EN facebook

Hogyan nyitnak újra New York-i múzeumok?

2020-08-18 15:00

Cuomo kormányzó augusztus végétől zöld utat ad a New York-i múzeumok szigorú korlátozások melletti újranyitásának. A Whitney Múzeum pedig bejelentette, hogy szeptember folyamán a belépés „fizess, amennyit jónak látsz” modellben működik. Eileen Kinsella cikke alapján a fordítást Barti Magdolna készítette

 

Andrew Cuomo kormányzó nyilatkozata szerint a súlyos megszorításokat eredményező több hónapos lezárást követően a New York-i múzeumok készülhetnek az újranyitásra.

 

„Az alacsony kockázatú kulturális tevékenységet folytató intézmények, múzeumok, kiállítások, állatkertek New York városában augusztus 24-ével újranyithatnak, így megkezdhetik a szükséges eljárásrendek kidolgozását és életbe léptetését.” – mondta Cuomo újságíróknak egy konferenciabeszélgetésen

 

A működés rendje azonban merőben eltér majd a megszokottól: szigorú közösségi távolságtartási intézkedések, mint pl a 25%-os látogatószám korlát, kerülnek bevezetésre. Az újranyitásról szóló Tweet-jében Cuomo bejelentette az időpontra szóló jegyfoglalást és a szakaszos beléptetést is:

 

  

„A múzeumok és kulturális intézmények New York városában augusztus 24-ével kinyithatnak. 25%-os látogatószám korlát. Időpontra szóló jegyfoglalás szükséges. Menetrend szerinti szakaszos beléptetés. Kötelező lesz a maszk használata és az irányított látogatás.”

 

 

Mindezek ellenére a hír megkönnyebbülést hozott a küszködő intézmények számára.

 

„A fellegekben járok! Hetek óta lélegzetvisszafojtva vártunk.” – nyilatkozta a hír hallatán a New York Timesnak Adam Weinberg, a Whitney Museum igazgatója.

 

Az Artnet Newshoz eljuttatott közleményében a Whitney felvázolta a lezárást követő működési rendjét, mely szerint: „A múzeum bejelentette azt is, hogy 2020. szeptember 28-ig a belépést minden látogató számára „fizess, amennyit jónak látsz” rendszerben teszi lehetővé. A korlátozott fogadóképesség okán, valamint a múzeumba való személyes kontaktus nélküli bejutás érdekében minden látogató és tag számára szükséges az előzetes időpontra szóló jegyfoglalás a múzeum honlapján.”

 

Korábban a múzeumok vezetőségeit és munkatársait meglepetésként érte amikor Cuomo múlt hónapban bejelentette, hogy a múzeumok újranyitását nem engedélyezik az enyhítések július 20-án kezdődött negyedik fázisában. Most viszont, hogy New York államban egymást követő hét napon az elvégzett koronavírus tesztek kevesebb mint egy százaléka mutatott pozitív eredményt, a lezárások végre enyhítésre kerülnek. 

 

 

  „Hetedik egymást követő napja 1% alatti a fertőzési ráta az államban. Miközben a mintavételek száma növekszik. Hajrá New York! Működik amit csinálunk.”

 

 

Metropolitan Museum of Art már korábban bejelentette az augusztus 29-ei nyitást, de hozzátette, hogy további útmutatásokat várnak a hatóságoktól.

 

A többi múzeum is folyamatosan hozza nyilvánosságra a tervezett dátumokat. A Whitney szeptember 3-ával számol, de a Times szerint a tagok számára már korábban, augusztus 27 – 31. között lehetővé teszi a belépést. A Museum of the City of New York augusztus 27-én tervez nyitni, az American Museum of Natural History pedig tagok számára szeptember 2-án, a teljes nyilvánosság előtt szeptember 9-én nyitja meg kapuit.

 

Az időpontfoglaláson és a látogatószám korlátozáson felül az állam előírja a szájmaszk viselést és a testhőmérséklet ellenőrzését is.

 

Forrás: artnet news

digitalizáció, kiadvány, muzeológia, műhely, Pulszky Társaság, virtuális
2020-08-10 18:00
kiállítás, látogató, természet, természettudomány
2020-08-16 10:00