EN facebook

MúzeumTrip 19. - Nemcsak a postahivatalok, hanem a Postamúzeum kiállítóhelyei is behálózzák az országot

KIÁLLÍTÁSOK

2020-11-20 20:00

 MúzeumTrip olyan felfedező túra, amely során egy-egy múzeum mélyében, az ott őrzött tudás különböző rétegeiben tehetünk kirándulást. A Magyar Múzeumok OnLine kéthetente (minden hónap elsején és 15-én) másik múzeumot keres fel, hogy felfedezze és bemutassa a kisebb és nagyobb, régebbi és újabb intézmények történeteit, gyűjteményeit, kutatásait és programjait. Vác, Pásztó, Gyula, Debrecen, Szentendre, Csorna, Tapolca, Győr és Mohács, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Eger, Nyíregyháza, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Kecskeméti Katona József Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum, a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, a szolnoki Damjanich János Múzeum  után a Postamúzeum lát vendégül  bennünket. Elsőként a Postamúzeum történetét, most pedig hálózatát ismerhetjük meg. 

 

Az országot járó turista, az egyes vidékek látnivalóit, nevezetességeit felkereső utazó az ország több pontján találkozik Postamúzeummal, pontosabban ezt a nevet viselő kiállítóhellyel. Ez sokakat meg is téveszt, ezért sietünk leszögezni, hogy Postamúzeum, azaz gyűjteményekkel rendelkező muzeális intézmény egy van Magyarországon, ám a székhelyén lévő állandó kiállításon kívül 9 kiállítóhellyel rendelkezik. Ezek hálózata az 1960-as évektől kezdve fokozatosan alakult ki, eltérő gazdasági, ingatlan- és tulajdonviszonyok között; üzemeltetésük, nyitvatartásuk, látogathatóságuk is változott az évtizedek során, a Postamúzeum gazdasági erejének és lehetőségeinek függvényében.

Közös jellemzőjük, hogy egyik sem kiállítási célra épült, hanem valamilyen más, valaha a posta szolgáltatási ágazatába tartozó tevékenységre szolgált, s a technika változásával vesztette el funkcióját, vagy vált a helyiség, esetleg az egész ingatlan „feleslegessé”, és kiürítése után nyílt mód benne posta- vagy technikatörténeti kiállítás létrehozására. Valamennyi kiállítóhelyünkön 1-1 fő munkatárs látja el a teremőri, gondnoki feladatokat, beleértve a tárlatvezetést és a pénztár kezelését is. Kiállítóhelyeink többsége szezonálisan, jellemzően áprilistól októberig tart nyitva; csak azok látogathatók egész évben, melyek postaigazgatósági épületben vannak (Miskolc, Debrecen) és a Magyar Posta Zrt. alkalmazottai teszik lehetővé a megtekintést, de épp ezért csak hétköznapokon, munkaidőben. A kiállítások tartalmukat tekintve két csoportra oszlanak: egy-egy témát dolgoz fel öt kiállításunk és egy-egy régió, tájegység posta- és távközlástörténetét mutatja be négy kiállítás. Részletesebb bemutatásukat megnyitásuk időrendi sorrendjében teszem, egyet kiemelve és a legvégére helyezve, amit sajátos helyzete indokol.

 

Balatonszemes 

 

Postamúzeum – Balatonszemes

 

A település központjában, az egykori Hunyady-család birtokán, ma a települést hosszában átszelő főút mentén álló barokk műemléképületet a 18. század utolsó negyedében istálló céljára építették. 1962 óta ad otthont a postaszállítás, a postai logisztika témáját feldolgozó kiállításainknak; jelenleg a Kocsiszekértől a postaautóig című a 15. századtól kezdődően. Járműgyűjteményünknek a kertben emelt kocsiszínben felsorakoztatott eredeti járművei mindenkor a látogatók nagy érdeklődését élvezik. 2004-től egy a Dunántúl jellegzetes népi gazdasági épületét mintázó lábaspajta védi a fogatolt- és gépjárműveket, valamint az 1928-ban készült, kéttengelyes, nyitott fékállású mozgópostakocsit, a Postamúzeum legnagyobb méretű műtárgyát. Az udvaron kapott helyet 2004-ben Trischler Ferenc szobrászművész alkotása, a szolgálatuk teljesítése közben elhunyt postásoknak és távközlési dolgozóknak emléket állító emlékmű.

 

Balatonszemes 

 

Postamúzeum – Nagyvázsony

 

Egy a Kinizsi-vár közvetlen szomszédságában álló,  háromhelyiséges népi lakóházban 1968 óta készíthetünk posta- és távközléstörténeti kiállításokat. Az utolsót, a Nagyvázsony és a Balaton-felvidék posta- és hírközlési emlékeit felsorakoztatót idén szereltük le, hogy a nyár folyamán elvégzett tetőcsere és épületfelújítás után 2021-ben új koncepciójú, modern kiállítással váltsuk fel.

 

Nagyvázsony 

 

Delizsánsz kiállítóterem – Debrecen

 

1980-ban először egy egyszintes kis házban nyílt meg a kiállítóhely, melyet több mint tíz évvel később lebontottak, majd ugyanezzel a névvel 1995-ben a Magyar Posta Zrt. Debreceni Igazgatóságának épületében kialakították a jelenlegit. A terem közepén berendezett postahivatal köré épített tárlat a Debreceni Postaigazgatóság történetét, posta- és távközléstörténeti érdekességeit örökíti meg. Egy elkülönített kis teremrészben dr. Soó Rezső Kossuth-díjas botanikus, akadémikus személyes hagyatéka és képzőművészeti tárgyai mellé, végakarata szerint, filatéliai gyűjteményéből évente új motívumot bemutató bélyegkiállítást készít a Bélyegmúzeum.

 

Debrecen

 

Postamúzeum – Hollókő

 

Hollókő világörökséggé nyilvánított faluközpontjában, közvetlenül az ófalui templom szomszédságában álló népi lakóház két utcai szobájában 1990-ben nyílt meg a kiállítóhely. Palócföld postája címmel a néprajzi csoport által lakott régió postahálózatának jellegzetességeit, fejlődését, a palócsághoz kapcsolódó postai emlékeket – képeslapokat, bélyegeket, sőt bankjegyeket – vonultat fel a tárlat, mely két éve játékra inspiráló érintőképernyős informatikai állomással egészült ki. Külön vonzereje lehet a helynek, hogy az épület udvari szárnyában vendégszobákat üzemeltetünk.

 


Hollókő

 

Rádió- és Televíziómúzeum – Diósd

 

1995. december 1-jén, a magyar rádió-műsorszórás megindulásának 70. évfordulóján nyílt meg az a kiállítóhelyünk, mely egykor a diósdi rádióállomás adóterme volt. A megüresedett, 600 m2-es teremben és a csatlakozó kisebb helyiségekben a magyar rádiózás és televíziózás történetét, az adó-, stúdió- és vevőberendezéseket, a katonai hírközlés és a rádióamatőrök tárgyi emlékeit mutatjuk be, négy látványos enteriőrrel kiegészítve. Két terem dr. Békésy György Nobel-díjas fizikus, postamérnök hawaii egyetemről hazatért kísérleti berendezéseinek ad otthont. Az Érdi-fennsíkon álló épület előtti hatalmas kert szabadtéri bemutatóhelye a különböző típusú antennáknak és a terepet lezáró teraszról príma kilátás nyílik a Dunára, távolabb a Csepel-szigetre és a lakihegyi szivar alakú rádióadótoronyra.

 

Diósd 

 

Postakürt Galéria – Miskolc

 

A Magyar Posta Zrt. Miskolci Igazgatóságának legfelső emeletén 1998-ban nyílt meg az észak-magyarországi postaszolgálatot bemutató kiállítás, melynek különlegessége, hogy a kiállított felszerelési tárgyak, munkaeszközök, dokumentumok és fotók jelentős részét az igazgatóság területén működő posták munkatársai gyűjtötték, ill. szolgáltatták be.

 

Miskolc, Postakürt Galéria

 

Emitel Telegaléria – Kiskunhalas

 

2002-ben ismét egy technikai helyiségben, az Emitel Távközlési Rt. megüresedett kiskunhalasi telefonközpontjában rendezhettünk be kiállítást. Az Rt. 1992–2002 között a Baja, Kiskőrös, Kalocsa, Kiskunhalas városok és környékük távbeszélő ellátását biztosította azokkal a berendezésekkel, melyeket 2002-től a Telegaléria látogatói szemlélhetnek meg a kiállításban, s melyek ilyenformán a távközléstechnika rendkívül gyors ütemű fejlődését bizonyítják.

 

Teletár – Miskolc

 

Az egykori avasi telefonközpont megüresedett, mintegy 600 m2-es termében 2007-ben nyílt meg távközlés-történeti látványraktárunk, kb. másfél ezer tárggyal. A kisebbek, a távíró- és telefonkészülékek, alkatrészek, műszerek, üveggel fedett polcokon kaptak helyet, a nagyobb berendezések, pl. a telefonközpontok, távíró- és átviteltechnikai vagy áramellátó berendezések keretsorokba rendezve idézik fel az egykori központok hangulatát, 1881-től napjainkig. A hatalmas és változatos műtárgyállomány mellett működő morzetávírók, fadobozos fali és asztali telefonkészülékek, kézikapcsolású és automata telefonközpontok nyújtják a kivételes, egyedi látogatói élményt.

 

Miskolc, Teletár 

 

Telefónia Múzeum – Budapest, Úri u. 49.

 

1991-ben, a magyar távbeszélő megindulásának 110. évfordulóján nyílt meg a Telefónia Múzeum első kiállítása. Magja, ami köré akkor is és 2000-ben is az új tárlat épült, az 1928-ban üzembe helyezett, többszöri bővítéssel 1985-ig működött, Rotary 7A1 típusú, automata telefonközpont. Ez, az ún. Várközpont, a világon az egyetlen működőképes forgó rendszerű központ, mely emberöltőkön át szolgált hibátlanul, túlélt rendszereket, háborúkat és forradalmakat, valódi országimázst növelő ipar- és technikatörténeti emlék. Ezért volt sokkoló számunkra és a távközlésben dolgozók számára, hogy 2016. júliusban a Kormány a Telefónia Múzeum átköltöztetéséről határozott, összefüggésben a Belügyminisztérium Várnegyedbe történő elhelyezésével. Talán a szakemberek különböző szakmai és nyilvános fórumokon történt felszólalásának, érvelésének is köszönhetően novemberben a Kormány visszavonta határozatát, ám addigra az épületegyüttes, benne a kiállítóhely kiürítése megtörtént. Helyén maradt viszont a páratlan emlék, mely azóta is lekapcsolva, letakarva alussza csipkerózsika álmát, hogy – ki tudja, mikor – újra a magyar távközlés történetét bemutató kiállítás lenyűgöző központja lehessen.

 

Telefónia Múzeum

kiállítás, múzeum, múzeumandragógia, múzeumtörténet, műhely
2019-09-27 11:00