EN facebook

Művészet, progresszió, hagyomány - Hiánypótló gyűjteményes tárlat nyílt Szentendrén

KIÁLLÍTÁS

2023-03-26 16:00

A Magyar Géniusz Program keretében a Ferenczy Múzeumi Centrum hiánypótló gyűjteményes kiállítást nyitott A GYŰJTEMÉNY (1900-2022) címmel. A Ferenczy Múzeum megújult, látogatóbarát tereiben múzeumshop és ISBN szakkönyvbolt is nyílt.

 

A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum egyedülálló, több mint tízezer darabból álló képzőművészeti gyűjteményéből válogató tárlat olyan kiemelkedő műveket mutat be, melyek már régóta nem voltak kiállítva, valamint a gyűjtemény új szerzeményeiből nyújt válogatást. Egyidejűleg láthatunk alkotásokat napjaink kiemelkedő kortárs képzőművészeitől és a 20. század meghatározó szentendrei alkotóitól.


A kiállítás célja, hogy elrugaszkodjon a múzeumok tradicionális művészettörténeti témák vagy "izmusok" szerinti osztályozásától, helyette új felfedezések és váratlan kapcsolatok sokaságát kívánja nyújtani.


2023. március 25-én, a tárlat ünnepélyes megnyitóján köszöntőt mondott Prosek Zoltán múzeumigazgató és Fülöp Zsolt polgármester, a kiállítást bevezette Vitályos Eszter miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár és Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, a Magyar Géniusz Program kuratóriumának elnöke. A kiállítást Csapláros Andrea, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége elnöke nyitotta meg.

 

 

 

Szentendre és a szentendrei művészek

 

A kiállítás alapgondolata: megmutatni, hogyan látják, milyen művészi eszközökkel mutatják meg Szentendrét a 20. és 21. század művészei. Az első két terem szentendrei művészeket mutat be, a Ferenczy-családot, a Nagybányai Művésztelep után Szentendrén létrejött alkotói közösséget: a Szentendrei Művésztelepet. A harmadik teremben Kaszás Tamás installációi Vajda Lajos montázsaira reflektálnak, a következő termek Vajda Lajos követőinek munkásságát mutatják be, majd konstruktivista munkák következnek. Külön szekció foglalkozik a 80-as évek underground művészeivel, és napjaink gyűjteményezési irányait mutatja be az utolsó szekció, ahol a Szentendrei Grafikai Műhelyben készült szitanyomatok jelennek meg.

 


Az elmélyülést a különböző korszakokba korabeli újságcikkek, érdekességek, videók könnyítik meg. A videók szövegeinek megfogalmazásához Kemény István József Attila-díjas írót kérték fel.


Az ötéves tárlatot időszakonként újrarendezve a képzőművészet mellett a Ferenczy Múzeumi Centrum gazdag helytörténeti, irodalmi, néprajzi és régészeti gyűjteményét is reprezentálja majd a kiállítás.

 

 

 

Fények, arculati elemek, új látogatói irány, közösségi terek

 

A Magyar Géniusz Programban megvalósult átalakítások a külső és belső tereket is érintették. A homlokzat új kandelábersora látványos esti fényekbe öltözteti az egykori Pajor-kúria épületét. A látogatók az utcai főkapun át az épület hangulatos belső udvarán át jutnak az új információs pultig és a kiállítóterekbe. Megújult információs táblák, matricák, egyedi tervezésű piktogram rendszer fogadja a látogatókat. A kiállítótér folyosójának falain Wolsky András képzőművész A rejtőzködő rend dinamikája II. című térfestészeti munkáját láthatjuk. A közösségi terek új bútorai barátságos helyszínt teremtenek a beszélgetéshez.

 

 

 

ISBN könyvesbolt és múzeumshop

 

A kiállítás megnyitásával egyidejűleg a Ferenczy Múzeum megújult tereiben múzeumshop és ISBN szakkönyvbolt nyílt. A múzeumshop igényes tervezésű ajándéktárgyain a helyi képzőművészek motívumai köszönnek vissza. Az új ISBN könyvesbolt polcairól művészeti és fotóalbumokat, folyóiratokat, ritkaságokat, funzine-okat választhatunk és a hangulatos olvasósarkokban belelapozhatunk a különleges kiadványokba.

 

 

 

Programok
A kiállításhoz kurátori tárlatvezetések, múzeumpedagógia foglalkozások, művészet- és meseterápiás alkalmak kapcsolódnak, és szintén a Ferenczy Múzeumban kap helyet Ott Anna áprilisban induló, új könyvklub-sorozata #olvass címmel, valamint innen indulnak a népszerű Múzeum Korzó várostörténeti, régészeti, művészeti séták.

 


A tárlat kurátorai: Danka Zsófia, Kigyós Fruzsina, Prosek Zoltán

 

 

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)
Válogatás a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményéből
2023.03.26. - 2028.03.26.

 

Nyitva: csütörtök – vasárnap, 10-18 óra között

 

Ferenczy Múzeum, Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.




Fotók: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum

gyűjtemény, kiállítás, látogató, Magyar Géniusz Program, programajánló, téma
2023-03-23 07:00
beruházás, gyűjtemény, Magyar Géniusz Program, téma
2023-03-24 20:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató, programajánló, téma
2023-01-21 07:00