EN facebook

Online is megtekinthető nagy felbontásban a Bayeux-i kárpit

2021-03-19 08:00

Bayeux-i Múzeum weboldalán  2021. februárjától elérhető a híres Bayeux-i kárpit digitális panoráma formátumban, amely lehetővé teszi, hogy számítógépről vagy bármilyen érintőképernyős eszközről felfedezzük Anglia 1066-os, normannok általi elfoglalásának a történetét. A jelenlegi helyzetben talán több időnk van virtuális tartalmakat böngészni, így arra hívjuk olvasóinkat, hogy kihasználva a digitális tér előnyeit, ismerjék meg ezt a különleges tárgyat a kanapéjuk kényelméből.

 

A lenyűgöző, 70 m hosszú hímzett falikárpit 58 jelenetben 600 karakterrel, 200 lóval, 500 más állatfigurával és 50 fával illusztrálja a Hódító Vilmos az angol trónra lépésének történetét. 

 

Az eredetileg latin nyelven feliratozott „képregényt” most angol és francia nyelven is elolvashatjuk, illetve ránagyíthatunk akár az öltésekre is. 

 

Fotó: 38. jelenet

 

Az UNESCO Világörökség részét képező kárpit a XI. század második felében készült, valószínűleg Odo, Bayeux püspöke, Hódító Vilmos féltestvére rendelte meg engesztelési ajándékként, mivel ismeretlen okokból kiesett fivére kegyeiből. 

 

A műtárgyat kiállító normandiai Bayeux-i Múzeum valójában három múzeumot takar: a Bayeux-i Kárpit Múzeum mellett a Normandiai partraszállás Emlékmúzeumát és a Baron Gérard Művészeti és Történeti Múzeumot (MAHB). Jelenleg a Kárpit Múzeum átalakítását és a falikárpit restaurálását tervezik, mindkettő 2026-ra készülne el.

 

 

 

Fotó: Bayeux-i Kárpit Múzeum

 

 

Forrás: 

Bayeux-i Múzeum

Nyitókép

 

 

konferencia, muzeológia
2018-06-15 08:30
kiállítás, látogató, programajánló
2019-02-22 19:00