EN facebook

Múzeumok hosszú éjszakája Bécsben - Albertina Modern

Élménybeszámoló II.

2022-10-11 19:00

A sorozat előző része ezen a linken elérhető:

Múzeumok hosszú éjszakája Bécsben - Klimt Villa

 

...és itt a folytatás!!!

 

Egy belépőjegyért múzeumok százai - hirdeti Ausztriában a közkedvelt program szlogenje. Habár túl sok kiállítást egy éjszaka képtelenség befogadni, a bécsi Múzeumok hosszú éjszakája című rendezvény katalógusából mégis érdemes néhányat kiválasztani és felkerekedni egy kulturális sétára. A belvárosban is számtalan múzeum és tárlat várta a közönséget este hat és éjjel egy óra között.


Bécs legújabb múzeuma, a 2020-ban megnyitott Albertina Modern épületét és kiállításait mindenképpen meg akartam nézni. A Karlsplatzon álló és az anyamúzeumtól, az Albertinától tíz percnyi sétára található intézményt a modern és a kortárs művészetnek szentelték. Az eredetileg Künstlerhaus épületét teljeskörűen felújították, és itt helyezték el az 1945 utáni osztrák és német műalkotások legjobbjait - az Essl és a Jablonka gyűjteményt -, ezek képezik a múzeum műtárgyállományának az alapját.A házban helyet kapott a 20. századi nemzetközi művészvilág, így Andy Warhol és Roy Lichtenstein popart alkotásai is. Az intézményben egyedülálló gyűjteményeket tekinthet meg a látogató: festményeket, rajzokat, szobrokat, installációkat, fényképeket és videókat egyaránt.


Ottjártunkkor a The Face - Avedontól Newtonig című fotókiállítást lehetett megtekinteni. A nagyszerű válogatás osztrák és nemzetközi kortárs fotóművészek alkotásait mutatta be, és láthatóvá vált, milyen színes és sokrétű lehet a portré, mint téma. A képekről híres személyiségek néztek ránk, mint az elbűvölő Sophia Loren, az elmélázó Marilyn Monroe, az elégedett Elton John, a megközelíthetetlen Michael Jackson, a gyanakvó Mick Jagger, a bölcs Marc Chagall, az alkotó Roy Lichtenstein vagy a lemondó Andy Warhol.

 

 A The Face kiállítás

 

Az Albertina Modern egyik kiállítótere

  

Kísérteties portrétanulmányok, műtermi ábrázolások, sorozatfelvételek láthatók a kiállításon, sokszor extra nagy méretben. Milyen témákat érintettek a művészek? Legszembetűnőbb az ego erejének a feltárása volt, de felcsillant a kulturális identitás, és a személyes kapcsolatok is megjelentek. Olyan fotóművészek művei díszítették a teret, akiket az ábrázolt személyek intim közelségbe engedtek, mint Richard Avedon, Nancy Lee Katz, Gottfied Helnwein, Chuck Close, Franz Hubmann és Helmut Newton. (Itt a magyarázat az alcímre.)

 

Franz Hubmann: Marc Chagall

 

Franz Hubmann: Andy Warhol

 

A kiállítás éppen ezért kétszeres élményt nyújt az érdeklődőknek, hiszen a híres portré-, reklám- és divatfotográfusok mellett maguk a portréalanyok is ismert és elismert emberek.Igazán látványos kiállítás tárul a közönség elé a hatalmas terekben, és nem csoda, ha a téma fiatalok tömegét csalogatja be a múzeumba, ami még november 6-ig látogatható.


Az épület emeleti részén is nagyszerű programok kaptak helyet: videoinstallációkat mutatott be tárlatvezetésén a képzőművésznő, a mellette lévő teremben az esti koncertre hangolt a zongoraművésznő, még beljebb gyerekzsivaj hallatszott.

 

Műhelymunka az Albertina Modern emeleti részén

 

Egy hangulatos teremben igazi műhelymunka zajlott. A legfiatalabbak rajzoltak, vágtak, festettek, linómetszeteket készítettek, az alkotás élménye és öröme pedig az arcokról leolvasható volt. Az est lényege pedig tagadhatatlanul ez: örömmel alkotni, remek kiállításokat és alkotásokat nézni, játszva és szórakoztatva tanulni, a kultúrát elérhető közelségbe hozni, mindezt egy éjszaka alatt.

 

 

Folytatása következik!:)

látogató, Múzeumok Éjszakája
2022-10-04 12:00
design, emlékezet, képzőművészet, kiállítás, külföld, látogató, muzeológia, téma
2022-09-15 07:00
design, kiállítás, külföld, látogató, muzeológia, múzeumandragógia, #muzeumokajovoert, múzeumtörténet, téma, természet
2022-09-12 07:00