EN facebook

Letették a soproni múzeumi negyed alapkövét

FEJLESZTÉS

2020-10-25 07:00

2020. október 22-én, csütörtökön lerakták a soproni múzeumi negyed alapkövét, a több mint 3,2 milliárd forint értékű fejlesztés a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében uniós és hazai források felhasználásával 2022 nyaráig valósul meg.

 

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az alapkőletételi ünnepségen elmondta, hogy a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében összesen 60 milliárd forintból nyerik vissza régi szépségüket a magyarországi várak és kastélyok.


A soproni Múzeumnegyed-projekt során a város főterén álló, már múzeumként működő Fabricius-házat, az egykor lakóházként funkcionáló Tábornok-házat, valamint a Storno-házat kapcsolják össze úgy, hogy azok belülről átjárhatók legyenek, egyetlen múzeumi egységet alkossanak - hangsúlyozta.

 

A soproni múzeumi negyed alapköve a város Fő terén.


Az államtitkár szavai szerint a fejlesztésnek köszönhetően tovább gazdagodik Sopron kulturális kínálata és növekszik turisztikai vonzereje is.

 

György István beszédében megemlítette, hogy Sopronban jelenleg 14 projekt megvalósítása zajlik a Modern Városok Program keretében, a térség kisebb települései pedig a Magyar Falu Program keretében újulhatnak meg.


Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa az ünnepségen szólt arról, hogy a projekt részeként helyet kap itt egy újkori kőtár, valamint Sopron és a korona címmel nyílik egy kiállítás is, amely arra emlékeztet, hogy több magyar király is kapcsolatba került a várossal, sőt Sopron egykor koronázás helyszíne is volt.

 

 

Borítókép:

A képen jobbról balra Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) ügyvezető igazgatója, melette György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, középen Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa, majd Barcza Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Farkas Ciprián (Fidesz-KDNP) polgármester szerepel, amint elhelyezik az időkapszulát a soproni múzeumi negyed alapkőletételi ünnepségén a város Fő terén, balról Széles Sándor, Győr-Moson-Sopron megye kormánymegbízottja látható 2020. október 22-én.

beruházás, kiállítás, muzeológia, múzeumpedagógia, örökségvédelem, történelem
2020-05-31 12:00
állományvédelem, beruházás, látogató, örökségvédelem, pályázat, természet
2020-06-17 07:00
beruházás, látogató
2020-08-31 16:00