EN facebook

Kiosztották az Esterházy Art Award 2019 díjait

2019-12-13 17:00

Győri Andrea Éva, Nemes Márton és Puklus Péter az Esterházy Art Award 2019 díjazottjai. A díjat kétévente ítélik oda, az elismeréshez kapcsolódó kiállítás a fiatal magyar művészeti szcéna teljesítményeinek legfontosabb felvonultatása.

A 260 pályázatból szakmai zsűri választotta ki a 25 jelöltet. Kiállításuk Esterházy Art Award – Short List 2019 címmel 2019. december 13-tól 2020. január 26-ig látogatható a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban, Budapesten.

A díjátadó alkalmából az Esterházy Privatstiftung a Ludwig Múzeumnak ajándékozta Lois Weinberger, tiroli születésű képzőművész Mezei út, Lackenbachi kastély 2019 című hatrészes alkotássorozatát.


 
Short List 2019
 
Az Esterházy Art Award kulturális jelentősége nem csupán a díj odaítélésében, hanem a kapcsolódó kiállításban is megnyilvánul. A tárlat méreténél, központi szerepénél és a jelölt művészek gondos kiválogatásánál fogva a fiatal magyar művészvilág legmértékadóbb és legátfogóbb összegzésének minősül, így valamennyi jelölt művész alkotása egyből reflektorfénybe kerül. Az Esterházy-család kitüntetéseinek történetéhez igazodva a művészeti díj szimbólumának/jelképének az Aranygyapjas rend jelvényén található arany kosbőrt választottuk: fénylő bundájának fürtjei hulljanak aranyesőként a jelölt művészekre!
 
Az Esterházy Art Award – Short List 2019 című kiállítás a magyarországi kortárs művészeti szcéna 25 meghatározó pozícióját prezentálja, ezáltal bepillantást enged a fiatal képzőművészek folyamatosan formálódó gondolatvilágába és alkotási folyamatába. Feltűnően gyakran találkozunk a bemutatott alkotásoknál a képi világ manipulációjával, a fake news jelenséggel, valamint természeti témákkal. Ezzel szemben a korábban meghatározó absztrakt vagy geometrikus festészeti tradíciókat és konceptuális művészetet észrevehetően kevesebben gyakorolják. Feltűnő az is, hogy milyen sokan hoztak létre komplex térinstallációkat.

A díjra jelölt, egyben kiállító művészek:
Albert Ádám, Batykó Róbert, Ember Sári, Felsmann István, Fridvalszki Márk, Gosztola Kitti, Győri Andrea Éva, Halász Dániel, HeyWeSeeAskShowandDie (Horváth Csaba Árpád és Sipos Eszter), Kalocsai Dorottya, Kiss Adrian, Kristóf Gábor, Kútvölgyi-Szabó Áron, Mátyási Péter, Molnár Judit Lilla, Molnár Zsolt, Nagy Barbara, Nemes Márton, Puklus Péter, Süttő Anikó, Szabó Ottó, Szalay Péter, Szinyova Gergő, Tranker Kata, Ulbert Ádám.
 
Az idei díjazottak kiválasztása szinte lehetetlen feladatnak tűnt: mind a 25 kiállító művész egyedülálló, rendkívül meggyőző alkotásokkal van jelen. A független, nemzetközi szakértői zsűri szíve szerint minimum nyolc díjat osztott volna ki.
 
Végül konstruktív vita és hosszas érvelések eredményeként megszületett a döntés az idei három díjazottról.
A 2019-es Esterházy Art Award díjazottjai: Győri Andrea Éva, Nemes Márton és Puklus Péter
Az összesen 15.000 euró értékű díj egyenlő arányban oszlik meg a három győztes között.

képzőművészet, kiállítás, kortárs
2019-02-07 16:00