EN facebook

Múzeumi Örökség - Közösség

MÚZEUMANDRAGÓGIAI KIADVÁNY

2018-12-20 10:00

A Pulszky Társaság és annak Múzeumandragógiai Tagozata az NKA Közgyűjteményi Kollégiumának, valamint számos egyéb szakmai szervezet és intézmény támogatásával 2018 tavaszán nagyszabású múzeumi örökség-feltáró konferenciát rendezett, melynek Kecskemét és Lakitelek adott otthont.

„Érték és attraktivitás. Felelős felnőttek a múzeumi kultúraközvetítés szolgálatában” átfogó cím alatt másfélszáz hazai és külföldi szakember: gyakorló muzeológus, hivatásos és önkéntes gyűjteménykezelő, fejlesztő, egyetemi oktató, tartalomfejlesztő és média szakember vett részt ezen az eszmecserén. Második napon   Lakitelek-egykori Szikra-tanya területén megépült Archeum, Pálinkaváros és templomrom szolgáltatott otthont a folytatásnak. A rendezvényt hatalmas érdeklődés övezte és az ott elhangzott előadások anyagából összeállított tanulmánykötet most elkészült.

Kriston-Vízi József (szerk.): Múzeumi örökség-közösség.
Múzeumandragógiai tanulmányok, esszék magyar és nemzetközi nézőpontból. Múzeumandragógia VII. Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület, Budapest - Kecskemét 2018

 

A kötet impozáns, gazdagon illusztrált, részletes és átfogó olvasmány mindenki számára. Már a fejezetcímek is- úgymint Lokális? Nemzeti örökség!, Gyűjtemények-örökség formációk, Attraktivitás és örökség, Felnőtt és közösségi tanulás, Digitális technika és múzeumi gyakorlat etc.- szerteágazó változatosságot sugallnak.

A bevezető köszöntők és a szerkesztői előszó után, melyek már rávilágítanak a múzeumandragógia létjogosultságára, helyére a társadalomban, a plenáris előadások leírása rögzíti és szisztematikusan alátámasztja ezeket a gondolatokat. Így, a téma kellő megalapozását követően vethetjük bele magunkat a különböző fejezetek értékes tanulmányaiba.

A kötet elsősorban a gondoskodó polgár szemszögéből mutatja be az életkor-, érték-választás, műveltség és szociális-gazdasági helyzete szempontjából eléggé tagolt felnőtt társadalom és a múzeumi világ kapcsolatának jó gyakorlatait, a szerepvállalások és a kölcsönös felelősség kérdéseit, jövőbeni lehetőségeit. A hazai szakemberek és oktatók felvetései a téma nemzetközi művelőinek figyelmét is felkeltették, a konferencián is jelen levő Margherita SANI, a Múzeumok Nemzetközi Szövetségének jeles alakja két tanulmányt is publikált benne.

Összességében elmondható, hogy a kiadvány kiválóan példázza a hazai múzeumandragógiai törekvéseket és lehetőségeket.

 

A kötet a Kecskeméti Katona József Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület, valamint a Bács-Kiskun megyei TIT támogatásával készült el, a közel 200 illusztrációval színesített kiadvány bárki számára ingyenesen letölthető.

 

fotó: részlet a kötetből

konferencia, múzeumandragógia, Pulszky Társaság
2018-05-26 17:30
múzeumpedagógia, téma
2018-11-30 12:00
múzeum, múzeumandragógia, múzeumpedagógia, programajánló, téma
2018-12-14 09:00