EN facebook

Mohács kapta az év emlékhelye díjat

ELISMERÉS

2021-06-20 21:00

A mohácsi nemzeti emlékhely nyerte idén a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) év emlékhelye díjat. Az átadó ünnepség vasárnap, az emlékhelyek napján volt a Fiumei úti sírkertben, a rendezvényen megnyílt az Anonymus Projekt - Ligeti 150 című plakátkiállítás is.

 

Az emlékhelyek legfontosabb feladata a birtokukban lévő tudás átadása a fiataloknak, ezzel is hozzájárulva a hazaszeretet, a nemzeti büszkeség növeléséhez - fogalmazott Harrach Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke.

 

Idén azért a mohácsi nemzeti emlékhely érdemelte ki az év emlékhelye díjat, mert munkatársai példaértékű módon, komoly szakmai munkával készülnek a jubileumi évvel, a mohácsi csata 500. évfordulójára, ami 2026-ban esedékes.


A díjat Harrach Péter és Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója adta át Závodszky Szabolcsnak, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatójának.

 

Móczár Gábor elmondta, hogy a zsűri egyhangú döntéssel választotta a mohácsi nemzeti emlékhelyet, amely 21. századi eszközökkel dolgozik a feltárásokon, emellett e rendkívüli esemény előkészítésébe bevonják az érdeklődőket.

 

A NÖRI célja, hogy felébressze az emberekben a nemzeti öntudatot és a nemzeti érzéseket, ezért is teszi élőbbé és intenzívebbé az emlékhelyek közötti kapcsolattartást és együttműködést. A tavaly alapított év emlékhelye díjjal azt értékeljük, hogy az emlékhelyek mennyire használják ki a státuszukban rejlő lehetőségeket, miként tudják megszólítani a következő nemzedéket - fejtette ki Móczár Gábor. Hozzátette, hogy az emlékezetpedagógiai program kidolgozásával elsősorban a középiskolásokat kívánják megszólítani a 21 nemzeti és 55 történelmi emlékhellyel közösen.


A rendezvényen adták át az Anonymus Projekt - Ligeti 150 című plakátpályázat díjait is. A pályázatot Ligeti Miklós szobrászművész születésének 150. évfordulója alkalmából hirdették meg, és olyan műveket vártak a fiataloktól, a melyek átértelmezik Ligeti leghíresebb alkotását, a Vajdahunyad várában található Anonymus-szobrot.


A zsűri öt díjat adott át; az első három helyezett mellett egy különdíjat, valamint egy közönségdíjat. Az első helyezett Szerző Boróka Rebeka lett Írott történelem című alkotásával, a második helyen Ligeti Andrea, a harmadikon Fehér Zsófia Csilla végzett. A közönségdíjat Sebők Tamara kapta, a különdíjas Füleki Barbara Covidimus című alkotásával a pandémiát fogalmazta meg ötletesen.


A mai napon megnyílt plakátkiállítás augusztus végéig látható a Fiumei úti sírkert nemzeti emlékhely szabadtéri tárlatán.

 

emlékezet, látogató, múzeumandragógia, örökségvédelem, programajánló
2021-06-17 07:00
emlékezet, kiállítás, látogató, örökségvédelem, programajánló
2020-08-27 07:00
díj, látogató, örökségvédelem, természet, történelem
2020-09-01 07:00