EN facebook

Megjelent a MúzeumCafé Város

2019-10-01 08:00

 

 

Varga Benedek a szarajevói Háborús Gyermekkor Múzeumát mutatja be, Berényi Marianna a New York-i városi múzeum időszaki kiállításain keresztül vizsgálja az intézmény kapcsolatát a metropolisz lakóival. György Péter a Wien Museumban most is látható Vörös Bécs kiállítás tanulságait foglalja össze, Basics Beatrix a magyarországi városi múzeumok állandó kiállításai közül hoz követendő és kevésbé sikeres példákat, míg Makrai Sonja a fővárosi kerületi helytörténeti gyűjtemények közül ismertet néhányat. Gréczi Emőke a siófoki Fürdőtelep gazdag és terhelt hosszú évszázadán szalad végig, Süveges Gréta Újlipótváros sajátos identitását igyekezett megismerni. Kovács Dániel Berlinben kereste fel a 20. századi politikai fordulatok nyomait és gyűjteményeit, Sóki Diána a Budapest100 program kulisszái mögé enged betekintést egy önkéntes szemével, Hajagos Csaba pedig a 650 éves Kecskemét új állandó várostörténeti kiállításának kurátori koncepcióját mutatja be.

Az interjúk szintén a város tematikához kapcsolódnak: Dúll Andrea környezetpszichológussal és Méhes Mártonnal, hazai és külföldi EKF-programok tanácsadójával Karácsony Ágnes beszélgetett, Hamvay Péter Sándor Tibort, a FSzEK Budapest Gyűjteményének vezetőjét, Péntek Orsolya pedig Népessy Noémit, a BTM új főigazgatóját szólaltatta meg.

 

A Szemlében Basics Beatrix a Várostörténeti Atlaszok eddigi kiadványaira, Gréczi Emőke a Fővárosi Képtár 1971 című kiállításának katalógusára hívja fel a figyelmet, a Módszertan rovatban Pálinkás Adrienn és Czifra Szabolcs a régészet és az örökségturizmus kapcsolatáról, Mentényi Klára a műemléki épületkutatás alapelveiről ír a lapszámban.

A Híreket Magyar Katalin, a Kalendáriumot Berényi Marianna állította össze, a portréfotókat Szilágyi Lenke készítette, a lapterv Pintér József munkája.

 

Tárgyfotók: Szesztay Csanád

kiadvány, műhely, téma
2019-08-05 09:00
könyvbemutató, programajánló
2019-06-17 16:17
magazin, múzeum, téma
2019-06-01 14:00