EN facebook

Koponyák lepik el a múzeumi Instagram felületeket

EMLÉKEZET

2021-10-30 20:00

Az őszi ünnepkör egyik talán leguniverzálisabb, és számos kultúrában, országban jelenlevő ünnepe a halottak napja és az e körül kialakult megemlékezésre és a holtak tiszteletére épülő ünnepi eseménysorozat. A halottakról való megemlékezés már az ókori Rómában is fontos ünnepnek számított.

 

Az ókori ünnep, a feralia keretében virággal díszítették a sírokat, ételt és sót helyeztek rájuk, mivel úgy vélték, hogy a halottak lelke ebben az időszakban feljön a sírra és fogyaszt az ételekből, mert ekkor szünetelnek az alvilági büntetések. A feralia ünnepkör zárásaként következett a caristia, a kölcsönös szeretet ünnepe. A november 2-án tartandó katolikus ünnep, a halottak napja egyházi eredete egészen a Kr.u. 10. századra vezethető vissza, mely a bencés szerzetesek segítségével terjedt el széleskörben a 11. században. Mára az ünnep egyházi jelentése megfakult és inkább egy általános halottakról való megemlékezéssé vált.


Az eltérő kultúrák más-más módon emlékeznek halottjaikra és más-más jelképrendszerekkel illetik ezt az alkalmat. Míg szinte mindenhol közös a halottak etetése, gyertyagyújtás, sírok virággal való díszítése és megtisztítása, addig egyes szokások csak bizonyos régiókban vannak jelen. Szimbólumok terén az ünnepkör legáltalánosabb szimbólumai közé tartozik a koponya és csontváz, mint a halál egyetemes jelképei.

 

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Smithsonian (@smithsonian)


Az október 31-éről november 1-jére virradó éjszaka az Észak-Amerikai kultúrában a Halloween (All Hallows Eve), vagyis a Mindenszentek előéjszakája. A Halloween eredete valószínűleg egészen az ősi kelta kultúráig vezethető vissza, úgy vélték, hogy ezen az éjszakán felborul az e világ és az alvilág közötti rend, elmosódnak a határok, és a holtak lelkei visszatérhetnek a földre. A legenda szerint a földre visszaérkező szellemek gyakorta ártó szándékkal jöttek és beköltözhettek az emberek testébe, ennek elkerülésére öltöztek be az ősi kelták különböző jelmezekbe. Amerikába az ír bevándorlók hozták magukkal ezt az akkora már a keresztény halottak napi szokásokkal jócskán átitatott hagyományt és általuk vált a Halloween Amerika jelentős halottak napi ünnepévé. A Halloween ünneplése és jelképei a 2000-es évek elején Európában is elterjedtek és divatossá váltak a beöltözős, halloweeni  bulik.

 


Az elmúlt pár évben viszont konkurenciára akadt a Halloween ünneplése Európában. A mexikói El Día de los Muertos (halottak napja) egyre nagyobb ismertségnek örvend. Az október végén és november első hetében tartandó megemlékezések eredete jóval a spanyol hódítók megérkezése előtti időszakra vezethető vissza. Az aztékok a halált úgy fogták fel, mint a Mictlán (Holtak helye, országa) felé vezető út kezdetét, amely során az elhunyt lelkének különböző akadályokat kellett leküzdenie, míg eljutott Mictlantecuhtli (Halál ura) és Mictecacíhuatl (Halál asszonya) elé.

 

Megérkezve, az örök nyugalom elnyeréséért áldozatot kellett bemutatniuk. A halottak napján a mexikóiak az elhunyt családtagok lelkeinek földi visszatérését ünneplik. A halottak lelkeinek hazatalálását virágszirmokkal, gyertyagyújtással és egyéb felajánlásokkal segítik. Elkészítik az elhunyt kedvenc ételeit és elhelyezik az erre az alkalomra készített, a megemlékezést segítő házi oltárokra, valamint a sírok köré. Az oltárokat jellegzetes papírkivágásokkal és egyéb színes elemekkel díszítik.

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Tropenmuseum (@tropenmuseum)

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Museum Volkenkunde (@museumvolkenkunde)

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Weltmuseum Wien (@weltmuseumwien)


A mexikói ünnep színes díszei és a szomorú téma ellenére mégis vidám hangulata sok mindenkit megihletett. Az utóbbi években több animációs film is készült például a témában (Coco 2017, Az Élet könyve 2014). Az ünnep egyik legelterjedtebb szimbóluma a koponya, vagyis calavera. Az ősi mezoamerikainépek halálhoz köthető szertartásain gyakorta jelentős szerep jutott a termékenységi szimbólumként is fontos emberi koponyáknak. Ezeket a szertartásokat a gyarmatosítók a katolikus értékekkel való összeférhetetlenség miatt részben betiltották. A koponyák szimbolikus jelentősége továbbra is megmaradt és a cukorkoponyák használata vált elterjedtté. A Calavera de azúcar olyan cukorkoponya, színes mexikói édesség, melyet kimondottan erre az ünnepre készítenek. A calavera eredetileg nádcukorból készült karamell, ma már viszont szinte mindenféle és -fajta édességből készítik. Nem hiába vált tehát a színes, néhol bohókás cukorkoponya az egyik talán legjelentősebb jelképévé vált a mexikói halottak napjának.

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Néprajzi Múzeum (@museumofethnography) által megosztott bejegyzés

 

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Wereldmuseum (@wereldmuseum)

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Weltmuseum Wien (@weltmuseumwien)


Ezt a trendet követik a múzeumi intézmények is. Az elmúlt napokban egyre több koponyás poszt jelent meg a múzeumi közösségi oldalakon. Mondhatni a koponyák és egyéb a mexikói ünnephez köthető szimbólumok lepik el a múzeumi kommunikáció közösségi médiás tereit. Úgy néz ki, a múzeumoknál az idei évben a mexikói ünnep és szimbólumai lettek a befutók.

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Victoria and Albert Museum (@vamuseum)

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Etnografiska museet (@etnografiska)

 

A posztok mellett ünnepi programok széles kínálatával várják a világ múzeumai a látogatókat. Vanahol közös oltár építés és koncert a program, máshol kreatív bütykölés és tárlatvezetések, előadások. A bécsi Weltmuseum például, (ami mindössze két és fél órára van Budapesttől), színes programkínálattal várja a hosszú hétvégén a látogatókat.

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by MARKK (@markkhamburg)

 

 

 

Borítókép forrása: downtownvienna.com

gyűjtemény, képzőművészet, közlekedés, külföld, műhely, természet
2021-10-11 14:00
állományvédelem, ICOM, muzeológia, múzeumandragógia, #muzeumokajovoert, műhely, természet
2021-10-14 20:00