EN facebook

Múltbeli barangolás - Rendezvények a Galántai Honismereti Múzeumban az Európai Kulturális Örökség Napjain belül

PROGRAMAJÁNLÓ

A Galántai Honismereti Múzeum idén szeptemberben is változatos programokkal készül, melyek az Európai Kulturális Örökség Napjai című rendezvény keretén belül valósulnak meg.

 

E nemzetközi esemény részeként az Európa Tanács és az Európai Bizottság védnökségével évente 50 európai országban 50 000 esemény kerül megrendezésre. Mivel az idei napok témája az "Oktat a múlt" mottó, ezért úgy döntöttünk, hogy a jelenlegi két időszakos kiállításunkból kiindulva visszapillantunk a múltba és megpróbálunk rávilágítani, mit is tanulhatnánk a 100 évvel ezelőtti emberektől. A rendezvények, melyek igyekeznek minden korosztályt megszólítani, legfőképp szeptember utolsó hetében kerülnek megrendezésre. 2020. szeptember 24-én és 25-én iskolai csoportokat várunk a múzeumba - a programról további információkat a www.muzeumgalanta.sk, valamint a http://muzped.zms.sk/ weboldalon talál.

 

Szeptember 26-án 13:30-tól igazi időutazás várja az idelátogatókat. A múzeum udvara falusi portává változik, ahol kukoricamorzsolásra, mosásra, favágásra, varrásra is lehetőség nyílik. Közben az ideérkezők vetélkedő formájában is feleleveníthetik a régi világgal kapcsolatos tudásukat – a helyes válaszok megadását az óránként megismétlődő tárlatvezetés is megkönnyíti majd.

 


17:30-tól a történelem szerelmeseit a horvátországi szlovákok emigrációjáról és etnokulturális sorsáról szóló előadásra hívjuk, melyet a horvátországi Szlovák Kulturális Központ együttműködésében megrendezett falvédőket bemutató kiállítás kapcsán tart meg két neves néprazkutató, Marta Botíková és férje, Ján Botík.

 

A napot 19:00 órától igazi falusi mulatsággal, táncházzal zárjuk, melyhez a talpalávalót a Gereben zenekar húzza. A zenekar jelenlegi fölállása: Szabó Mátyás – hegedű, Récsei Noémi – brácsák, Juhász Bence Zsombor – cimbalom, ifj. Juhász Sándor – nagybőgő, gardon, de állandó közreműködők még VarsányiI ldikó, Szabó János, Alt István, Mocsi Péter is.

 

Az Európai Kulturális Örökség Napjai kapcsán szeptember 26-án ismét díjtalan belépést biztosítunk a múzeum irányítása alá tartozó két cölöpös malomba, a jókaiba, ill. tallósiba is, melyeket akár szervezett biciklitúra keretén belül is meglátogathat, amennyiben 10:00-kor a Galántai Honismereti Múzeum épülete előtt csatlakozik az OZ MAS Galanta csoportjához.

 

Szeptember zárórendezvényére a hónap 30. napján kerül sor a múzeum főépületében. 17:30-tól a Lámpafénynél c. előadássorozaton belül (Pro Renovatione polgári társulás szervezésében) egy újabb előadás hangzik el. Ezúttal az előadó Bukovszky László történész lesz, a szlovák kormány kisebbségi kormánybiztosa, aki az utolsó galántai Esterházyak sorsáról mesél majd a résztvevőknek.

 

 

Végezetül szeretnénk felhívni figyelmüket még a Feliratos textil falvédők című kiállítás kapcsán meghirdetett versenyünkre korszerű feliratos falvédő legjobb tervére, melyről bővebben a honlapunkon www.muzeumgalanta.sk/hu/ olvashat. A versenyt a Molnár könyvesbolt támogatja.

 

Amennyiben programunk felkeltette érdeklődésüket, szeretettel várjuk a múzeumba, ill. a malmokba. A belépés ingyenes. A program Galánta Város pénzügyi támogatásával valósul meg.

 

A rendezvényekre a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala által kiadott járványellenes intézkedések és a Nagyszombati Önkormányzat előírásainak megfelelően kerül sor. Türelmét és megértését kérjük az intézkedések betartása során.

 

Írta: Cupal Barica Andrea, a GHM tárlatvezetője, idegenforgalmi referense

kiállítás, látogató, néprajz, programajánló, virtuális
2020-07-29 07:00
kiállítás, látogató, néprajz, programajánló, technika
2020-06-30 20:00
helytörténet, kiállítás, múzeumtörténet, programajánló
2019-10-19 11:50