EN facebook

Szulejmán szultán elveszett zarándokvárosa

Megnyitó és szakmai nap

2019-09-06 18:00

Hat éve, 2013-ban kutatócsoport alakult abból a célból, hogy Szulejmán szultán egykori síremléke és az azt övező épületegyüttes feledésbe merült helyszínét felderítse. A vizsgálatok eredményeként a turbéki szőlőhegyen 2014-re sikerült lehatárolni azt a területet, amelynek centrumában geofizikai eszközök segítségével három épület (az egykori türbe, az ehhez csatlakozó dzsámi és derviskolostor) volt azonosítható. 2015-ben került sor a türbe, a rákövetkező években pedig a további építmények alapjainak, illetve korabeli használati eszközöknek és épülettöredékeknak a feltárására. A kutatási eredmények és a régészeti lelőhely kiemelkedő történelmi-kulturális jelentőségének felismerése vezetett ahhoz, hogy Magyarország Kormánya 2017-ben kormányhatározatban rendelkezett az érintett terület állami tulajdonba vételéről, valamint az addig felszínre került és a későbbiekben feltárt műemlék- és leletegyüttes megőrzésének, illetve bemutathatóvá tételének végrehajtásáról. A régészeti ásatások során a fent említett épületek mellet a komplexumot övező palánkfal védőárkának, legutóbb pedig az épületegyüttes védelmét ellátó őrség barakkjainak a helyét is sikerült azonosítani. A kutatómunka során az is bizonyossá vált, hogy a szakrális funkcióval rendelkező és komoly zarándokforgalmat vonzó helyhez a palánkon lakónegyedek (legalább két mahalle) is kapcsolódott, amelyek pontos lokalizációja és feltárása az elkövetkező évek feladata lesz.

A történeti-földrajzi és régészeti vizsgálatok fentebb ismertetett első szakasza és azok eddigi eredményeinek interpretációja 2019 végével zárul. Ez év során a szakértők megkezdték a leendő beruházás tervezését is.  Ez alkalomból szeptember 6-án, a hős várvédő Zrínyi Miklós és Szulejmán szultán halálának évfordulójáról is megemlékezve kiállításmegnyitóval egybekötött kutatászáró szakmai napot tartottak a szigetvári Zrínyi Vár Szulejmán-dzsámijában.

 

PROGRAM

10.00:   Külföldi diplomaták részvételével és koszorúzásával zajló megemlékezés a Magyar–Török Barátság Parkban Zrínyi Miklós és I. Szulejmán szultán halálának 453. évfordulója alkalmából.

10.00:   Regisztráció kezdete a konferenciahelyszínen.

11.00:   A dzsámi előcsarnokában berendezett, a türbekutatás történetét bemutató kiállítás megnyitója a Török Köztársaság hivatalos képviselőjének jelenlétében.

11.30:   Plenáris előadások:

-  Dr. Fodor Pál történész-turkológus, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója (A helyszín történeti jelentőségéről)

-  Dr. Pap Norbert geográfus-történész, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára (A 2013-2019 között folytatott kutatások és főbb eredményei)

- Dr. Jarjabka Ákos, a Pécsi Tudományegyetem intézetigazgató egyetemi docense, közgazdász (A tervezett beruházás keretei és feltételei)

-  Dr. Hóvári János a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi tanára, történész, nagykövet (A szulejmáni türbe jelentősége a magyar-török kapcsolatokban)

13.00:   Sajtó- és ebédszünet.

14.30:   Panelbeszélgetések a feltárt történelmi helyszín turisztikai és térségfejlesztési, illetve a napvilágra került építészeti maradványok rekonstrukciójának és megőrzésének történeti-műemlékvédelmi aspektusairól az adott témában jártas szakemberek közreműködésével, melynek keretében lehetőség nyílt arra, hogy a beszélgetésekbe a tárggyal kapcsolatos észrevételeikkel és kérdéseikkel bekapcsolódjanak.

17.00:   Terepbejárás az ásatási helyszínen és annak környezetében, amelynek során a látogatók érzékletes képet kaphatnak a turisztikai, kulturális és tudományos funkciókkal rendelkező leendő építészeti együttes méreteiről, jelentőségéről és elhelyezkedéséről és a tervezett beruházás alapkérdéseiről.

 

Az idei Zrinyi Napok programjáról ITT olvashatnak bővebben.