EN facebook

Minden út Aquincumba vezet - időszaki kiállítás a BTM Aquincumi Múzeumában

KIÁLLÍTÁS

2022-03-28 18:00

„Minden út Rómába vezet” szoktuk hallani, olvasni manapság is az – egyébként középkori - mondást. És valóban: az ókori Római Birodalom úthálózatának szíve, origója a főváros, Róma volt, a főútvonalak kiindulópontja.

 

Ugyanakkor azonban a provinciák mindegyikét sűrűn behálózták az alacsonyabb, vagy magasabb rendű utak, amelyek az előbb említett főútvonalakból ágaztak le. Az alaposan megépített, jól karbantartott utak voltak a kulcs a hadsereg mozgatásához, a birodalmi posta gördülékeny működéséhez (azaz a hatékony ügyintézéshez Britanniától Szíriáig), de a kereskedelem akadálytalan menetéhez is, sőt: ez tette lehetővé az ókori turizmust is. A Birodalom belsejét behálózó utak mellett igen nagy jelentőséggel bírtak a birodalom határain futó utak, amelyek az ott kiépített katonai táborokat, őrtornyokat és határmenti városokat kötötték össze, együttesen alkotva a komplex határvédelmi rendszert, a római limes-t. A szárazföldi utak mellette természetesen vízi utak is óriási szerepet játszottak a Római Birodalom működésében: a Földközi tengeren szállították a kereskedőhajók az egyiptomi gabonát, az észak-afrikai halszószt, a hispániai és égeikumi olajat bort a Róma városi és a tehetős pronvinciális arisztokrácia asztalára, a folyami útvonalak (Rajna, Duna) pedig elsősorban a hadsereg ellátásában működtek közre (bor, gabona és pl. használati tárgyak – edények szállítása).


A most nyíló kiállításon ezeken a szárazföldi és vízi utakon kalauzoljuk végig látogatóinkat, megnézzük hol futottak, milyen módon készültek ez az utak, mivel és kik utaztak rajtuk és arra is választ kaphatunk, hogy mi maradt ránk az egykori Birodalom híres útjaiból és vajon hogyan lehetett társasjátékozni utazás közben?

 

A megnyitó időpontja: 2022. március 30.

 

 

Kérjük, részvételi szándékát március 29-én 12 óráig jelezze az aquincum@aquincum.hu e-mail címen!

 

 

A tárlat 2022. december 31-ig látogatható.

beruházás, bővítés, látogató, téma
2022-01-31 20:00
Az év múzeuma, díj, gyűjtemény, muzeológia, múzeumtörténet, Pulszky Társaság
2020-09-25 07:00