EN facebook

Láthatatlan bolygók - Megnyílt AZ ŰR. Alternatív kozmoszok című tárlat Pécsett az m21 Galériában

KIÁLLÍTÁS

2022-06-01 07:00

Megnyílt AZ ŰR. Alternatív kozmoszok című tárlat a pécsi Zsolnay Negyed m21 Galériájában, amely több, mint 1200 négyzetméteren 65 művész mintegy 250 műalkotásán keresztül mutatja be az emberiség világűrhöz fűződő viszonyát. A látogatók augusztus 28-ig lehetnek részesei a minden érzékükre ható, fotókból, videókból, tér- hang- és fényinstallációkból álló interaktív űr-élménynek.

 

Az ŰR – alternatív kozmoszok című tárlatot két korábbi kiállítás inspirálta: az egyik a Magyar Nemzeti Galéria Világmodellek című tárlata (2012), a másik pedig a Vasarely Múzeum megemlékezése a holdraszállásról (Holdmúzeum 1969, 2019). A két korábbi kiállításhoz képest a jelenlegi tárlathoz kifejezetten magyar alkotók munkáiból válogattak: a 2. világháború utáni időszaktól a jelenig, kimondottan a mostani kiállításra készült munkákig, középpontba helyezve az alternatív kozmoszok és valóságértelmezések tematikáját.

 

Csontó Lajos: Még nem elég

 

 

 

A kiállításról a megnyitót követően Százados László, a kiállítás főkurátora adott áttekintést: „A közgyűjteményi anyag a csillagászathoz, az űrkutatáshoz és általában a Kozmoszhoz, a Világűrhöz kötődő történelmi és kulturális, politikai és tudományos közegről is vall. Ezt a történeti magot új nézőpontok, megközelítésmódok veszik körül, amelyekhez a Dokkolás után Zsilipeken keresztül vezet az út a Megfigyelők Kozmosza, A láthatatlan bolygók, ismeretlen naprendszerek felé vagy éppen a Domesztikált csillagképek irányába. A tudomány és a művészet határterületeiről éppúgy válogattunk munkákat, mint olyan hétköznapi tárgyak felhasználásával létrehozott művekből, amelyek egyszerre idéznek meg kozmikus struktúrákat és emberi viszonyrendszereket.”

 

Eike Berg installációjának részlete

 

Vasarely grafikák és David Bowie Space Oddity albuma


Fekete Valéria, a Pécsi Galériák művészeti vezetője minden korosztály számára ajánlja a kiállítást, de különösen azoknak, akik szeretnek játszani, akik szívesen kalandoznak a valóság és fikció, a tudomány és művészet határán. Azoknak is, akik szívesen kipróbálnák, milyen érzés a negatív súlytalanság vagy küldenének magukról egy fényképet az űrből. Aki pedig további űr-élményekre vágyik, az a Zsolnay Negyed Látogatóközpontjában a VR-univerzum virtuális terében vagy a Planetáriumban teheti teljessé a sci-fi élményt.

 


Boritókép:

Az űr – Kiállítás interieur: Lengyel András, Nagy Karol, Palotai Gábor, Révész László László és Uglár Csaba munkái

gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató
2022-03-23 11:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató
2022-05-13 14:00
múzeumtörténet, MúzeumTrip
2022-05-14 11:00