EN facebook

Múzeumok Majálisa 2018

SZAKMAI PROGRAMOK

2018-05-10 08:00

A 23. Múzeumok Majálisa három másik országos és nemzetközi eseményhez is kapcsolódik. A Közösségek Hete zárónapján megrendezett majális méltó lezárása a hét eseményeinek, amelyeket összefűz az ICOM (nemzetközi múzeumi szervezet) aktuális jelmondata: Hyperconnected museums: New approaches, new publics - Múzeumok hiperhálózata – új megközelítés, új közönség. Ez a gondolat a múzeumok kapcsolati hálójára, társadalmi tőkéjére, közösségi munkájára irányítja a figyelmet. Az idei majális a Családok évéhez is kapcsolódik, tovább erősítve az eddigi, szülőket, gyerekeket, nagyszülőket kiemelten megszólító hagyományt.

 

Megnyitó: 2018. május 13. 10 óra

Az Év múzeuma- és az Év kiállítása-díj átadása: 2018. május 13. 13 óra

 

 

A Múzeumok Majálisán idén is átadják az Év múzeuma- és Év kiállítása-díjakat, amelyet az előző év kiugró teljesítményével érdemelhetnek ki a kitüntetett intézmények. A díjazottakat egy kerekasztal-beszélgetésen ismerhetjük meg 14 órakor a Lapidáriumban.

 

A Múzeumi-zugoly és a Lapidárium a múzeumi szakemberek baráti találkozásainak, szakmai előadásoknak, kerekasztal-beszélgetéseknek és könyvbemutatóknak frekventált színtere. A látogatói útvonalak csomópontjainál található helyszíneken arra ösztönözzük a majálisozókat, hogy bekapcsolódjanak ezekbe a programokba, beszélgetésekbe és bepillantást nyerjenek a múzeumok szerteágazó életébe.

 

A Nemzeti Múzeum belső tereit behálózó Műtárgysétányon idén a múzeum állandó kiállításaiban B E T Ű K szólítják meg a látogatókat. Az útvonallal összekötött tárgyak sokfélék; anyaguk, méretük, használatuk és történetük eltérő, de mindegyik magán viseli ismert vagy ismeretlen alkotójának vágyát az emlékezésre, a rögzítésre és továbbadásra. A kultúra szövete, amely valaha körbefonta e tárgyakat, az idők során fölfeslett, mi pedig a foszlányokból próbáljuk kibogozni az üzenetet. Az útvonalat végigjárva az első karcolt csonteszközöktől – kereskedelmi és kulturális kölcsönhatások lenyomatain, pénzeken, ékszereken, képző- és iparművészeti alkotásokon át –, 20. századi „hibrid” tárgyakig juthatunk. 

 

A helyszín talán az idén kicsit szűkebb, de ígérjük, hogy mindenki megtalálja a kedvének megfelelő szórakozást erre a vasárnapra, tesztelheti saját tudását a Tudássétányon és megismeri a múzeumok kreatív, izgalmas, közösségteremtő világát!

 

A Magyar Nemzeti Múzeum ebben az évben is színes, izgalmas programokat kínál minden korosztálynak - előadások, koncertek, tárlatvezetések és gasztronómiai kóstoló várja az érdeklődőket egész nap.

Az idén velünk majálisozik a Hahó Együttes, Szilánk és az Egyszálgitár, Szeder és a Balázs Elemér Group.

 

 

Szakmai programok a Lapidáriumban

 

10.30–12.00

A múzeum mindenkié – célkeresztben az akadálymentesítés. (Museum for everybody. Access for disabled people. ) Gondolatébresztő prezentációk angol nyelven.

Lucia Bondetti és Federica Montesanto (Gallerie dell’Accademia, Velence)

Moderátor: Deme Péter (elnök, Pulszky Társaság)

 

12.00–13.00

Mi hasznotok volt belőle? – Beszélgetés az utóbbi 3 év „Az év múzeuma” és „Az év kiállítása” fődíjas intézményeinek vezetőivel.

Pusztai Tamás (a miskolci Herman Ottó Múzeum korábbi igazgatója), Losonczy Attila (József Attila Emlékhely), Ács Piroska (PIM Színháztörténeti Múzeum és Intézet), Kiss Imre (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum), Földessy Mariann (Szent Bertalan-templom Kincstára, Gyöngyös), Ringer István (PIM Kazinczy Múzeum, Sátoraljaújhely), valamint Kállai Irén videóüzenete (Bihari Múzeum, Berettyóújfalu), A beszélgetést vezeti: Deme Péter (Pulszky Társaság)

 

13.00–14.00 Szünet

 

14.00–14.50

Élő MúzeumCafé
Év Múzeuma- és Év Kiállítása-díj 2017 – kerekasztal beszélgetés az új díjazottakkal

A beszélgetést vezeti: Mészáros Balázs (Pulszky Társaság)

 

15.00–15.25

Mesterek keze nyomán II. A Göcseji Skanzen fejlesztését megelőző felmérés eredményei, tapasztalatai - Varju András (Göcseji Skanzen)

 

15.30–16.20

Élő MúzeumCafé: Pénz? Ambíció? Megbecsülés? – Hiányérzet a múzeumban

Csornay Boldizsár (Janus Pannonius Múzeum), Kalla Zsuzsa (Petőfi Irodalmi Múzeum), Kálnoki-Gyöngyössy Márton (ELTE BTK Történeti Intézet) A beszélgetést vezeti: Gréczi Emőke (MúzeumCafé)

 

16.30–16.50

Közösségi részvétel a múzeumokban

Arapovics Mária (Szabadtéri Néprajzi Múzeum)

 

16.50–17.10

Múzeumi a’la carte

Zádor Viktória (Szabadtéri Néprajzi Múzeum)

17.15–17.45

A Tatabányai Múzeum civil összefogásai a Jó szerencsét! Emlékévben

Bársony László (OMBKE Tatabányai Helyi Szervezete), Izsák Zoltán (Tatabányai Múzeumbaráti Kör), Taizs Gergő (Tatabányai Múzeum)

 

 

 

Szakmai programok a Múzeumi sarokban (a József nádor-terem előtt)

 

10.00–11.30 „Iloncsi - Andrássy Ilona grófnő portréja” (könyvbemutató) – Kovács Lajos (Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum)

12.00–12.30 A megújuló Néprajzi Múzeum (előadás) - Kemecsi Lajos (Néprajzi Múzeum)

13.00–14.00 Nyomot hagytak. Évszázadok-Személyiségek-Aláírások. (katalógusbemutató) – Németh László Sándor és Paukovics Gergő (Magyar Nemzeti Levéltár)

Kémek, korok, életek. Erica Glaser Wallach és Noel H. Field története (könyvbemutató) – Mikó Zsuzsanna (Magyar Nemzeti Levéltár)

14.15–14.30 Magyarok aratókoszorújának elkészítése (beszélgetés) – Bárány Mara és Tüskés Tünde (Szalma-Kincs-Tár-Nemzetközi Szalmagyűjtemény)

 

  

Bízunk benne, hogy a 23. Múzeumok Majálisa nemcsak a szokatlan helyszín és a rövidebb időtartam miatt válik emlékezetessé! Reméljük, 2018-ban a részt vevő intézmények olyan sűrű hálót szőnek, amelyen minél több látogató fennakad, és a múzeumok rendszeres látogatójává válik!

 

 

 

Nyitva tartás:

2018. május 13. 9:30–19:00

Bejárat: az Arany János-szobor mellett!

 

http://www.muzeumokmajalisa.hu/

https://www.mnm.hu

https://www.facebook.com/nemzetimuzeum

 

 

 

Az év kiállítása, Az év múzeuma, programajánló, Pulszky Társaság
2018-05-07 18:00
Az év múzeuma, díj, pályázat, Pulszky Társaság
2018-05-07 09:00