EN facebook

Múzeumok az omikron variáns idején

SZEMLE

2022-01-10 07:00

A koronavírus omikron variánsának terjedése sok országban újra korlátozásokra, néhol ismét karanténra kényszerítette a lakosságot, máshol éppen feloldották a védelmi intézkedéseket. A járvány hatását a múzeumok továbbra is érzik; a maszkviselés, a távolságtartás és a korlátozott látogatói létszám szinte mindenhol követelmény. Egyes országok a múzeumok bezárását is elrendelték, máshol a dolgozók betegsége nem tette lehetővé a nyitvatartást. Következzék összefoglalónk arról, az egyes országok múzeumai hogyan zárták 2021-et és kezdték meg a 2022-es évet.

 

A NEMO december 20-án publikált adatai szerint az elért országok közül 18-ban szükséges valamilyenfajta igazolás, ami az oltottságot, fertőzésből kigyógyulást vagy elvégzett negatív tesztet igazolja. Ezek az országok: Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Észtország, Franciaország, Görögország, Lettország, Litvánia, Németország, Olaszország, Svájc és Szlovákia, Szlovénia és Nagy-Britannia.

 

Finnországban több múzeum döntött úgy, hogy feltételként szabja az igazolást, mert így egy időben több látogatót fogadhat. 10 országban nincs ilyenfajta rendelkezés, ezek a következők: Magyarország, Izland, Málta, Lengyelország, Norvégia, Portugália, Románia, Spanyolország és Svédország. Svédországban a maszkviselés sincsen előírva.

 

Szlovákiában és Ausztriában december 10-én nyithattak újra a múzeumok november végi bezárásukat követően, Lettországban pedig október 20. és november 15. között kellett zárva tartaniuk.

 

A holland múzeumok a jelenlegi rendelet szerint január 14-ig zárva tartanak, ami egyúttal az összes rendezvény, tárlatvezetés és workshop eltörlését is jelenti. A Rijksmuseum ezen időszakra váltott jegyei egész évben felhasználhatóak, vagy visszaválthatók. A múzeum étterme elvitelre továbbra is működik, a múzeumi honlap pedig online tartalmakkal kedveskedik látogatóinak az otthon töltött percek megédesítésére: a fotel kényelméből bejárható digitális kiállítást, angol nyelvű tematikus tárlatvezetéseket töltött honlapjára és amellett, hogy a gyűjtemény nagyrészét már digitalizálta, az Éjszakai őrjáratról a világon készült legnagyobb felbontású műtárgyfotót tette elérhetővé. Az amszterdami Van Gogh Museum a gyűjtemény mellett a művész leveleit is publikálta, külön gondolva a pusztán művészetszerető és akadémiai érdeklődésű látogatókra, ezen túl ingyen letölthető és kinyomtatható társasjátékot tett közzé. 

 

Rijksmuseum - John Lewis Marshall

 

Dániában a jelenlegi szabályozások szerint a december 19. és január 17. közti időszakban érvényesek azok a korlátozások, amelyek a múzeumok bezárását is elrendelték. A bevétel nélkül maradt múzeumokat nyilvánvalóan nehezen érinti ez az időszak, így az aarhusi ARoS Art Museum adományokat kért követőitől Facebook oldalán. „Két újonnan megnyílt kiállítással és összesen négy különleges tárlattal, amelyeket a népszerű és magas értékeléseket kapott Turner-kiállítás vezet, a jelenlegi leállás súlyosan érinti az ARoS-t. Természetesen reméljük, hogy minden a jó úton halad ahhoz, hogy hamarosan újra kinyithassunk, de az egyértelmű, hogy a bezárást nem vészeljük át a gazdaságunkra gyakorolt következmények nélkül.”

 

A brit szabályozásoknak megfelelően a szigetország múzeumai ugyan nyitva tarthatnak, ám a vírus terjedését azok is megérezték az elmúlt időszakban. Decemberben több múzeum is bezárni kényszerült az omicron terjedése miatt fellépő munkaerőhiány következtében. A The Art Newspaper listája szerint a londoni Natural History Museum december 22. és 27. között tartott bezárva, a Foundling Museum január 4-ig, a tudományos és orvosi Wellcome Museum pedig december 17-től előre nem látható ideig zárta be kapuit a látogatók előtt. A Science Museum december 15-én jelentette be, hogy a múzeum ezentúl oltóközpontként is működik majd. A Tate Gallery Modern, Britain és Liverpool épületei ugyan nyitva állnak és továbbra is ingyenesek, a vírus miatt csak korlátozott számú látogatót fogadnak, így ajánlott jegyet foglalni a kívánt időpontra.

 

A francia kormány múzeumlátogatáshoz a 12 év és két hónapon felüli látogatók oltási igazolványának, PCR tesztjének vagy 11 nap és 6 hónap közötti fertőzöttség igazolásának bemutatását írja elő. A Louvre ezen felül saját rendelkezéseket is hozott: felfüggesztette a szerda, péntek és a hónap első szombatján esedékes késő esti nyitvatartást, kötelezővé tette a 6 éven felüliek maszkviselését és a tömeg elkerülése érdekében és felújítási munkák okán egyes termeket le is zárt.

 

Olaszország kulturális intézményeibe, így az Uffizi épületébe vagy a Vatikáni Múzeumba való belépéshez is január 10-től már super green pass-re van szükség, ami a green pass-el ellentétben PCR teszttel már nem, csak oltással és a fertőzésből kigyógyulva igényelhető. Ehhez hasonlók a követelmények a német múzeumokban is, a 2G rendelet szerint többek között a Pergamonmuseumot is csak oltási igazolással rendelkezők, vagy fertőzésen átesettek látogathatják. A Pinakothek intézményei ennél is szigorúbb, 2G+ szabályt hoztak, ami az oltottaktól és fertőzésből kigyógyultaktól is kér 48 órán belüli PCR, vagy 24 órán belül készült antigén tesztet.

 

New York város rendelete értelmében a MET, a MOMA és a Guggenheim Museum is nyitva tart, ám 5 éves kortól oltási igazolvánnyal és 2 éves kor felett maszkkal fogadja csak látogatóit. Az étterem és a ruhatár egyik esetben sem üzemel és előzetes jegyfoglalás szükséges a látogatás időpontjára.

 

A 2022-es év tehát reményekkel telve indul, a maszkviselést, védettséget és látogatószámot érintő korlátozások ugyan valamiképpen általánosan jelen vannak, az országok többségében nyitva tarthatnak a kulturális intézmények. A brit múzeumok túlnyomórésze leküzdötte a decemberi munkaerőhiány gondjait és a jelenlegi rendelkezések szerint a holland, dán intézmények is újranyithatnak januárban. A helyzet kiszámíthatatlan, de ez a tendencia talán kis bizakodásra ad okot, ha korlátozott mértékben is, de újraindul a múzeumi élet.