EN facebook

Múzeumok új szerepben: a 21. század kihívásaira keres választ az idei MuseumDigit konferencia

2019-11-11 18:00

Az idén hetedik alkalommal november 26-27-én kerül megrendezésre a Magyar Nemzeti Múzeumban a MuseumDigit konferencia, a régió kiemelt szakmai rendezvénye a jövő múzeumáról, a digitális kor kihívásairól és lehetőségeiről.

 

Az Magyar Nemzeti Múzeum OMMIK (Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ) által rendezett kétnapos rendezvény fókuszában a digitalizáció és a digitális trendek állnak. Szó lesz a mesterséges intelligencia és Big Data nyújtotta lehetőségekről a múzeumban, emellett idén külön szekciót kap az inkluzív múzeum, az esélyegyenlőség és digitális kompetencia. Regisztrálni a MuseumDigit.hu oldalon lehet. 

 

A témákat élvonalbeli nemzetközi projektek és sikeres stratégiák mentén mutatják be a külföldi és hazai előadók. Az előadásokat  angol és magyar nyelvű szinkrontolmácsolással hallgathatják a résztvevők. 

 

Köztük lesz Jerzy Gawronski, az Amszterdami Egyetem régészprofesszora, a Below the Surface projekt szakmai vezetője. A város egyik metróvonalának bővítésekor több mint 700 000 lelet került felszínre, ebből a Rokin metróállomáson 9500-at ki is állítanak. A projekt honlapján nemcsak a szakmai munkálatok titkaiba és a városlakók tárgyakba foglalt történetébe kapunk betekintést, hanem saját kiállításunkat is összeállíthatjuk. 

 

Maria Chiara Ciaccheri (Museums and Stereotypes) múzeumi tanácsadó és kulturális stratéga fő szakterülete az esélyegyenlőség, hozzáférhetőség és inklúzió. Olasz múzeumokkal, önkormányzatokkal és kulturális intézményekkel összefogva dolgozik azon, hogy a kulturális javak egyenlő hozzáférése ne csak szlogen legyen, hanem napi gyakorlattá váljon.

 

Angie Judge, a látogatói viselkedést elemző Dexibit alapítója, aki a mesterséges intelligencia és a Big Data erejével segít a múzeumoknak elérni a közönséget és sikeressé tenni a kiállításokat.  

 

Kómár Éva, az MNM OMMIK Digitalizálási és Tartalomfejlesztési Csoportjának vezetője a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) kapcsán ad elő, Répászky Lipót, a NAVA ügyvezető igazgatója pedig a tanuló algoritmusok világába vezet be.

 

A MuseumDigit 2019 konferencia nulladik napján, a Europeana Data Day-en ingyenes workshop keretén belül Fiona Mowat, az Europeana adatspecialistája ismertet meg a minőségi digitális tartalmak előállításának és publikálásának technikájával. Regisztrálni az ommik.hu oldalon lehet.

 

A konferencián résztvevő látogatók kötetlenül is megoszthatják egymással véleményüket a szakmai kerekasztalbeszélgetéseken, ahol a digitális kulturális örökség megőrzése, a klímaváltozás és a múzeumok kapcsolata, és a múzeumi munkatársak mentális jóllétének, motivációjának fenntartása kerül terítékre.

 

A MuseumDigit harmadik napján, november 28-án két szakmai workshop programra is számíthatunk  Nyáry Krisztián író, kreatív szakember az alkalmazott írás, a múzeumi storytelling fortélyaiba vezeti be a résztvevőket, a másik workshop a multispektrális képalkotással ismerkedtet meg a Tripont Kft. támogatásával.