EN facebook

Megjelent a MúzeumCafé Esterházy

MúzeumCafé 80.

2021-01-07 07:00

A MúzeumCafé 80. az Esterházy név és a magyar kultúrtörténet kapcsolatáról szól.

 

A Szépművészeti Múzeum gyűjteményében található Esterházy-gyűjtemény keletkezését és gyökereit Radványi Orsolya és Kárpáti Zoltán kutatásai mutatják be, Basics Beatrix a szétszóródott ősgaléria sorsát tekinti át, míg Dománszky Gabriella Esterházy Miklós és felesége 17. századi portréit veszi sorra. Keményfi Róbert Esterházy Bernadette egykori csecsemő- és gyermekgondozójának Svájcból írt leveleibe enged betekintést, Bittera Éva írása pedig ugyancsak Esterházy asszonyok életútját kíséri végig, a Trianont követően az új határon kívül maradt Máriáét és Lujzáét. Karácsony Ágnes a prímabalerinából lett hercegnére, Ottrubay Melindára emlékezik, Viskolcz Noémi a hercegi levéltár történetét foglalja össze. Az épített örökség, számos felújításra váró kastély jelenlegi állapota ismerhető meg Molnár Gyöngy és Kántor Viola írásából. A képzőművész Esterházy Marcell Gréczi Emőkének nyilatkozik az örökség öröméről és terhéről, édesapja, Esterházy Péter tárgyi és szellemi hagyatékának feldolgozásáról.

 

Bollók Ádám nekrológja a szerkesztőbizottság elhunyt tagjára, Török Lászlóra emlékezik. A Szemlében Basics Beatrix Drága Rudolf – Ferenc József és Sisi levelei fiukhoz (Vér Eszter Virág, Borovi Dániel), Berényi Marianna pedig a Tamási 1919-ben című kötetet (K. Németh András) mutatja be. A Módszertan rovatban Pallagi Mária a kecskeméti Cifrapalotában rendezett, Erzsébet királyné és Ferenczy Ida kapcsolatát a középpontba állító kiállítás koncepcióját írja le.

 

A Híreket Magyar Katalin, a Kalendáriumot Berényi Mariann állította össze, a portréfotót Szilágyi Lenke készítette, a lapterv – a címlapon Esterházy Marcell művével – Pintér József munkája.

 

Fotó: Áment Gellért

kiadvány, kortárs
2020-10-27 09:40
gyűjtemény, kiadvány
2020-06-26 07:00