EN facebook

Kulcsszavakat hoztak Varsóból

DÍJKIOSZTÓ UTÁN

2018-05-19 19:00

A nyelvtanulás mellett a közönségkapcsolat és az ismeretátadás fejlesztése lesz a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont menedzsmentjének kulcsszava a közeljövőben. Emellett igyekeznek majd megőrizni az interaktivitást, amit a többi gyulai kiállítóhelyre is ki szeretnének terjeszteni. Az intézmény az Év Európai Múzeuma varsói díjkiosztója után fogalmazta meg új irányelveit.

 

Mint ismeretes, az évente megrendezett vetélkedőre olyan múzeumi intézmények nevezhetnek be, amelyek az elmúlt három évben nyíltak meg, vagy jelentős felújításon, fejlesztésen mentek át ugyanebben az időszakban. Ennek az igénynek megfelelve csak félig állandó, illetve időszaki kiállításokkal is lehet pályázni. Az Európai Múzeum Fórum másik fontos elvárása az, hogy a jelölt teljesítménye bizonyos tekintetben kiemelkedő legyen, innovációi a társadalom javát szolgálják. Jóllehet az idén kétéves gyulai látogatóközpont nem egy klasszikus értelemben vett múzeum, hisz nincsenek gyűjteményei, jelentkezett a megmérettetésre.

 

Az Év Európai Múzeuma díjat végül londoni Dizájnmúzeum nyerte el, főként azért, amiért és ahogyan hangsúlyt helyez a kultúrák közötti párbeszédre. 

 

A látogatóközpont Facebook-oldalán az Erkel Ferenc Kulturális Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója, Dombi Ildikó a varsói gála után így fogalmazott: bár díjat nem kaptak, fantasztikus eredménynek tartja, hogy a kontinens legjobbjai között mutatkozhattak be a lengyel fővárosban, majd köszönetet mondott azoknak is, akik megvalósították az épületrekonstrukciót és létrehozták a kiállítást. Az ügyvezető igazgató aláhúzta: a nyelvtanulás mellett a jövőben a közönségkapcsolatok és az ismeretátadás fejlesztése lesz a kastély menedzsmentjének kulcsszava. Emellett igyekeznek majd megőrizni az interaktivitást, amit a többi gyulai kiállítóhelyre is ki szeretnének terjeszteni. A Kft. égisze alatt jelenleg a művelődési ház, a vár, a Ladics-ház, az Erkel Ferenc Emlékház, a Kohán Képtár és a kastély működik.

 

Az intézmény Hétköznapok és ünnepek az alföldi kastélyokban című tárlata az arisztokrácia és a cselédség életmódjával, a rezidencia építéstörténetével és az Almásy-családdal ismerteti meg újszerűen az érdeklődőket. A fejlesztés többéves kutatómunka és tervezés eredménye, s valódi turisztikai vonzereje a Békés megyei városnak. Leginkább az országból és Romániából érkeznek ide vendégek.

 

A megmérettetésen a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum is bemutatkozhatott.

 

Fotó: Rusznyák Csaba