EN facebook

Ötven izgalmas kiállítás Európa-szerte

2019 ŐSZE

2019-09-07 14:00

 

Összegyűjtöttünk ötven időszaki – elsősorban művészeti és történeti – kiállítást, amelyet érdemes lehet megnézni ősszel, ha éppen valamelyik külföldi európai nagyvárosban járunk. Női művészek, fotográfia és festészet kapcsolata, a divat különböző arcai, impresszionisták és szürrealisták, ismert és ismeretlen mesterek a fókuszban Rigától Milánóig, Párizstól Plovdivig.

 

Ausztria

 

Caravaggio & Bernini

 

 

 

 

 

Ősszel egyedülálló mesterművek érkeznek a Bécsi Szépművészeti Múzeumba: Caravaggio-festmények, Bernini-szobrok és a korai római barokk más darabjai. A tárlat bemutatja, hogy a lelkesítő érzelmek hogyan váltak rövid idő alatt a festmények és a szobrok témáivá.

 

Hol? Bécsi Szépművészeti Múzeum, Bécs

Mikor? 2019. október 15. – 2020. január 19.

 

Albrecht Dürer

 

Az Albertina a világ legnagyobb és legfontosabb Dürer-rajzokból álló kollekciójával – közel száznegyven darabbal – rendelkezik. A kiállítás több mint kétszáz műalkotáson keresztül Dürer rajzait, nyomatait és festményeit (más intézményektől kölcsönzött darabok segítségével) az életmű egyenértékű teljesítményeiként prezentálja, illetve bepillantást enged a legutóbbi kutatások eredményeibe.

 

Hol? Albertina, Bécs

Mikor? 2019. szeptember 20. – 2020. január 6.

 

Maria Lassnig

 

 

 

Maria Lassnig: Alvás tigrissel (Mit einem Tiger schlafen), 1975 | The Albertina Museum, Vienna – Permanent loan from the Oesterreichische Nationalbank © Maria Lassnig Foundation / albertina.at

 

Az Albertina Maria Lassnig (1919–2014) születésének századik évfordulója alkalmából egy összegző visszatekintést mutat be a huszadik század egyik legfontosabb női művész karrierjéről. Lassnig már az 1940-es években a saját testét helyezte munkái középpontjába – jóval azelőtt, hogy a fizikai hogylét, a testnyelv és a gender a nemzetközi avantgárd hangsúlyos témája lett volna. A modern művészetben fontos fordulópont az ő munkássága, amelynek visszhangjai a mai napig hallhatóak.

 

Hol? Albertina, Bécs

Mikor? 2019. szeptember 6. – 2019. december 1.

 

Olga Wisinger-Florian

 

Tina Blau és Marie Egner mellett Olga Wisinger-Florian (1844–1926) volt az osztrák avantgárd tájképfestészet képviselője az 1880-as évektől kezdve. A Leopold az első nagy egyéni kiállítást rendezi meg Wisinger-Florian műveiből. A művészt a tájképeken kívül elsősorban a virágok érdekelték – a perspektíva és látóhatár egyéni alkalmazása által Wisinger-Florian a tér és a látás új tapasztalatával kísérletezett, a „közelképei” pedig a fotográfia ekkor még fiatal médiumának hatását mutatják.

 

Belgium

 

Dalí & Magritte

 

A kiállítás az első alkalommal világít rá a szürrealizmus két ikonja között lévő kapcsolatokra és hatásokra. Dalí és Magritte először 1929-ben találkoztak Párizsban, majd ugyanez év augusztusában Dalí meghívására Magritte Cadaquésba, a spanyol festő otthonába utazott. A tárlat a személyes, filozófiai és esztétikai kapcsolatokra mutat rá több mint nyolcvan festmény, szobor, fénykép, rajz, film és tárgy segítségével.

 

Hol? Királyi Szépművészeti Múzeum, Brüsszel

Mikor? 2019. november 11. – 2020. február 2.

 

Bulgária

 

Kortárs művészet hete 2019

 

A Kortárs művészet hetén olyan nemzetközileg is ismert művészek érkeznek Plovdivba, az egyik 2019-es európai kulturális fővárosba, mint Bill Viola vagy Julian Rosefeldt. A kiállított alkotások olyan témákra reflektálnak, mint a civilizáció értékei, a kulturális és politikai mítoszok és utópiák, az embereket elválasztó fizikai és szellemi határok, a virtuális és a valós világ.

 

Hol? Halls for Contemporary Art Ancient Bath & SKLAD, Plovdiv

Mikor? 2019. szeptember 1–30.

 

Csehország

 

Alberto Giacometti

 

A Prágai Nemzeti Galéria retrospektív tárlata több mint száz szobrot, festményt és rajzot mutat be Alberto Giacometti, az egyik legjelentősebb huszadik századi művész pályafutásából, akinek a fő témája az emberi alak volt. A művész elsősorban a második világháború után készített, kinyújtott figuráival lett ismert, de a két háború közötti alkotásai is jelentősek – a kiállításon az utóbbiakból is lehet látni darabokat.

 

Francia impresszionizmus

 


Claude Monet: Tenger, Le Havre, c. 1866 © Ordupgaard, Copenhagen / Photo: Anders Sune Berg / ngprague.cz

 

Az impresszionisták számára az adott táj vagy város pillanatnyi hangulata, a személyes tapasztalat számított. A tárlat a dán Ordrupgaard Múzeum különleges francia művészeti kollekcióját mutatja be – Claude Monet, Edgar Degas, Pierre-Auguste Renoir, Alfred Sisley és Camille Pissarro művei mellett más művészeti irányzatok képviselői (Eugène Delacroix, Gustave Courbet, Jean-Baptiste Camille Corot, Paul Cézanne, Paul Gauguin) is láthatóak lesznek.

 

Hol? Nemzeti Galéria, Prága

Mikor? 2019. június 29. – 2019. október 13.

 

Antonín Dvořák: Inspriáció a természetből

 

A természet központi szerepet játszott Antonín Dvořák életében és a munkásságára is jelentős hatással volt. Mindennap sétált és gyakran kiment a szabadba pihenni. A nyaralójában kertészkedett, fákat ültetett, galambokat tartott. A kiállítás Dvořák természet iránti szeretetét mutatja be, többek között a művész személyes tárgyai – sétapálca, kalap, flaska – által.

 

Hol? Nemzeti Múzeum, Prága

Mikor? 2019. április 30. – 2020. április 30.

 

A gyűjtemények titkos élete

 

A prágai Történeti Múzeum csak az elmúlt két évben majdnem ötezer új műtárgyat kapott ajándéka, közel háromszáz darabot vásárolt és több mint hatszázat restaurált. A kiállítás ezekből a tárgyakból mutat be egy válogatást, egyúttal felhívja a figyelmet a múzeumi háttérmunkára, ahol kurátorok, restaurátorok, gyűjteménykezelők és más szakértők dolgoznak annak érdekében, hogy ezek az értékes tárgyak a megfelelő helyre kerüljenek.

 

Hol? Nemzeti Múzeum Történeti Múzeuma, Prága

Mikor? 2019. július 30-tól

 

Dánia

 

Marsden Hartley

 


Marsden Hartley: Nyári felhők és virágok © louisiana.dk

 

Marsden Hartley-t (1877–1943) a huszadik század első nagy amerikai modernista festőjeként tartják számon, ennek ellenére viszonylag ismeretlen maradt az európai közönség számára. A Louisiana tárlata több mint hatvan év után az első retrospektív kiállítás az amerikai festő műveiből, aki az európai és az amerikai modernizmus közötti hidat jelentette.

 

Hol? Louisiana Modern Művészeti Múzeum, Humlebæk

Mikor? 2019. szeptember 19. – 2020. január 19.

 

 

Egyesült Királyság

 

Európai művészet és innováció: 1720–1920

 

A V&A kollekciójából szakértők keltenek életre olyan témákat, mint az ízlés, pártfogás és művészeti piac a neoklasszicizmustól a modernizmusig tartó időszakból származó műalkotások által.

 

Hol? V&A, London

Mikor? 2019. szeptember 26. – 2020. július 9.

 

Kelet által inspirálva. Hogyan hatott az iszlám világ a nyugati művészetre

 

A kiállítás a Kelet és Nyugat között végbement lenyűgöző kulturális és történeti kölcsönhatást mutatja be, az iszlám világ – századokon át tartó – nyugati művészetekre gyakorolt hatását, amelynek hosszú és szövevényes története van. A kiállítás a tizenötödik századtól a mai napig követi az interakciókat kerámiák, fényképek, üvegek, ékszerek, ruhák és kortárs műalkotások segítségével. A tárlat négy kortárs közel-keleti és észak-afrikai női művész perspektívájának bemutatásával zárul, amely megkérdőjelezi és felforgatja az orientalizmus ideáját és reflektál a muszlim női identitásra.

 

Hol? British Museum, London

Mikor? 2019. október 10. – 2020. január 26.

 

Trója. Mítosz és valóság

 

Trója legendája több mint háromezer éves, a tízéves háború története egyszerre drámai és tragikus. De kik voltak a hősök és a vesztesek, a nők és a kalandorok, kik játszottak szerepet a trójai háborúban? Miért inspirált annyi új elbeszélést Homérosztól Shakespeare-n át Hollywoodig? A tárlat segítségével közelebb kerülhetünk a történet karaktereihez – műtárgyak antik szobroktól és vázáktól kortárs alkotásokig.

 

Hol? British Museum, London

Mikor? 2019. november 21. – 2020. március 8.

 

Keith Haring

 

Keith Haring, az 1980-as évek New York-i művészeti életének egyik legendás figurájától közel száz műalkotás – festmények, rajzok és szobrok – látható a Tate Liverpool kiállításán, de poszterek, fényképek és videók az évtized vibráló atmoszféráját is érzékeltetik majd. A művészre a graffiti, a pop art és az underground kultúra volt hatással, és olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Warhol és Basquiat. Haring munkásságában ugyanakkor az aktivizmus is fontos szerepet játszott, munkáiban korának aktuális társadalmi kérdéseire is reflektált.

 

Hol? Tate Liverpool, Liverpool

Mikor? 2019. június 14. – 2019. november 10.

 

Self Evidence. Woodman, Arbus és Mapplethorpe fényképei

 

A kiállítás a huszadik századi fotográfia három nagy hatású alkotóját ünnepli. Az önarcképre és az önreprezentációra fókuszálva a tárlat feltárja a kapcsolatokat és hasonlóságokat a három amerikai művész – Francesca Woodman, Diane Arbus és Robert Mapplethorpe – között, akiknek a munkái a maguk idejében forradalmiak és ellentmondásosak voltak.

 

Hol? Skót Nemzeti Galéria, Edinburgh

Mikor? 2019. október 20-ig

 

Dóra Maurer

 


Dóra Maurer: Relatív kvázi kép, 1996 © Dóra Maurer | Photo: Vintage Galéria / András Bozsó / tate.org.uk

 

A Tate Modern a magyar neoavantgárd egyik kiemelkedő alkotójának, Maurer Dórának rendezett kiállítást közel negyven műtárgyból. Az öt évtizedet felölelő anyag bemutatja azt a játékos konceptuális megközelítést, amelyet Maurer a különböző médiumokat felhasználó műveiben alkalmaz.

 

Hol? Tate Modern, London

Mikor? 2020. július 5-ig

 

Olafur Eliasson

 

 

Olafur Eliasson: A bizonytalan árnyékod (színes), 2010 Thyssen-Bornemisza Art Contemporary Collection, Vienna. Photo: María del Pilar García Ayensa / Studio Olafur Eliasson © 2010 Olafur Eliasson / tate.org.uk

 

Eliasson magával ragadó installációjában tudatába kerülhetünk az érzékeinknek, a körülöttünk lévő embereknek és annak, ami a világon túl van. Némely alkotás természeti jelenséget (például szivárványt) hoz be a kiállítótérbe. Mások tükröződéseket és árnyékokat használnak, hogy játsszanak azzal, ahogy a világot érzékeljük és érintkezünk vele. Sok műalkotás a művész geometriával, mintázatokkal és színelmélettel kapcsolatos kutatásainak az eredménye.

 

Hol? Tate Modern, London

Mikor? 2020. január 5-ig

 

Észtország

 

Dannebrog – a zászló, ami leesett az égből: a dán művészet aranykora

 

Dániában a tizenkilencedik század első felének művészetét a dán aranykornak nevezik, mivel a nemzeti önmeghatározás kialakulásában a művész(et)ek különösen fontos szerepet játszottak. A kiállítás célja, hogy egy kritikai nézőpontból mutassa be a változásokat, amelyek akkor történtek, amikor a művészet és a politika keveredett a nacionalizmushoz vezető úton. A művészet befolyásoló szerepe és az emberek tudatára gyakorolt hatása nem csak érdekessé és tanulságossá, hanem aktuálissá és gondolatébresztővé is teszi ezeket a témákat a mai néző számára.

 

Hol? Kadriorg Művészeti Múzeum, Tallinn

Mikor? 2019. június 16. – 2019. október 13.

 

Finnország

 

Csendes szépség

 

Az északi és a kelet-ázsiai művészetek hasonlóan gondolkodnak a mindennapi szépségről és a természettel való kapcsolatról. A kiállítás építészeti, keramikus és textil alkotásokat mutat be finn és svéd, illetve japán múzeumokból. A műveket a redukált esztétika – a geometrikus alakok, kifinomult színek és letisztult formák – köti össze.

 

Hol? Ateneum, Helsinki

Mikor? 2019. június 14. – 2019. október 6.

 

Az utazásaimon keresztül megtaláltam önmagam

 

 


Helene Schjerfbeck: Clothes Drying (1883). Finnish National Gallery / Ateneum Art Museum. Photo: Finnish National Gallery / Yehia Eweis / ateneum.fi

 

A Helene Schjerfbeck-ről (1862–1946) szóló kiállítás azt mutatja be, hogyan lett Helene Helene. A tárlat főleg Schjerfbeck észak-franciaországi, olaszországi és angliai utazásaira fókuszál, arra, hogy mi volt a jelentősége a művész utazásainak a művei szempontjából, hogyan inspirálta az, amit látott.

 

Hol? Ateneum, Helsinki

Mikor? 2019. november 15. – 2020. január 26.

 

Együttélés

 

Hogyan jelenik meg a természet a kortárs művészetben? És hogyan értelmezi az embert a többi fajhoz képest? A kiállítás témája ember és természet viszonya, amely a 2000-es évek kríziseinek következtében kapott fontosabb szerepet a kortárs művészek munkáiban. A kiállítás augusztusban új munkákkal bővült.

 

Hol? Kiasma, Helsinki

Mikor? 2020. március 1-ig

 

Franciaország

 

Jan Pej-Ming / Courbet

 

 

Jan Pej-Ming: Gustave Courbet, a művész 58 évesen © Yan Pei-Ming, ADAGP, Paris 2019 / petitpalais.paris.fr

 

Courbet születésének kétszázadik évfordulója alkalmából a Petit Palais Jan Pej-Ming/Courbet címmel rendez kiállítást, ahol közel tíz, az intézmény gyűjteményéből származó Courbet-kép mellett tizenöt monumentális Jan Pej-Ming alkotás lesz látható. Jan Pej-Ming egy fekete-fehér propagandakönyvben találkozott először a francia festő műveivel – 1980-ban Franciaországba költözött, ahol újra felfedezte Courbet művészetét. A tárlaton a két alkotó festményei lépnek párbeszédbe.

 

Hol? Petit Palais, Párizs

Mikor? 2019. október 12. – 2020. január 19.

 

Vinczenzo Gemito

 

Vincenzo Gemito (1852–1929) a késő tizenkilencedik századi olasz művészet egyik kiemelkedő egyénisége volt – mind szobrászként, mind rajzolóként. A tárlat az 1878-as párizsi világkiállításon elért sikereitől a mentális betegségével való küzdelemig követi ennek az utánozhatatlan stílusú művésznek az útját.

 

Hol? Petit Palais, Párzis

Mikor? 2019. október 15. – 2020. január 26.

 

Greco

 

A Grand Palais retrospektív Greco-tárlata az első nagy kiállítás, amit Franciaországban a spanyol mesternek szentelnek. El Greco különleges helyet foglal el a festészet történetében mint a reneszánsz utolsó nagy mestere és az aranykor első nagy festője. A tizenkilencedik században fedezték fel újra, azóta a legkülönbözőbb irányzatok ismerték el és dicsőítették.

 

Hol? Grand Palais, Párizs

Mikor? 2019. október 16. – 2020. február 10.

 

Toulouse-Lautrec. Határozottan modern

 

 

 

 

 

 

1992-ben volt a legutóbbi francia retrospektív Lautrec-kiállítás – azóta számtalan tárlat mutatta be a francia festő Montmartre-hoz fűződő kapcsolatát. A kiállítás azt hangsúlyozza, hogy bár nincs egy lineáris, egyenletes fejlődés Lautrec stílusában, vannak folytonosságok: a narratív komponens és a vágy, hogy megörökítse az időt, megállítsa a pillanatot. A fotográfia iránti szenvedélyétől és Degas sikerétől hajtva, a modern táncosoktól és találmányoktól felvillanyozva, Lautrec soha nem hagyta abba a képei terének-idejének újraformálását.

 

Hol? Grand Palais, Párizs

Mikor? 2019. október 9. – 2020. január 27.

 

Bacon minden betűben

 

A Centre Pompidou Bacon-kiállítása hat szobája a festő irodalomhoz fűződő kapcsolatát helyezi a középpontba. A tárlaton Aiszkhülosz, Nietzsche, Bataille, Leiris, Conrad és Eliot szövegei hallhatóak, ők mindannyiain inspirálták a festőt – munkáikkal, motívumaikkal egy spirituális családot alkotnak, amelyben Bacon felismerte önmagát.

 

Hol? Centre Pompidou, Párizs

Mikor? 2019. szeptember 11. – 2020. január 20.

 

Degas az Operában

 

Degas egész pályafutása során kiemelt helye volt az Operának. A festő felfedezte a színház különböző tereit és követte azokat, akik látogatták azokat – a táncosokat, énekeseket, zenészeket. Ez a zárt világ prezentálta Degas számára a végtelen lehetőségek mikrokozmoszát, ahol kedvére kísérletezhetett a nézőpontokkal, a fényekkel és a mozgástanulmányokkal.

 

Hol? Musée d’Orsay, Párizs

Mikor? 2019. szeptember 24. – 2020. január 19.

 

Hollandia

 

Egy lélegzetnyi friss levegő

 

A tizenkilencedik század közepén Hágában élénk művészeti élet és gyönyörű környezet volt, így jó helynek bizonyult művészek számára, hogy letelepedjenek. A hágai iskola festői fontos újdonságot hoztak a holland festészetbe. Nem idealizálták a tájat, ahogy az elődeik, a természetes környezet realisztikus képét akarták adni, megörökíteni a táj olyan, eltűnő félben lévő elemeit, mint a szélmalmok és az uszályok.

 

Hol? Gemeente Museum, Den Haag

Mikor? 2019. június 29. – 2019. szeptember 29.

 

Let’s Dance!

 

A tánc számos dizájner – például Dior és David Laport – számára szolgált inspirációként. Akárcsak a divat, a tánc is a mozgásról, a szabadságról és a szépségről szól. A tánc hatása azonban a kifutón kívül is jól látható: a különböző stílusú táncok nem csak a parkettra hívnak, azt is meghatározzák, hogy mit viselünk. A Let’s Dance! kiállítás a divat és a tánc kapcsolatát térképezi fel.

 

Hol? Gemeente Museum, Den Haag

Mikor? 2019. szeptember 28. – 2020. január 12.

 

Rembrandt-Velázquez: holland és spanyol mesterek

 

A tizenhetedik század Hollandiában és Spanyolországban is aranykornak tekinthető – a jelentős művészi eredmények periódusának, amely a történelem talán két legnagyobb festőjének felemelkedését hozta magával: Rembrandtét és Velázquezét. A kiállításon a két mestert párban mutatják be, feltárva – az első alkalommal – az inspiráló és gyakran meglepő dialógust, amely elkerülhetetlenül kialakul a festményeik között.

 

Írország

 

Sorolla. A fény spanyol mestere

 

A legnevesebb spanyol impresszionista művészt, Joaquín Sorollát „a fény mestere”-ként aposztrofálták. Strandok, kertek, tájképek, családi portrék örökítik meg a spanyol életet Sorolla képein, akitől több mint ötven alkotást lehet látni a tárlaton.

 

Hol? Nemzeti Galéria, Írország

Mikor? 2019. augusztus 10. – 2019. november 3.

 

Lengyelország

 

Természet a művészetben

 

Az emberiség az egyetlen faj a földön, amely uralkodik a természeten. Szerencsére, az emberek elkezdtek együttérezni a természettel: felfedezték a fájdalmát, az érzékenységét és a szépségét. Nem olyan régen jött a felismerés, hogy az emberi faj létezése a természeti környezet állapotától függ. A természet kizsákmányolása helyett fokozatosan az egyensúly megtalálása felé tartunk. Ez a lassú folyamat sokat elárul a fajunkról. Nem csoda, hogy a művészi munkák egyik fontos témája lett” – a Természet a művészetben kiállítás több mint hetven kortárs művész munkáját mutatja be öt részre osztva: szépség, ökológia, konfrontáció, anyag és szimbólum témakörben.

 

Hol? MOCAK, Krakkó

Mikor? 2019. szeptember 29-ig

 

Lettország

 

Mērija utazása

 

Az illusztris Rigan-család történetén keresztül a kiállítás a család tagjainak és a lett államnak a történetét is bemutatja. A tárlat központjában a múzeumi dolgozó, ifj. Mērija Grīnberga áll, akinek sikerült megőriznie, illetve visszahoznia Rigába a lett múzeumok kincseit Németországból, ahová nem sokkal a második világháború kezdete előtt vitték. Mērija személyes története a tágabb család és Lettország története tekintetében is jelentős események indukálója volt – a kiállítás személyes és intim hangnemben meséli el a lett történelemnek ezt a történetét.

 

Hol? Lett Nemzeti Művészeti Múzeum, Riga

Mikor? 2019. szeptember 7. – 2019. november 24.

 

A fény metafizikája. Ivan Ajvazovszkij festményei

 


Ivan Aivazovsky: Tenger (este), 1855. Oil on canvas. Collection of the Latvian National Museum of Art © lnmm.lv

 

Az örmény felmenőkkel rendelkező Ivan Ajvazovszkij (1817–1900) a tengeri tájképek mestere volt, akit már kortársai is csodáltak. A tárlat a művész különböző korszakaiból való darabokat mutat be, ahol a fény és a megvilágítás a kompozíció központi elemei. Ajvazovszkij képessége, hogy a víz és a fény megfoghatatlan jelenségét megörökítse, jól mutatja a művész érdeklődését a természeti jelenségek iránt, illetve a különleges emlékezőtehetségét és tökéletes művészi technikáját. Napfelkelte, naplemente, nap a zeniten, szórt fény délután, holdfény – a fény különböző változatai töltik meg Ajvazovszkij festményeit.

 

Hol? Lett Nemzeti Művészeti Múzeum, Riga

Mikor? 2019. október 5. – 2020. január 5.

 

Németország

 

Tartós típusok. Ókori görög portrék

 

A portré mint egy igazi, történelmi egyén megörökítése – a görög művészet egyik legfontosabb eredménye. A hatása a római és reneszánsz koron keresztül a mai napig érezhető a nyugati portréhagyomány alapjaként. Mindazonáltal a görög portrék nem fotórealista megörökítései egy ember valós megjelenésének, hanem inkább kulturális típusok, karakterek összekapcsolása a kor, a társadalmi helyzet és a csoport alapján. A kiállítás a görög portré fejlődését illusztrálja a társadalmi ideák és az egyén megörökítése közti feszültségben, ugyanakkor az ókori világ számos aspektusának kontextusát is megvilágítja.

 

Hol? Altes Museum, Berlin

Mikor? 2019. június 19. – 2020. február 2.

 

Fast Fashion: a divat sötét oldala

 

A kiállítás kritikailag tekint a divatfogyasztás következményeire a termelők és a környezet szempontjából. Arra bátorítja a nézőket, hogy újragondolják a fogyasztási szokásaikat, és foglalkozzanak a hatásaival. A tárlatot egy, a berlini slow fashion világába való betekintés egészíti ki.

 

Hol? Museum Europäischer Kulturen, Berlin

Mikor? 2019. szeptember 27. – 2020. augusztus 2.

 

Ludwig Windstosser

 

 

Ludwig Windstosser: Mannesmann, undated, colour print, detail, Kunstbibliothek © Staatliche Museen zu Berlin, Kunstbibliothek / Ludwig Windstosser / smb.museum.de

 

A kiállítás közel kétszáz fényképet mutat be Ludwig Windstosser (1921–1983) fotográfus képeiből. Windstosser Stuttgartban élt, és a különböző vállalatoknak készített képei által a háború utáni NSZK egyik vezető ipari fotográfusa lett – ennek ellenére nagyrészt ismeretlen a munkássága. Ez a tárlat az első, amely áttekintést ad a fotográfus életéről és munkáiról, akinek eddig nem rendeztek egyéni kiállítást.

 

Hol? Museum für Fotografie, Berlin

Mikor? 2019. október 12. – 2020. február 23.

 

Küzdelem a láthatóságért. Női művészek a Nationalgalerie-ben 1919 előtt

 

 

Sabine Lepsius: Önarckép, részlet 1885 © Nationalgalerie, Staatliche Museen zu Berlin / Jörg P. Anders / smb.museum.de

 

A kiállítás és a hozzá tartozó publikáció az első olyan, kiterjedt kutatást teszi elérhetővé, amely a Nationalgalerie gyűjteményében megtalálható, 1919 előtti női művészek által készített festményekkel és szobrokkal foglalkozik. A tárlat a múzeum kollekciójának egyfajta felülvizsgálata az egyenlő jogok jelenlegi diskurzusának nézőpontjából.

 

Hol? Alte Nationalgalerie, Berlin

Mikor? 2019. október 11. – 2020. március 8.

Olaszország

 

Amikor Japán felfedezte Olaszországot. Találkozások története (1585-1890)

 

A kiállítás gróf Lucini Passalacque érdekes figuráját mutatja be, egy nemesemberét, aki a barátjával, Ferdinando Meazzával 1871-ben ázsiai utazásra indult Milánóból. A távol-keleti útja során a gróf számtalan tárgyat és művészeti alkotást vásárolt, amelyet 1874-ben be is mutatott. Passalacque később japán múzeummá alakította a gyűjteményét, amelyet Milánó városa vásárolt meg 1898–99-ben, majd a tárgyak a Mudec kollekciójába kerültek – a kiállításon most először lehet teljes egészében látni Passalacque gyűjteményét.

 

Hol? Mudec, Milánó

Mikor? 2019. október 1. – 2020. február 2.

 

Paolo Icaro. Antológia (1964–2019)

 

A GAM Paolo Icarónak, az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb olasz művészének rendez egy ötvenöt évet átfogó kiállítást, amely 1964-től 2019-ig közel ötven műalkotáson keresztül összegzi az életművet.

 

Hol? GAM Torino, Torinó

Mikor? 2019. szeptember 20. – 2020. január 6.

 

Dalí Matera

 

 

 

 

 

Közel kétszáz műalkotás látható Dalítól a másik 2019-es európai kulturális fővárosban, a híres materai barlanglakásokban. A tárlaton szobrok, illusztrációk, üvegmunkák és bútorok is helyet kaptak, ezen kívül pedig a történelmi óvárosban három nagyméretű, Dalí munkásságához kapcsolódó szobrot is felállítottak.

 

Hol? Matera

Mikor? 2019. november 30-ig

 

Románia

 

Temps Zero

 

A Temps Zero fotográfusok, videó- és hangművészek a mindennapi élet töredékei által inspirált műveit, huszonegy európai alkotó introspektív és személyes dokumentáción keresztül prezentált hétköznapi valóságát mutatja be.

 

Hol? Kortárs Művészet Nemzeti Múzeuma, Bukarest

Mikor? 2019. augusztus 29. – 2019. szeptember 29.

 

Spanyolország

 

Velázquez, Rembrandt, Vermeer. Párhuzamos víziók

 

A kiállítás a késő tizenhatodik, kora tizenhetedik századi németalföldi és spanyol festészetről végzett kutatást mutatja be. A két terület képi hagyományát a művészettörténet alapvetően különbözőnek tartja, a tárlat ugyanakkor rámutat azokra az elemekre, amelyek közösek – olyan művészek alkotásainak segítségével, mint Velázquez, Rembrandt, Frans Hals és Vermeer.

 

Hol? Prado, Madrid

Mikor? 2019. szeptember 29-ig

 

Két női festő meséje: Sofonisba Anguissola és Lavinia Fontana

 

A kiállítás a nyugati művészet két kiemelkedő női művész – Sofonisba Anguissola (c. 1535–1625) és Lavinia Fontana (1552–1614) – személyiségét, legfontosabb alkotásait mutatja be. A két festő elismerésre és hírnévre tett szert kortársaik között – nő mivoltuk miatt és annak ellenére – mindketten képesek voltak eltávolodni a nőkhöz kapcsolt sztereotípiáktól és a nők kreatív képességeire vonatkozó kétkedő elképzelésektől.

 

Hol? Prado, Madrid

Mikor? 2019. november 22. – 2020. február 2.

 

Visszapillantás: Giorgio Morandi és az öreg mesterek

 

Giorgio Morandi (1890–1964) a huszadik század egyik leginnovatívabb csendéletfestője. Az üvegek, vázák és dobozok rejtélyes kompozíciói a mai napig megragadják a nézőt a csalóka egyszerűségükkel és a valóság szubjektív ábrázolásával. Morandi egész életében szülővárosában, Bolognában élt és a stúdiószobájában dolgozott, ahol a kedvenc tárgyaival vette körül magát. Újra és újra különböző elrendezésben állította be őket, a hétköznapi háztartási tárgyak által kínált végtelen reprezentációs lehetőségekre koncentrálva.

 

Hol? Guggenheim, Bilbao

Mikor? 2019. október 6-ig

 

Az impresszionisták és a fotográfia

 

Olyan neves fotográfusok képei, mint Le Gray, Nadar vagy Disderi, arra ösztökélték Manet-t, Degas-t és a fiatal impresszionistákat, hogy új módon nézzenek a világra. Az impresszionizmus a fotográfia médiumát nem csak mint ikonográfiai forrást használták, hanem inspirálta őket a gép fényről tett pontos megfigyelése, vizuális kétértelműsége, a spontaneitás, a meg- és levágott alakok, terek. Ugyanakkor az impresszionisták ecsetkezelése néhány fotográfust arra késztetett, hogy több figyelmet szenteljen a képei anyagiságának, és a fotográfiáinak festői hatást kölcsönözzön.

 

Hol? Thyssen-Bornemisza Múzeum, Madrid

Mikor? 2019. október 15. – 2020. január 26.

 

Svájc

 

Matisse – Metamorfózisok

 

Habár Matisse elsősorban a festményeiről ismert, szobrász is volt – a tárlaton a francia mesternek ezt a kevésbé ismert oldalát fedezhetjük fel. A tárlat nem csak a szobroknál alkalmazott módszerre – látszólag naturalista kiindulópontból egyre absztraktabb figurák megalkotása –, hanem a szobrok és a festmények közötti párhuzamokra is első alkalommal mutat rá.

 

Hol? Kunsthaus Zürich, Zürich

Mikor? 2019. december 8-ig

 

Szerbia

 

Marina Abramović, a tisztító

 

A 2017-ben debütált kiállítás már körbejárta Európát, a belgrádi kiállításnak azonban különleges jelentőséget ad az, hogy Abramović ezzel visszatér a szülőhelyére, ahol a karrierje elkezdődött és ahol legutoljára 1975-ben volt egyéni tárlata. A kiállítás szervezésében szorosan együttműködnek a művésszel.

 

Hol? Kortárs Művészeti Múzeum, Belgrád

Mikor? 2019. szeptember 21. – 2020. január 20.

 

Ukrajna

 

A tiltott kép

 

 

 

Boris Mikhailov: Sots Art | pigment printing, hand-colouring © Courtesy of the Artist / pinchukartcentre.org

 

A tiltott kép című kiállítás két részből áll: az egyik Borisz Mihajlov egyéni kiállítása, a másik pedig a harkovi fotográfiai iskoláról, illetve a mai napig tartó hatásáról szól. Boris Mihajlov – aki a harkovi fotográfiai iskola kiemelkedő alkotója – talán a legismertebb ukrán fotográfus. Az egyéni kiállítása átfogó betekintést nyújt a munkásságába, amely a fotográfia, a konceptuális művészet és a performansz egyvelege. Mihajlov munkái a politikai és társadalmi normák határterületén mozognak és próbára teszik a „tiltott kép” határait. A cím arra is rávilágít, hogy a szocializmus idején készített képei komoly kockázatot jelentettek. A másik, a Határok átlépése kiállítás a harkovi fotográfiai iskolát mutatja be, amely az 1970-es évek végén indult ki az ukrán ipari városból, ahol fiatal fotográfusok egy csoportja összeállt és elnevezte magát Vremjának (a vremja jelentése idő). A tárlat ezeket a művészeket mutatja be, akik az előírt normákat kikezdve kísérleteztek a tartalommal, a formával és a technikával.

 

Hol? PinchukArtCentre, Kijev

Mikor? 2019. június 28. – 2020. január 5.

kiállítás, programajánló, régészet
2019-09-06 18:00
fénykép, helytörténet, tárgy
2019-09-03 08:00