EN facebook

Múzeumozz a szobádból! Online #karanténkiállítások a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtárban

#muzeumozzaszobadbol

2020-04-01 07:00

A szórakoztatóipar, vendéglátás és turizmus mellett a kulturális területet is érzékenyen érintette a #maradjotthon: a múzeumok sorra bezártak, köztük mi is. Minden intézmény igyekszik megőrizni a láthatóságát, régi közönségét megtartani, s talán potenciális új látogatókat is elérni. A karanténnak azonban lett pozitív következménye is, hiszen eddig csak tervezett, ám a napi munkánk mellett egyre halasztódó projekteket sikerült végre beindítanunk.

 

A Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár facebook oldalára hamarosan feltöltjük a #gyarapodunk albumot, ami 2015-től mutatja be a gyűjteményi vásárlásokat, szerzeményeket. Az elmúlt években fontos szerepet játszott a gyűjteményfejlesztési stratégiánkban a hiányok pótlása a hatvanas évektől a legfrissebb kortárs művekig. Ezeket itt láthatják először a követőink, a sorozat összességében egy virtuális új szerzeményi kiállítás szerepét tölti majd be.

 

Barabás Miklós (1810–1898): A Lánchíd alapkőletétele, 1842

 

 

Feladatunknak éreztük, hogy részt vegyünk az általános és középiskolai oktatás segítésében. Ezért heti három-négy alkalommal a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár gazdag gyűjteményének bizonyos darabjait, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a történelem vagy művészettörténet tananyaghoz, megírjuk és közreadjuk. Ez lett a #segitunkazoktatasban sorozat. 

 

És mit tesz a muzeológus, ha a járvány miatt előbb be kell zárni egy kiállítást? Virtuális látogatást készít a kezébe kerülő első eszközzel, a telefonjával. Ez lett a népszerű „Rendetlenség a rendben – Vera Molnar művészete” című, a Szöllősi-Nagy – Nemes-gyűjteménnyel közös kiállításunk videó-túrája. A bontás előtti órákban végigjártuk a kiállítást és készítettünk néhány interjút Róka Enikő kurátorral, valamint Szöllősi-Nagy András és Nemes Judit gyűjtő házaspárral. A sorozat részei a #veramolnar #rendetlensegarendben #virtualistaralatvezetés #kiallitasanappalidban keresőcímkék bármelyikén visszakereshető.

 

Részletkép a videóból, amiben Nemes Judit mesél a(z) (Út)Vonal 97-04 (1997/2004, kézzel szövött gyapjú szőnyeg, Szöllősi-Nagy – Nemes-gyűjtemény) című munka keletkezéséről. 
 

Elindult a #mutargysimogatas sorozatunk is, melyben követőink betekinthetnek a restaurátori munka kulisszatitkaiba a gyűjteményben őrzött műalkotások restaurálásain keresztül. A sorozat részei a #mutargysimogatas keresőcímke segítségével kereshetők vissza.

 

Látogatóinkat igyekszünk minél több platformon elérni, a facebook és az instagram oldalon túl a youtube csatornánkat is újjáélesztettük, amely szintén az elhalasztott projektek sorába tartozott. Minden eddigi szabad felhasználású videóanyagunk immár itt elérhető lejátszási listák szerint csoportosítva. Ezeken túl honlapunkra is feltöltjük a lehető legtöbb szakmai anyagot.

 

Tervezünk még egy sorozatot #muzeologuskarantenban címmel is, ezek tematikus, technikai előkészítése most folyik.

 

Ismeretlen művész: Céltábla – A pesti lövölde porticusa, 1840-es évek

 

film, látogató, #muzeumozzaszobadbol, műhely, régészet, történelem, virtuális
2020-03-24 07:00
kiállítás, látogató, múzeumandragógia, #muzeumozzaszobadbol, pedagógus, tárgy, történelem, virtuális
2020-03-17 11:00
muzeológia, múzeum, #muzeumozzaszobadbol
2020-03-18 13:00