EN facebook

Letette a Magyar Marketing Szövetség Kulturális tagozatának alapját a Magyar Nemzeti Múzeum

MŰHELY

2022-05-22 07:00

A Magyar Nemzeti Múzeum csatlakozik a Magyar Marketing Szövetséghez és ezzel letette a kulturális tagozat alapját. Az intézmény célja, hogy elősegítse a kulturális szakma marketingtevékenységének további fejlődését. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a múzeum a nyári időszakban péntekenként meghosszabbított nyitvatartással, este 10 óráig várja a látogatókat. Az eseménysorozat keretében átadták az Év Múzeuma, valamint a Pro Museo díjakat is.


A Magyar Marketing Szövetség Magyarország meghatározó szakmai közössége, ám több mint 200 tagja között jelenleg még nem szerepel kulturális intézmény. A Magyar Nemzeti Múzeum csatlakozásával ezen kíván változtatni, mert úgy látja, a korszerű marketingmódszerek alkalmazása ma már a kultúra területén is nélkülözhetetlen.

 

"A mai kor kihívása, hogy a múzeumok a kulturális versenyben képesek legyenek értékeiket minél jobban megjeleníteni. A rendelkezésre álló kommunikációs, marketing csatornák mindegyikét arra kell használnunk, hogy a következő nemzedékeket becsalogassuk a múzeumainkba” – mondta L. Simon László. A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója tájékoztatott, hogy a Nemzeti Múzeum elindította "A Nemzet Múzeuma" című negyedéves magazint, amely a szakmai közönségen túl igyekszik megszólítani a muzeológia iránt érdeklődő közönséget is a fiataloktól a nyugdíjasokig.

 

L. Simon László kezében a negyedévente megjelenő Nemzet Múzeuma című ingyenes magazin első számával

 

 

Hatalmas érdeklődés övezte az élő múzeum programokat


A nyári időszakban meghosszabbított nyitvatartással várja látogatóit a Magyar Nemzeti Múzeum. L. Simon László bejelentése alapján az intézmény minden pénteken az eddigi 18:00 óra helyett 22:00 órakor zár. Ez idő alatt az intézmény állandó és időszaki kiállításai, a megújult Múzeum Kávézó és a Múzeum Shop is nyitva tart, emellett a nyári estékre múzeumpedagógiai foglalkozásokat, különleges tárlatvezetéseket és élő múzeumi programokat is szerveznek.

 

 

 

Pro Museo

 

Alapításának 200. évfordulója alkalmából 2002-ben a Magyar Nemzeti Múzeum a kiemelkedő teljesítmények elismerése céljából díjat alapított, amelyet a múzeum és filiáléi aktív dolgozói kaphatnak meg. Jelölt az intézmény bármely területén dolgozó kolléga lehet, aki munkáját közmegelégedésre, kimagasló színvonalon látja el. A díjra az intézmény dolgozói tesznek jelölést, részletes indoklással. A Pro Museo Nationali Hungarico emlékplakettet és a vele járó díjazást az Alapító Okirat szerinti Kuratórium ítéli oda, és a díj idén a Múzeumok Majálisán kerül átadásra.

 


Ez évben a díjat Nagy-Kolozsváriné Kocsis Edit régész-muzeológus, dr. Simonyi Erika régész-muzeológus, valamint dr. Vida István numizmatikus szakmuzeológus kapták.

 

 

Bajára és Békéscsabára került az Év Múzeuma díj

 

Az Év Múzeuma díjat a Pulszky Társaság 1996-ban alapította azzal a céllal, hogy az előző évben jelentős eredményeket felmutató muzeális intézményeket díjazzák. „Év Múzeuma 2022 jelöltje” oklevelet kapott a makói József Attila Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma, a budapesti Dreher Söripari Emléktár, valamint az Iparművészeti Múzeum Ráth György Villa.

 

Az Év Múzeuma elismerő kitüntetést A „kis múzeumok” kategóriájában a bajai Türr István Múzeum, míg a „nagy múzeumok” kategóriájában a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum nyert.

 

 

Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a nyíregyházi Kállay Gyűjtemény, míg az ICOM Magyarország különdíját a Magyar Tudományos Akadémia Pszichiátriai Művészeti Gyűjteménye kapta.

 

 

Borítókép: Sütő Ágnes, a Magyar Marketing Szövetség alelnöke és L. Simon László

 

Az év múzeuma, díj, gyűjtemény, látogató, Pulszky Társaság, téma
2022-05-21 13:30
díj, Múzeumok Majálisa, műhely, pályázat, programajánló, Pulszky Társaság, téma
2022-05-18 07:00
látogató, múzeumandragógia, programajánló, téma
2022-05-19 07:00