EN facebook

Múzeumozz a szobádból! - Tatabányai Múzeum, Bányászati és Ipari Skanzen

MÚZEUMOK NON-STOP

2020-04-04 18:00

A Tatabányai Múzeum – Bányászati és Ipari Skanzen is teszi közzé online tartalmait, illetve készít újabb és újabb bejegyzéseket a virtuális térbe, így erősítve jelenlétét a kényszerű bezárás idején. Videókon, kisfilmeken ismerkedhetünk a gyűjteményekkel a Youtube csatornán, illetve az intézmény honlapján és Facebook oldalán követhetünk bejegyzéssorozatokat.

 

Metamorfózis

A Tatabányai Múzeum állandó kiállítása ember és természet kapcsolatát járja körbe az Által-ér völgyében az ember jégkorszaki megjelenésétől az 1970-es évekig, s mindezt a történeti ökológia kutatási módszereivel, eredményeivel és szellemében valósítja meg. Hogyan is kell ezt elképzelni? Az interaktív kiállítás a történelem szereplőjévé a természeti környezetet teszi, s azokat a jelenségeket, folyamatokat vizsgálja egy adott időszakban, melyeket a környezethez történő alkalmazkodás a kultúrában előidézett, ill. ami magának a környezetnek a megváltoztatásához vezetett. A korszakonként visszatérő, a tárlat egészét végigkísérő egyik motívum az emberek lakhatási kérdéseivel foglalkozik. Milyen körülmények között éltek, milyen anyagokat használtak fel közvetlen élőhelyük kialakításához, hogyan alkalmazkodtak a környezeti változásokhoz, hogyan használták fel mindehhez a technológiai újításokat? Mésztufa medence, barlang, római villa, jurta vagy épp szocreál lakásbelső – mind-mind felidézi az adott éra jellemző lakáskultúráját.



Rövidfilm a Bányászati és Ipari Skanzenről

A némafilmek hangulatát és megoldásait alapul véve mutatjuk be rövidfilmünkben a tatabányai bányászok mindennapi életét. Ehhez kiváló helyszínként szolgált a bányászati emlékek megőrzésében helyi és országos szinten is központi szerepet betöltő Bányászati és Ipari Skanzen. A Tatabányai Múzeum nemzetközi vonatkozásban is egyedülálló
kiállítóhelyén egy régi bányaüzem teljes épületegyüttesével, berendezett irodákkal, szabadtéri gépbemutatón és bejárható bányatérség segítségével idézi meg a szénbányászatot a régi XV-ös aknán, amelyet az egykori
tatabányai bányászkolóniák jellegzetes lakó- és középületeinek megépítésével és korhű berendezésével tettek még teljesebbé és egyedivé.A némafilm elkészítésével szerettük volna az 1920-as évek zsánerében holisztikusan bemutatni a tatabányai bányászatot, melyre nem csak az ipari termelés volt jellemző, hanem a MÁK Rt. kultúr- és szociálpolitikájának köszönhetően egy virágzó közösség is létrejöhetett.

 

 

 

Hónap fotója, Tatavölgyi Alkotók, Időutazás, Műtárgymesék

 

A honlapon böngészhető érdekességek (Hónap fotója, Tatavölgyi Alkotók) mellett a Facebook oldalon jelentkezik egy "múltidéző" sorozat Időutazás címmel, amely az elmúlt néhány év legemlékezetesebb múzeumi eseményeit idézi fel, és a a Műtárgymesék, melyben egy-egy különleges gyűjteményi tárgy történetét olvashajuk.

 

 

kiállítás, műhely, régészet
2020-02-06 17:30
fénykép, film, gyűjtemény, muzeológia, néprajz, tárgy, virtuális
2020-03-27 07:00
emlékezet, film, muzeológia, #muzeumozzaszobadbol, történelem
2020-03-28 16:00