EN facebook

Online tartalmakkal várja a látogatókat a Kazinczy Ferenc Múzeum

MÚZEUMOK NON-STOP

2020-04-05 07:00

A virtuális térbe költözött át a Kazinczy Ferenc Múzeum a koronavírus-járvány idejére.  A Petőfi Irodalmi Múzeum sátoraljaújhelyi filiáléja nem hagyja ugyanis múzeumi élmények nélkül a látogatókat az után sem, hogy 2020. március 17-től ideiglenesen bezárta a kapuit. A vészhelyzet idején, a központi határozatokhoz és rendeletekhez igazodva, ugyan kiállítótermeiben nem fogad vendégeket, viszont weboldalán és az online közösségi terében igen. 

 

A múzeumban nem állt meg az élet. A munkatársak most is azon dolgoznak, hogy a kultúrára éhes közönséget kiszolgálják. A honlapon és a Facebook-oldalon naponta jelennek meg újdonságok a Kazinczy Ferenc Múzeumban őrzött gyűjteményekről, a muzeális értékű hagyatékokról és a jelenlegi kiállításokról. A múzeumi munkatársak kulisszatitkokat is megosztanak az intézményben zajló munkáról, a friss kutatásokról, és azokról a témákról, amelyek házon belül foglalkoztatják őket.

 

Blogoló muzeológusok

 

A mindennapi élet aktualitásaira is reagál egy-egy írás a múzeumi blogon, amelyet néhány hónapja indított az intézmény a www.kazinczyferencmuzeum.hu oldalon KaMu címmel.

 

 

A legutóbbi bejegyzés éppen azt a dilemmát mutatja be Kazinczy szemszögéből, ami ma is sok szülőnek okoz fejtörést: hogyan, milyen módszerekkel segítse gyermeke otthoni tanulását. Meglepő információkat tartalmaz a spanyolnátha újhelyi történéseiről szóló írás is. De az az olvasó sem bánja meg, hogy a blogon időzött, aki először közömbösen kattintott a zuzmológiával foglalkozó cikkre. A blog szerzői a muzeológusok és a frissen alakult Újhelyi Múzeumbarát Kört tagjai.

 

A múzeum mi vagyunk

 

A honlapra felkerülő cikkek és gyönyörű fotók, valamint a közösségi oldalra feltöltött izgalmas posztok vonzzák a múzeumbarátokat a közgyűjtemény egyre dagadó rajongótáborába. Ők, a rendszeres látogatók kapnak szerepet A múzeum mi vagyunk! című videósorozatban. A kisfilmekben elmondják, hogy miért kedves számukra a közgyűjtemény, milyen emlékeket őriznek múltjáról, és miért térnek vissza a kiállítótereibe időről időre. Megszólalnak benne felnőttek és gyerekek, akik vallanak a kiállításokhoz, a tárgyakhoz vagy a múzeumi hangulathoz kötődő élményeikről. A rövidfilmek korábban közzétett és új részei a múzeum YouTube csatornáján is elérhetők lesznek. Csakúgy, mint a sátoraljaújhelyi vár feltárásáról készült vlog.

 

A középkori erőd ásatásáról szóló újdonságokkal korábban Ringer István múzeumigazgató jelentkezett be rendszeresen az online térben, és a folytatás idén nyáron is várható. Azért is érdemes úm. átismételni, hogy honnan hova jutott, és merre tart a terepi munka, mert a veszélyhelyzet elmúltával megnyílik e témában a sátoraljaújhelyi múzeum egyik új kiállítása.

 

Meglepő kulturális „csemegék”

 

A legtöbb reakciót kiváltó és leginkább közösségformáló ereje az online térben a múzeum facebook oldalának volt eddig is. Ezen a fórumon most még élénkebben osztanak meg információkat a muzeológusok. Megismertetik látogatóikkal pl. a sárospataki Csontos család hagyatékát: több száz iratot, naplókat, visszaemlékezéseket és személyes dokumentumokat, valamint válogatást a Csontos Ernő fényképészmester kb. 3000 darab fotográfiájából. A fényképek az 1930 és 1960 közötti Sárospatakról és Zemplénről készültek. Jó kiegészítői lesznek ezek a képek a Mesélő képeslapok sorozatnak. Ebben nem csupán múlt századi üdvözlőlapok képes oldalait mutatják meg a posztok, hanem a személyes üdvözlőszövegeket is – amelyek sokszor meghatók, vagy éppen kacagtatók.

 

Az online téren túl

 

A múzeumi háttérmunka folyamatosan zajlik a járványügyi helyzet ellenére is. A dolgos hétköznapokba többen távmunkával kapcsolódnak be: cikk- és blogírással, videóvágással, kiadványtördeléssel és a grafikai munkával segítik a látogatók elérését. De van, akiotthonából készíti elő a jövőbeni kiállításokat, a múzeumpedagógiai foglalkozásokat, és persze végzi a kötelező adminisztrációt. Akiknek a munkája szorosabban kapcsolódik a gyűjteményhez, azok a múzeum raktárainak rendezésén fáradoznak, gondozzák és digitalizálják a tárgyakat, valamint kutatnak; egyedül, de nem magányosan.

 

 

A múzeum online fórumai:
FB

Blog

YouTube csatorna

 

 

Borítókép: Raktárrendezés a múzeumban

arculat, látogató, múzeumandragógia, múzeumpedagógia
2019-11-20 18:00
fénykép, film, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, tárgy, virtuális
2020-04-04 18:00
design, film, gyűjtemény, közlekedés, látogató, #muzeumozzaszobadbol, technika
2020-03-19 18:00