EN facebook

Megújult belsővel vár a Magyar Nemzeti Múzeum Málenkij Robot Emlékhelye

MEGÚJULÁS

2022-02-25 07:00

Az MNM Málenkij Robot Emlékhely A pokol bugyrai… „Málenkij robot” – Kényszermunka a Szovjetunióban című kiállítása 2022. február 25-től megújult belsővel várja az érdeklődőket, akik magyar történelemnek egy kevéssé ismert szeletét ismerhetik meg.

 

A második világháborút követően több százezer katona és civil került Magyarországon szovjet fogságba. Még tombolt a háború, amikor a pusztítás helyreállítása érdekében elkezdték őket egy „kis munkára” a Szovjetunió területére szállítani. Ám hamar kiderült, hogy ez hosszú évek keserves kényszermunkáját jelenti. Harmaduknak örökre.

 


Tárlatvezetés és múzeumpedagógiai foglalkozás diákoknak

 

Szeretettel várjuk 7-12. osztályos diákcsoportok jelentkezését. A diákok tárlatvezetések és múzeumpedagógiai foglalkozások keretében ismerkedhetnek meg a – nemegyszer nagyszüleiket, dédszüleiket is közvetlenül érintő – tragikus eseménysorral. A kiállításnak otthont adó, egykor légvédelmi óvóhelyként szolgáló bunker különleges helyszíne lehet egy rendhagyó történelemórának.

 

A kiállítás egyik kiemelt célja, hogy a kerettantervet figyelembe véve támogassa a pedagógusokat a téma feldolgozásában.


A látogatás csak előzetes regisztrációt követően lehetséges!
Regisztráció és további információ: malenkij@mnm.hu.
Telefon: +36 30 701 5223

 


Akik többre vágynak:

Színházi előadások az Emlékhelyen

 

Bálsój szerelem a málenkij robot idején

 

A színdarab a „málenkij robot” történetét két ember, egymástól elszakított házaspár személyes levelein keresztül eleveníti meg. Alapos kutatómunka segítségével és szakértők bevonásával egy olyan, levelekből álló egyfelvonásos darab született, mely két színész tolmácsolásában elevenedik meg, a térben pedig az Emlékhely tárlatvezetője kalauzolja a látogatókat. A munkatáborba elhurcolt férj és az itthon maradt, a mindennapi gondokkal küzdő feleség mesél az álélt eseményekről, s ezen keresztül magáról a történelemről. Rajtuk keresztül a család többi tagjának, környezetének, azaz Magyarország lakosságának hétköznapjaiba is belelátunk. Két idősík van jelen: a múlt és a most.

 

Az egymástól elszakított házaspár térben és időben is el van választva egymástól, de olykor ezek a különböző síkok találkoznak, és megelevenednek az emlékek, az együtt átélt pillanatok vagy épp a fantáziavilágban lejátszódó események.


Szereplők:
Pogány Irén: Schermann Márta
Váradi Miklós: Terhes Sándor
Tárlatvezető: Érsek Lajos

Író: Hárs Anna
Asszisztens: Máray Kitty
Zeneszerző: Fancsikai Péter
Színházi nevelési szakember: Romankovics Edit

 

 

Előadás időpontok:
2022. 02. 25. 19:00
2022. 02. 27. 19:00

 

Programjegy: 2500 Ft/fő

A programjegy csak az előadásra érvényes a kiállítás megtekintésére nem jogosít!

Az előadás megtekintésére az online vásárolt jegyek érvényesek, a helyszínen nincs lehetőség jegyváltásra. Felhívjuk figyelmüket, hogy előadásonként limitált helyet tudunk biztosítani.

Jegyvásárlás

 

Az Emlékhely belső terei nem akadálymentesítettek!

Az előadásokra diákok jelentkezését is várjuk!

 


További információ az Emlékhelyről:
https://mnm.hu/hu/kiallitohelyek-tagintezmenyek/mnm-malenkij-robot-emlekhely

https://malenkij.hu/

 

 

Még több foglalkozást és tárlatvezetést ezen az oldalon talál.

múzeumpedagógia, pedagógus, programajánló, tanulás, történelem, virtuális
2020-11-25 14:00