EN facebook

Kik kapták idén a Tájházszövetség díjait?

KITÜNTETÉS

2018-04-13 13:00

A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2018. április 7-én tartotta meg éves közgyűlését a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, ahol ünnepélyes keretek között átadták az Év Tájházvezetője, és második alkalommal a Szablyár Péter Emlékplakett kitüntetéseket is.

 

2018-ban az Év tájházvezetője Csáki Balázsné, a cigándi „Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány kuratóriumi elnöke lett, aki nagy érdemeket szerzett abban, hogy az egykori cigándi tájházból mára egy országosan is elismert, “élő” épület-komplexum alakuljon ki, Bodrogközi Múzeumporta névvel.

 

A Szablyár Péter Emlékplakett a Tájházszövetség alapító ügyvezető elnöke emléke előtt tisztelgő, kétévente kiosztott szakmai elismerés, amellyel a Tájházszövetség a tájházak ügyéért hosszabb időszakon keresztül végzett kitartó és elkötelezett munkát ismeri el, díjazza. Második alkalommal osztották ki idén ezt a kitüntetést, amelyet a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója, Kispálné Dr. Lucza Ilona kapott. Az irodalmi emlékházak sok esetben tájházak is. Ilyen Petőfi Sándor szülőháza Kiskőrösön, mindemellett a Szlovák Tájház is az intézményhez tartozik, amelynek fejlesztése és országossá vált hírneve Kispálné Dr. Lucza Ilona két évtizedes múzeumi munkájának köszönhető.

A díjakat dr. Bereczki Ibolya elnök, Hegedűsné Majnár Márta ügyvezető elnök, valamint dr. Cseri Miklós alapító tag, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója adta át.

 

 

A díjazottakról bővebben:

 

Csáki Balázsné a cigándi “Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány kuratóriumi elnöke. Az alapítvány 2000-ben alakult, szinte egyidejűleg a Cigándi Falumúzeum átadásával, alapító okirata szerinti célja “A Bodrogközi tájegységre jellemző népi építészet, kultúra, hagyományok fenntartása, megismertetése, az alapítvány a fenti cél megvalósítása érdekében Tájmúzeumot létesít Cigándon.”

Csáki Balázsné elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy az egykori Tájházból mára egy országosan is elismert, “élő” épület-komplexum alakuljon ki, Bodrogközi Múzeumporta névvel. Hangsúlyozni kell az élő szót, hiszen egy élettel teli, nyüzsgő, hagyományőrző fellegvárról van szó Cigánd szívében, amelyre méltán büszke a település.

Csáki Balázsné

 

Csáki Balázsné élete szinte a kezdetektől egyet jelent a falumúzeummal, noha a mai létesítmény szívét jelentő tájház gyűjteményének létrehozásában még nem vett részt. 2002-ben kapcsolódott be a falumúzeum munkájába egy táboroztatási pályázat révén. Később az Önkormányzat megbízására ellátta a hétvégi ügyeletet, később megszerezte a népi játszóházvezetői képesítést. 2006-tól a kuratórium elnöke. 2008-ban Kántor Mihály Emlékplakettel díjazták, nyugdíjba vonulásakor pedig Pedagógusi Szolgálatért Emlékérmet kapott. Vezetése alatt teljesedett ki a falumúzeum és az alapítvány munkája, s lett a tájház igazi közösségi tér. A tájházat egészen a múzeumporta megalakulásáig irányította, azóta pedig az alapítvány munkája gyakorlatilag eggyé vált a múzeumportáéval. 2012-ben a Magyarországi Tájházak Szövetsége az Év tájháza címet adományozta az általa vezetett tájháznak. 2016-ban a Bodrogközi Múzeumporta a Pulszky Társaság ̵ Magyar Múzeumi Egyesület elismerő oklevelét nyerte el „Az év múzeuma 2015” pályázaton közösségi szerepéért, a példaértékű, hosszú távú fejlesztésért, a Bodrogköz egészét bemutató látványos, korszerű állandó kiállításáért.

Táborok, hagyományőrző programok, Cigánd értékeinek reprezentálása az ország számos rendezvényén, kézműves körök, szakkörök vezetése, a jeles napok megünneplése, kapcsolatépítés más civil szervezetekkel, intézményekkel, országos hatókörű szervekkel, aktív közreműködés a falumúzeum infrastrukturális fejlesztésében, profi idegenvezetés, számos pályázat beadása és elnyerése, adománygyűjtő akciók, díjak, alapítványi bál és még sok minden más, amelyek tájház vezetőként a nevéhez kötődnek. 2014-ben a Magyarországi Tájházak Szövetsége országos találkozójának Cigándon való sikeres megvalósításában is kiemelkedő szerepet játszott.

Néhány nappal ezelőtt Cigánd Város képviselő Testülete 20/2018. számú határozatával a település és a térség népi örökségének megőrzése szolgálatában végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Csáki Balázsné részére a “Bodrogközi Múzeumporta Nagykövete” címet adományozta.

 

 

Kispálné Dr. Lucza Ilona középiskolai tanári pályáját hátrahagyva 1997-től lett a kiskőrösi Petőfi Sándor Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója. Ilona saját szülővárosának, Kiskőrösnek lett méltán híres képviselője. Hagyatékápoló munkásságáért 2014-ben Magyar Örökség Díjjal tüntették ki. A vezetése alatt álló intézmény eddig kétszer nyerte el az Év Múzeuma kitüntető címet. A "Petőfiről csak hitelesen" munka eredménye, hogy az ország legnagyobb Petőfi képzőművészeti gyűjteményét és műfordítói szoborparkját tudhatja a város magáénak, valamint az ország leglátogatottabb irodalmi emlékhelye is a múzeumegyüttes. Kispálné Dr. Lucza Ilona a múzeumi feladatok mellett az Országos Petőfi Sándor Társaság ügyvezető elnökeként a is sokat tesz a Petőfi-kultusz ápolásáért.

Kispálné Dr. Lucza Ilona, dr. Bereczki Ibolya, Hegedűsné Majnár Márta, dr. Cseri Miklós

 

 

Lucza Ilonának Petőfi Sándor szülőháza mellett tájház is jutott osztályrészül. Az intézményhez tartozó Szlovák Tájház 2017-ben ünnepelte alapításának 40. évfordulóját. Példaértékű az a következetes munka, amellyel fejlesztette a tájházat. 2004-ben a Szlovák Tájházzal csatlakoztak Szövetségünkhöz, majd szakmai műhelyek, találkozók alkalmával bővítették ismereteiket a népi műemlékek megóvása terén. Ennek eredményeképp 2006-ban sikeresen pályáztak és valósították meg a tájház infrastrukturális fejlesztését. Büszkék vagyunk arra, hogy a tájházi épület padlófűtésének kialakítása során szerzett tapasztalatok szolgáltak mintaként később az irodalmi vendégház fejlesztéséhez is. 2008-ban a múzeumi programok ellátásához, ugyancsak pályázati forrásból udvari kemence épült. Ezen eredményekről, a kiváló szakmai kiállításokról 2010-ben személyesen is meggyőződhettünk a VIII. Országos Tájháztalálkozó alkalmával.

A két évtizedes munka eredménye, hogy az ország legelső irodalmi emlékházát nemcsak a kiskőrösiek érzik magukénak, hanem a Kárpát-medence bármely pontjáról ideérkező látogató is. Aki valaha részt vett a Petőfi-szilveszter elnevezésű rendezvényen, az biztosan. Ezt a programot egyébként Ilona indította útjára. 1998.december31.óta a város minden évben képzőművészeti kiállítással, színházi előadással, lakomával búcsúztatja az óévet. Ekkor látható az a keresztelési anyakönyv is az evangélikus templomban, amelybe Petrovics Sándor születését 1823. január elsején bejegyezték.

 

 

helytörténet, néprajz, programajánló, tájház
2017-08-24 15:00
díj, néprajz, tájház
2017-10-07 12:35