi szakemberek, hogy a látogatók sikeresebb bevonzása érdekében melyek a latba vethető eszközök, amelyek alkalmazásával nem sérül a múzeumok hitelessége. Az első konferencianapot érdekes, helyszínspecifikus szakmai programok zárják, a Déri Múzeum mellett a Debreceni Református Nagytemplom, a Szabó Magda Emlékház és a MODEM– Modern és Kortárs Művészeti Központ várja az érdeklődőket.

 

A konferencia második napján a plenáris előadásokat követően a Déri Múzeumban és a MODEM – Modern és Kortárs Művészeti Központban párhuzamosan futó két szekcióban a MOKK által kiadott nyílt felhívásra beérkezett múzeumi jó gyakorlatokat ismerhetik meg a résztvevők.

 

 

A konferencia részletes programja itt olvasható

 

 

A 15. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia szervezői:

Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, Déri Múzeum

 

Együttműködő partnerek:

MODEM – Modern és Kortárs Művészeti Központ, Méliusz Juhász Péter Könyvtár


Támogató:

Nemzeti Kulturális Alap

díj, felhívás, gyűjtemény, Múzeumok Őszi Fesztiválja, műhely, téma
2023-10-11 07:00
díj, múzeumpedagógia
2023-09-25 11:40