EN facebook

Kossuth-festményt restaurálhat a makói múzeum

TÁRGY

2022-12-18 16:00

A makói József Attila Múzeum 2,5 millió forintot nyert a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Petőfi-emlékévhez kapcsolódó pályázatán - adta hírül a delmagyar.hu.

 

A elnyert összegből az intézmény gyűjteményében lévő, 1955-ből fennmaradt egész alakos Kossuth-festményt fogják restaurálni – tájékoztatott Szikszai Zsuzsanna igazgató.

 

A kép az 1913-ban Hódmezővásárhelyen született Csikós Miklós alkotása. A Magyar Iparművészeti Főiskola mellett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán is oklevelet szerzett, ahol mesterei Aba Novák Vilmos, Kontuly Béla, Varga Nándor Lajos és Berény Róbert voltak. Művészként és tanárként szülővárosában a Tornyai János és Rudnay Gyula szellemiségéhez kötődő festészetével az alföldi hagyományok átörökítésében, továbbvitelében vállalt jelentős szerepet. A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban a 2023. június 2-áig látható kiállításon a család tulajdonában lévő festményekből tekinthetnek meg egy válogatást tisztelői és a művészetkedvelők.

 

 

 

A Kossuth Lajos kormányzót ábrázoló értékes festmény rossz állapotban van, ráfér a felújítás. Fotó: József Attila Múzeum

 

A makói múzeum birtokában lévő festményt az alkotó 1955-ben készítette el az akkori városvezetőség megrendelésére. A restaurálási munkálatokat a makói születésű Juhász István festőművész és restaurátor vállalta el. Egy év múlva ilyenkor a megújult festményt láthatja majd a város közössége.

gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, téma
2022-12-16 16:00
Az év múzeuma, gyűjtemény, helytörténet, irodalom, képzőművészet, néprajz, Pulszky Társaság
2022-05-07 20:00