EN facebook

Nagylátószög – 120 éves a magyar film

KIÁLLÍTÁS

2021-08-03 20:00

A magyar film születésének 120. évfordulója alkalmából Nagylátószög – 120 éves a magyar film címmel nagyszabású kiállítás nyílik a Ludwig Múzeumban, amely átfogó képet nyújt a magyar film történetéről a kezdetektől napjainkig. A kiállítás a Nemzeti Filmintézet szakmai közreműködésével valósult meg.

 

Az első megrendezett jeleneteket is tartalmazó magyar filmet, A tánczot 1901. április 30-án mutatták be a budapesti Uránia Tudományos Színházban. Ezt az időpontot tekintjük a magyar film születésnapjának. 120 év telt el azóta, egy hosszú és fordulatos időszak, amelynek eredményeire, értékeire és kihívásaira ilyen távlatból érdemes visszapillantani.

 

Az évforduló alkalmából 2021. július 23. – november 14. között, a Ludwig Múzeumban megrendezett kiállítás nagyívű áttekintést nyújt a magyar mozgókép történetéről a kezdetektől napjainkig.

 

A magyar mozgókép történetét a sokszínűség, a szerteágazó, összekapcsolódó, majd újra eltérő utak jellemzik, amelyek alakulásában a történelemnek éppúgy szerepe van, mint az újító szándékoknak és gondolatoknak. A kiállítás célja, hogy átfogó képet adjon a hazai filmművészet és filmipar múltjáról és jelenéről, amely első pillanatától kultúránk fontos területe. A tárlat különleges utazásra invitálja a látogatót, amely a film megszületésétől napjainkig vezet. Bemutatja a mozgókép megszületése előtti korszak kísérleteit, az ekkoriban népszerű optikai játékokat és a magyar némafilmek csodálatos világát. A kiállításon eddig soha nem látott minőségben kerülnek közönség elé az első Magyarországon forgatott filmfelvételek, amelyeket a Lumière-cég megbízottjai készítettek Budapesten, 1896 májusában. A filmek megörökítik a Lánchídon áthaladó forgalmat és a millenniumi felvonulást a várbeli Dísz téren. A lyoni Lumière Intézettől kölcsönkapott, 125 éves filmtekercsek 4K felbontású digitalizálását a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatóság végezte.

 

A látogatók megismerhetik a néma-és a hangosfilm korszakot, a magyar film aranykorait, a kortárs filmsikereket, amelyek kapcsán több fontos fesztiváldíjat eredetiben is megcsodálhatnak. A kiállítás történeti áttekintésében kiemelt helyet kapnak a külföldön, elsősorban Hollywoodban sikereket arató magyar filmesek, a magyar és magyar származású Oscar-díjasok is. Infografikus óriástérképen a magyar filmesek elvándorlási hullámai és célállomásai követhetők.

A filmkészítés folyamata, a gyártás technológiája és a filmvetítés élménye egyformán fontos része ennek a világnak, ezért a kiállítás ezek bemutatásának is teret nyit. A vetítőgépek, kamerák és gyártási eszközök mellett eredeti jelmezek, makettek is láthatók, valamint egy vetítőterem biztosít majd folyamatos filmélményt a látogatók számára. A kiállítás címe, a Nagylátószög, nemcsak időben, hanem térben is érvényes. Különleges dokumentumok, sajtóanyagok, relikviák teszik izgalmassá ezt a filmtörténeti időutazást.

 

 

A kiállítás 2021. július 23. – november 14. között látogatható.

 

Kurátorok: Balogh Gyöngyi †, Barkóczi Janka, Boronyák Rita, Czirják Pál, Erdős Emese, Fazekas Eszter, Hussein Evin, Kurutz Márton, Löwensohn Enikő, Orosz Anna Ida, Ráduly György, Takács Rita, Torma Galina, Varga János – a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum munkatársai.

 

Szakmai partnerek: Országos Széchenyi Könyvtár, Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum, Kaposvár, MTVA – Archívum, Institut Lumière, Lyon,INSEP – Institut National du Sport, de l’Expertise et de la Performance, Academy Film Archive, University of South Carolina, Országos Színháztörténeti Múzeum Intézet, Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei, Hadtörténeti Intézet és Múzeum

 

képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató
2020-09-05 20:00
képzőművészet, kiállítás, kortárs, #muzeumozzaszobadbol, virtuális
2020-05-05 10:00
Az év kiállítása, Az év múzeuma, díj, gyűjtemény, műhely, Pulszky Társaság
2020-10-09 10:30