EN facebook

Jön a bécsi Múzeumok éjszakája

PROGRAMAJÁNLÓ

2023-10-05 19:00

2023. október 7-én szombaton rendezik meg a Múzeumok hosszú éjszakáját Ausztriában. Az eseményre több mint száz kiállítóház készül Bécsben; hosszú szünet után erre a napra megnyitja kapuit például a bécsi köztisztaságiak múzeuma, lehet hajóról graffitiket nézegetni és fogkeféből robotot építeni.

 

Az osztrák közszolgálati média, az ORF szervezésében 23. éve megrendezett programban Ausztria-szerte több mint 600, Bécsben pedig 119 kicsi és nagy, ismert és kevésbé ismert kiállítóház vesz részt. A Múzeumok hosszú éjszakájára egy jegy 15 euróba kerül, ezért az összegért mindenki annyi programon vesz részt, amennyin csak bír.

 

Az osztrák fővárosban a kiindulópont a Maria-Theresien-Platz, este 18 óra és hajnali 1 óra között innen indulnak 15 percenként a különbuszok.


Az eseményre minden kiállítóház különleges programokkal készül, és a gyerekekre is gondolnak. Az Augarteni Porcelánmúzeumban például nemcsak megszólaltatják az anyagot, de zseblámpás tárlatvezetést is tartanak a gyerekeknek az éjszakai sötétségbe burkolózó manufaktúrában. Lesz pop-up sárkánymúzeum, van, ahol polaroid-kamerával felszerelkezve indulhatnak tárlatnézésre az érdeklődők, a Hadtörténeti Múzeumban pedig bekukkanthatnak a kulisszák mögé és saját érdemrendet is készíthetnek maguknak.


Ausztria legnagyobb néprajzi múzeumát rejti a Gartenpalais Schönborn. Itt a Mindenáron megszerezni! című kiállítás a nácik által elhurcolt műkincsekkel, a rájuk vonatkozó törvényekkel és a visszaszolgáltatásukkal foglalkozik. Ugyanitt a lélek világát fedezhetik fel a pszichés betegek gondozását végző Pszichoszociális Centrumok Máshova nézni - odanézni - belenézni című kiállításának látogatói.


Látogatható lesz a bécsi köztisztaságiak, a 48er-Museum különleges gyűjteménye, amely hosszú évek után egyetlen napra nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. A kiállítás száz év köztisztaság és hulladékgazdálkodás történetét mutatja be képeken, valamint történelmi és kortárs kiállítási tárgyakon keresztül: látható lesz lovaskocsi és kukásautó is az 1970-es évekből.


Szerveznek programokat a Mozarthaus-ban és a Zene Házában is. Utóbbiban a látogatók például egy dobókocka segítségével saját keringőt komponálhatnak, a Bécsi Filharmonikusokat vezényelhetik vagy Mozart egyik híres darabjává írhatják át a nevüket.


A Palais Eskelesben található Bécsi Zsidó Múzeumban lehet rapidrandizni Maria Austria fotográfussal, a Szuperzsidók. Zsidó identitás a focistadionban című tárlatvezetés keretében pedig öt jelentős bécsi és európai fociegyesület eddig kevésbé ismert zsidó hátterét ismerhetik meg az érdeklődők.

 

A tudományok és technika iránt érdeklődőknek a Museum der Nerdigkeiten kínál programokat, a klasszikus tudományok mellett az új technológiákat is megtapasztalhatják. Virtuális valóság, terraformálás, lézerhárfa vagy 3Ds nyomtatás - mindent ki lehet próbálni, amiről egyébként csak olvas az ember. Sőt, a látogatók mini-workshopok keretében táncoló robotot építhetnek fogkeféből és mobilokból, vagy kipróbálhatják, milyen a Tesla-tekercs.


A Múzeumok hosszú éjszakáján a látogatók az MS Vindobona fedélzetén a Duna-csatornán is végighajózhatnak, miközben egy street art-szakértő mesél azokról a graffitikről és alkotóikról, amelyek szinte festményszerűen beborítják a csatorna mindkét partját.

 

 

Borítókép forrása: infovilag.hu

gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, külföld, látogató, téma
2022-10-11 19:00
látogató, Múzeumok Éjszakája
2022-10-04 12:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, külföld, látogató, téma
2022-10-18 07:00