EN facebook

MúzeumTrip 24. A Munkácsy Mihály Múzeum Történeti gyűjteménye

Gyűjteménytörténet

2021-03-01 20:15

MúzeumTrip olyan felfedező túra, amely során egy-egy múzeum mélyében, az ott őrzött tudás különböző rétegeiben tehetünk kirándulást. A Magyar Múzeumok OnLine kéthetente (minden hónap elsején és 15-én) másik múzeumot keres fel, hogy felfedezze és bemutassa a kisebb és nagyobb, régebbi és újabb intézmények történeteit, gyűjteményeit, kutatásait és programjait. 2020-ban Vác, Pásztó, Gyula, Debrecen, Szentendre, Csorna, Tapolca, Győr és Mohács, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Eger, Nyíregyháza, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Kecskeméti Katona József Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum, a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, Szolnok, a Postamúzeum, Makó és Zenta fogadott bennünket. 2021-ben a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum ipari örökséget reprezentáló tagintézményeiben kezdtünk, majd a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum fogadott bennünket. Most Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban időzünk a hónap végéig. A múzeum története után az intézmény tudományos kutatómunkájára, majd az online tevékenységére koncentráltunk. Most a néprajzi,  a képzőművészeti gyűjtemény után a történetit vehetjük szemügyre. 

 

Örökváltsági szerződés

 

Történeti gyűjteményünk dokumentumokkal, irodalomtörténeti anyaggal, valamint tárgyi anyaggal is büszkélkedhet. A gyűjtemény túlnyomó többsége Békéscsabáról és környékéről származik. A század elején már értékes darabok kerültek a múzeum tulajdonába. Helytörténeti jelentőségüknél fogva kiemelkednek az Ipartestület által 1900-ban átadott céhiratok és pecsétnyomók. Ebben az időben már ajándékozás útján fényképek, térképek, emléklapok, korabeli levelezések is gyarapították a gyűjteményt, amelynek anyaga az 1960-as évekre közel 3000 darabot számlált. A két világháború közti időszak jelentős eseménye a Munkácsy-relikviák múzeumba kerülése, melyek múzeumunk fontos részét alkotják. Napjainkra a Munkácsy-gyűjtemény tárgyainak és dokumentumainak száma 579 db-ra emelkedett, melyben megtalálhatóak a művész személyes használati tárgyai, festőeszközei, népművészeti tárgyai és a temetéséhez kapcsolódó anyagok. A dokumentumok közül intézményünk őrzi Munkácsy okiratait, nyomtatványait, valamint az őt és ismerőseit ábrázoló fényképeket és a festményeihez készült tanulmányfotókat.

 


Munkácsy állandó belépője a párizsi világkiállításra

 

Több történelmi személyiség emlékei (Bajcsy-Zsilinszky Endre, Áchim L. András, Gyöngyösi János) és jelentős hagyatékok kerültek a múzeumba. Szlovák nemzetiségi szempontból számottevő Szekerka János békéscsabai könyvkereskedő hagyatéka. A gyűjteményünkben jelen vannak a dalárdák, egyesületek anyagai, továbbá Békéscsabára vonatkozó iskolatörténeti rész is megtalálható. A zászlógyűjteményben is igen értékes darabokat őrzünk, amelyek között a legértékesebbek az 1900 évek elejéről származó festett vagy hímzett egyleti, társulati zászlók.

 


Városi hajdú egyenruha

 

A gyűjteményünkben kevesebb a viselet és az egyenruha, de a helytörténeti jelentősége miatt mindenképp említésre érdemes a békéscsabai városi hajdú egyenruha, ill. különlegességük miatt az I. és II. világháború harci eszközeikből átalakított használati tárgyak (lövedékek hüvelyéből készített vázák). A dokumentum gyűjteményben is igen becses darabok származnak ebből az időszakból. A legjelentősebbek természetesen a kiemelkedő történeti forrásértékű, s legfeljebb két-három másolati példányban ismert kéziratos darabok: a 16. századi Omazta-armális, továbbá Békéscsaba vásártartási engedélye és örökváltsági szerződése a 19. század második feléből, de ide sorolhatjuk a 18-19. századból ránk maradt kéziratos térképeket, sőt a települések hajdani arculatát, letűnt korok hangulatát, eseményeket, régen élt embereket megörökítő archív fotókat is.

 

 Horthy Miklóst váró fogadócsoport a csabai vasútállomáson

 

A szerző történész