EN facebook

Ötven izgalmas kiállítás Európa-szerte (2020 tavasz)

2020-02-14 17:00

Gáspár Balázs ismét összegyűjtött számunkra ötven aktuális és érdekes európai kiállítást, amelyek közül szemezgethetnek a múzeumok szerelmesei! Női művészek, művészbarátságok, a jövő kérdései és a múlt nyomai – ez és még sok minden más Lisszabontól Zágrábig, Koppenhágától Milánóig.

 

 

Ausztria

 

HUNDERTWASSER – SCHIELE. Képzeld el a holnapot

 

Friedensreich Hundertwasser, 224 Le grand chemin, St. Mandé/Seine, 1955 © Belvedere, Wien © 2019 Namida AG, Glarus, Schweiz

 

Friedensreich Hundertwasser (1928–2000) festőként, dizájnerként és a környezettudatosság úttörőjeként nagy hatással volt a huszadik századi művészetre. Ugyanakkor az a tény, hogy egész életén át intenzíven kutatta Egon Schiele (1890–1918) személyét és életművét, szinte teljesen ismeretlen. Amikor Hundertwasser húszévesen a Bécsi Szépművészeti Akadémia tanulója volt, kiállításokon és könyveken keresztül fedezte fel a bécsi modernizmus alkotóit, köztük Schielét, aki később referenciapontként szolgált számára. Az ő rajzait tanulmányozva fejlesztette készségeit, és sikeresen népszerűsítette társai körében Schiele művészetét. Műtermeiben és lakásaiban Schiele-festmények és rajzok reprodukcióival vette körül magát. Húsz évvel Hundertwasser halála után a Leopold Múzeum a két osztrák művésznek, az ő dialógusuknak szentel egy kiállítást, amelyen közel százhetven műalkotás látható.

 

Hol? Leopold Múzeum, Bécs

Mikor? 2020. február 21. – 2020. augusztus 31.

 

A Hahnloser-kollekció

 

Az Albertina tavaszi kiállításán a francia modernista művészet legjelentősebb magángyűjteményét mutatja be. A Hahnloser-kollekció 1905 és 1936 között jött létre a Hahnloser-Bühler házaspár és művészbarátaik (például Henri Matisse és Félix Vallotton) között zajló cserék során. Később olyan nevek is bekerültek a gyűjteménybe, mint Cézanne, Renoir, Toulouse-Lautrec és Van Gogh. A kiállításon körülbelül százhúsz műtárgyon keresztül prezentálják ezt a nemzetközi szinten is különleges kollekciót.

 

Hol? Albertina, Bécs

Mikor? 2020. február 22. – 2020. május 24.

 

Michael Horowitz

 

A bécsi újságíró és kiadó Michael Horowitz (sz. 1950) 1966-ban kezdett el fotográfusként dolgozni. Az 1980-as évek végén számos riportot és portrét készített ismert személyiségekről. Az Albertina első alkalommal mutatja be Horowitz ezen alkotói korszakának munkáit, a bécsi kulturális élet szereplőire helyezve a hangsúlyt, akikkel a művész közeli kapcsolatban állt.

 

Hol? Albertina, Bécs

Mikor? 2020. február 28. – 2020. április 13.

 

Belgium

 

Sean Scully

 

Sean Scully (sz. 1945) elsősorban az expresszív absztrakt festményeiről ismert. A művész egy új oldalát mutatja meg az Eleuthera című sorozat, amelyet első alkalommal az Albertina mutatott be. A széria huszonhárom nagyméretű olajfestménye egy privát téma – a hétéves fia, amint a strandon játszik – köré szerveződik. A tárlaton kisebb pasztellek, rajzok és fotómunkák is láthatóak a művésztől.

 

Hol? Királyi Szépművészeti Múzeum, Brüsszel

Mikor? 2020. március 27. – 2020. augusztus 16

 

Csehország

 

Antonín Dvořák: Inspriáció a természetből

 

A természet központi szerepet játszott Antonín Dvořák (1841–1904) életében és a munkásságára is jelentős hatással volt. Mindennap sétált és gyakran kiment a szabadba pihenni. A nyaralójában kertészkedett, fákat ültetett, galambokat tartott. A kiállítás Dvořák természet iránti szeretetét mutatja be, többek között a művész személyes tárgyai – sétapálca, kalap, flaska – által.

 

Hol? Nemzeti Múzeum, Prága

Mikor? 2020. április 30-ig

 

Import/Export/Rock’n’Roll

 

Az 1960-as években példátlanul népszerű lett a popzene. Ezt a Nyugatról jövő társadalmi és kulturális jelenséget még a Vasfüggöny sem tudta megállítani, a rock’n’roll és a beat ott volt mindenhol, és hatást gyakorolt a fiatalokra. A csehszlovák politikai rezsim a nyugati kultúrát előszeretettel illette a „káros” és az „ideológiailag felforgató” jelzőkkel, ugyanakkor a hallgatóságnak megvolt a maga véleménye, és a divatos rock and roll hullámot semmi nem állíthatta meg. Az uralkodó köröknek el kellett fogadnia a létezését és megküzdenie vele – a kiállítás ezt a folyamatot mutatja be csehszlovák kontextusban. 

 

Hol? Nemzeti Múzeum, Prága

Mikor? 2020. június 30-ig

 

Kurt Gebauer

 

Kurt Gebauer (sz. 1941) szobrász és pedagógus nagy hatást gyakorolt a csehországi közterekre – a prágai Nemzeti Galéria retrospektív kiállítása a hatvan évtizedet átfogó életmű eddig legteljesebb képét adja.

 

Hol? Nemzeti Galéria, Prága

Mikor? 2020. március 6. – 2020. augusztus 2.

 

Ne rombolj! A brutalizmus formái Prágában

 

A kiállítás nem mindennapi „brutalista” projekteket mutat be, amelyeket Prágában terveztek vagy valósítottak meg 1960 és 1980 között. Az egyre növekvő rombolások fényében a tárlat arra bátorítja a közönséget, hogy fogadja el és értékelje ezeket az épületeket, és az építészeti kvalitásukat, amely első látásra talán nem nyilvánvaló, mivel általában „kommunista” jelzővel illetik őket.

 

Hol? Nemzeti Galéria, Prága

Mikor? 2020. március 6. – 2020. szeptember 6.

 

Dánia

 

Meleg Pink Türkiz

 

© louisiana.dk

 

Fényeffektek, köd, színek és optikai illúziók. A belga művész, Ann Veronica Janssens (sz. 1956) céja, hogy kiterjessze az ismertről való érzékelésünket. Janssens majdnem tudományos munkamódszerrel dolgozik, hogy egyszerre stimulálja a szemet, a testet és a tudatot.

 

Hol? Louisana Modern Művészetek Múzeuma, Humlebæk

Mikor? 2020. január 23. – 2020. május 17.

 

Anna Ancher

 

Anna Ancher (1859–1935) az egyik leg(el)ismertebb dán festő. A Dán Nemzeti Múzeum minden eddiginél nagyobb retrospektív kiállításon mutatja be a munkásságát.

 

Hol? Dán Nemzeti Múzeum, Koppenhága

Mikor? 2020. február 8. – 2020. május 24.

 

Egyesült Királyság

 

Autók

 

Messerschmitt, KR200 Cabin Scooter Bubble Top, 1959 © Louwman Museum – The Hague (NL)

 

A rövid, százharminc éves története során, az autó az egyik legnépszerűbb és legbefolyásosabb találmány lett a világon. Forradalmasította a gyártást, átalakította azt, ahogy mozgunk, örökké megváltoztatta a városainak, a környezetünket és a gazdaságunkat. 

 

Hol? V&A, London

Mikor? 2020. április 19-ig

 

Kimonó: Kiotótól a kifutóig 

 

A kiállítás a kimonót mint egy dinamikus és folyamatosan fejlődő divatikont mutatja be, feltárva a szabászati, esztétikai és társadalmi jelentőségét az 1660-as évektől napjainkig, Japánban és a világ többi részén. 

 

Hol? V&A, London

Mikor? 2020. február 29. – 2020. június 21.

 

Pénzügyi krízis. Német ideiglenes pénznem 1914–1924

 

A kiállítás bemutatja, hogy a Notgeld (szükségpénz), ez az ideiglenes pénznem a korai Weimari köztársaságból, hogyan adott választ a német nemzeti krízisre, kommentálva a német társadalmi és politikai helyzetet megkülönböztető dizájnjával. Rövid élete során, a Notgeld célja és kinézete jelentősen megváltozott. Az első világháború alatt vezették be cserepénzként az érmehiány idején. Népszerűsége miatt sokan gyűjtötték, majd az 1923-as hiperinfláció idején visszanyerte szerepét mint alternatív pénznem.

 

Hol? British Museum, London

Mikor? 2020. március 29-ig

 

Steve McQueen

 

London Steve McQueen hazája és egy hely, amely folyamatosan inspirálja. Ez az első nagy kiállítása a Tate-ben, amióta 1999-ben megnyerte a Turner-díjat. A tárlat tizennégy munkát prezentál, filmeket, fényképeket és szobrokat.

 

Hol? Tate Modern, London

Mikor? 2020. február 13. – 2020. május 11.

 

Artemisia

 

Artemisia Gentileschi: Önarckép a festészet allegóriájaként, c. 1638–39 © nationalgallery.org.uk

 

Lány, feleség, anya, szerető, festő: Artemisia megszegte a szabályokat, hogy híres művész és korának egyik legnagyobb mesélője lehessen. Artemisia kivételes volt a tizenhetedik században, amikor a női művészeket nem könnyen fogadták el: olyan témákat festett, amelyek hagyományosan a férfi művészeknek és az ő tekintetüknek voltak fenntartva. A művész első Egyesült Királyságbeli kiállításán a legismertebb alkotásait lehet látni.

 

Hol? Nemzeti Galéria, London

Mikor? 2020. április 4. – 2020. július 26.

 

Theaster Gates: Amalgam

 

Theaster Gates (sz. 1973) Amalgam című kiállítása a faj, a terület és az egyenlőtlenség komplex és egymásba fonódó kérdését vizsgálja az Amerikai Egyesült Államokban. A tárlat kiindulópontja Malaga története: a tizenkilencedik század folyamán ez a kis sziget egy etnikailag vegyes közösség otthona volt. 1912-ben erőszakosan a szárazföldre telepítették őket, anélkül, hogy házat, munkát vagy támogatást kaptak volna. Gates szobrok, installációk, filmek és tánc formájában reagál erre a történetre.

 

Hol? Tate Liverpool, Liverpool

Mikor? 2020. május 3-ig

 

Paula Rego | Engedelmesség és engedetlenség

 

Paula Rego (sz. 1935) az egyik legfontosabb élő brit művész, akit elsősorban az intenzív és bátor festményei és rajzai miatt értékelnek. A kiállítás több mint nyolcvan műalkotáson keresztül az 1960-as évektől a 2010-es évekig követi Rego nemzetközi pályafutását.

 

Hol? Skót Nemzeti Galéria, Edinburgh

Mikor? 2020. április 19-ig

 

Észtország

 

Az én megalkotása: női emancipáció az észt és finn művészetben

 

A kiállítás a női öntudat és társadalmi pozíció tizenkilencedik század elején megindult változásaira fókuszál, amelyre a női alkotók, illetve a nőket megörökítő alkotások is reflektáltak. A tárlat észt és finn műalkotásokat mutat be a tizenkilencedik század közepétől a huszadik század közepéig.

 

Hol? Kumu, Tallinn

Mikor? 2020. április 26-ig

 

Finnország

 

Natalja Goncsarova

 

Natalja Goncsarova: Kertészkedés (1908). Tate. Photo: © Tate Images

 

Natalja Goncsarova (1881–1962) merész és innovatív munkái, amelyek áthágták a huszadik század előtti művészeti formák határait, nagy hatással voltak a kortársaira. A kiállítás a művész leginkább újító korszakára fókuszál, a korai 1900-as évektől az 1920-as évekig tartó periódusra, amikor mind az orosz, mind a nyugat-európai experimentális művészeket inspirálta. A tárlat több mint száz műalkotást mutat be, főleg festményeket, de illusztrációkat, kosztümöket és balettelőadások felvételeit is.

 

Hol? Ateneum Művészeti Múzeum, Helsinki

Mikor? 2020. február 27. – 2020. május 17.

 

Időjárás-jelentés: előre jelezni a jövőt

 

A kiállítás az emberi és a nem-emberi közötti komplex és változatos kapcsolat témája köré épül – egy korban, amikor a klímaváltozás és tömeges kihalás fenyegeti a jövőbeli életet a Földön. A tárlat a tavalyi Velencei biennálé skandináv pavilonjában volt látható.

 

Hol? Kiasma, Helsinki

Mikor? 2020. január 31. – 2020. augusztus 16.

 

Franciaország

 

Christo és Jeanne-Claude. Párizs!

 

Christo, « L’Arc de triomphe (projet pour Paris, Place de l'Étoile – Charles de Gaulle) » (détail), 2018

 

Christónak (sz. 1935) és feleségének, Jeanne-Claude-nak (1935–2009) először az 1950-es évek végén jutott eszébe az ötlet, hogy becsomagolják a párizsi diadalívet. Az álmuk végre valóra válik (szeptember 19. és október 4. között), amikor is az emlékművet ezüstös kék szövettel takarják majd be, hétezer méter piros kötél segítségével. De előtte a Centre Pompidouban lesz látható az alkotópáros első intézményi kiállítása Franciaországban, amely a duó Párizsban töltött éveire fókuszál.

 

Hol? Centre Pompidou, Párizs

Mikor? 2020. március 18. – 2020. június 15.

 

A huszadik század galériái

 

A galériák gyorsan a művészek és a publikum közötti megkerülhetetlen közvetítőjévé váltak: úttörőkként működtek. Évente egyszer a Centre Pompidou gyűjteményének huszadik századi történetét tematikus újraértelmezésben mutatják be. Ezek a tanulmányok és kutatások a kevésbé ismert aspektusokra helyezik a hangsúlyt – az aktuális téma a galéria, és annak szerepe.

 

Hol? Centre Pompidou, Párizs

Mikor? 2020. április 5-ig

 

A dán festészet aranykora

 

Közel négy évtized után láthatóak ismét Franciaországban a dán aranykor festőinek munkái. A kiállítás több mint kétszáz műalkotáson keresztül mutatja be a korszak jelentős alakjait (Christoffer Eckersberg, Christen Købke, Martinus Rørbye és Constantin Hansen), ugyanakkor a tizenkilencedik századi Dánia társadalmi, gazdasági és kulturális helyzetére, az ezekkel kapcsolatos témákra is fókuszál.

 

Hol? Petit Palais, Párizs

Mikor? 2020. április 28. – 2020. augusztus 16.

 

James Tissot, a modernitás ellentmondásos alakja

 

Jacques Joseph Tissot (1836–1902) a tizenkilencedik század második felének kiemelkedő művésze, egy lenyűgöző, ellentmondásos figura volt, akinek 1985 óta ez az első retrospektív kiállítása Párizsban. Tissot az 1850-es végén debütált a francia fővárosban, ahol a japán művészetek iránti rajongása és a befolyásos körökkel való kapcsolata segítette. Misztikus és vallási témák foglalkoztatták, a Bibliához készített több száz illusztrációja nagy hírnevet szerzett neki a tizenkilencedik század végén.

 

Hol? Musée d’Orsay, Párizs

Mikor? 2020. március 24. – 2020. július 19.

 

Albrecht Altdorfer

 

Albrecht Altdorfer (c. 1480–1538) festő, rajzoló, a német reneszánsz jelentős művésze volt. Ennek ellenére, generációjának többi mesteréhez képest, kevéssé ismert. A kiállítás Altdorfer munkásságának gazdagságát mutatja be.

 

Hol? Louvre, Párizs

Mikor? 2020. április 23. – 2020. augusztus 3.

 

Hollandia

 

Breitner és Israels – barátság és vetélkedés

 

A Breitner és Israels – barátság és vetélkedés kiállítás George Hendrik Breitner (1857–1923) és Isaac Israels (1865–1934) kapcsolatára, a tizenkilencedik század végének két legfontosabb holland festőjére fókuszál. A két művész ugyanabba az iskolába, majd az 1880-as években ugyanazokba a társaságokba járt és hasonló témákat festett meg. A kettejük közötti versengés több éven át tartó feszültséget okozott, és egy veszekedésben csúcsosodott ki 1894-ben, amit csak 1903-ban simítottak el. Addigra mindketten ünnepelt alkotók voltak – akik csodálták, irigyelték és inspirálták egymást az egész pályafutásukon keresztül.

 

Hol? Kunstmuseum, Den Haag

Mikor? 2020. február 1. – 2020. május 10.

 

Caravaggio-Bernini. Barokk Rómában

 

A Caravaggio-Bernini. Barokk Rómában kiállítás több mint hetven mesterművet mutat be Caravaggiótól, Berninitől és kortársaitól. Caravaggio (1571–1610) és Bernini (1598–1680), illetve a hozzájuk hasonló szellemiségű alkotók munkássága egy bámulatos művészi lendület és egy radikális megújulás történetét mondja el az 1600 és 1640 közötti Rómában. A tárlatot olyan kulcsszavak jellemzik, mint csodálkozás, elevenség, mozgás, tréfa és horror.

 

Hol? Rijksmuseum, Amszterdam

Mikor? 2020. február 14. – 2020. június 7.

 

Horvátország

 

Fényképezte: Ivo Kirin

 

Ivo Kirin volt az első fotográfus, aki Sesvetében (Zágráb egyik külvárosa) a fényképezőgépét a körülötte lévő emberek és események felé fordította. Kirin az 1900-as évektől az 1940-es évekig fényképezett, munkássága a város egy kerületének állít emléket különleges hangulatú képek által.

 

Hol? Muzej Prigorja, Zágráb

Mikor? 2020. március 27-ig

 

Kollekció a jövőnek. Szerzemények 2009–2019

 

A Kortárs Művészeti Múzeum új épületének és helyszínének tízedik évfordulója alkalmából a múzeum az elmúlt tíz évben szerzett több mint kétszáz műalkotást mutatja be. Az intézmény 1954 óta kutatja, gyűjti és prezentálja a gyűjteményét, amely több mint háromezer darabból áll – a legutóbbi nagy, szerzeményeket bemutató tárlat 2009-ben volt.

 

Hol? Kortárs Művészeti Múzeum, Zágráb

Mikor? 2020. június 30.

 

 

Írország

 

Murillo: A tékozló fiú restaurálva

 

Évtizedek óta nem lehetett látni a spanyol aranykor egyik legjelentősebb festőjének, Bartolomé Esteban Murillónak (1617–1682) a hat festményből álló, tékozló fiú történetét bemutató sorozatát. Számos, ehhez kapcsolódó kép mellett az alkotófolyamatra és lenyűgöző részletekre is fény derül.

 

Hol? Ír Nemzeti Galéria, Dublin

Mikor? 2020. február 29. – 2020. augusztus 30.

 

Lengyelország

 

Videoszalag: korai video art

 

A kiállítás 1965 és 1976 között készült videoművészeti munkákat mutat be a video art korai szakaszából. A kiállított alkotások társadalmi, egzisztenciális, emancipációs és identitásbeli kérdéseket tárgyalnak személyes nézőpontból, performansz és konceptuális állásfoglalások által vagy dokumentarista megközelítéssel. A tárlaton olyan művészek munkái láthatóak, mint John Baldessari, Nam June Paik vagy Joan Jonas.

 

Hol? Zachęta, Varsó

Mikor? 2020. február 15. – 2020. április 13.

 

Lichtenstein

 

Steven Parrino

 

Steven Parrino (1958–2005) a késő 1980-as évek egyik New York-i művészeti szcénájának egyik legnagyobb hatású művésze volt. A kiállítás az első átfogó retrospektív kiállítás német nyelvterületen, és az alkotó korai rajzait és kollázsait, számos installációját, fényképekeit és videóját is bemutatja a festményei mellett.

 

Hol? Kunstmuseum, Bázel

Mikor? 2020. február 21. – 2020. május 17.

 

Németország

 

Núbia – egy elveszett kulturális tájkép, a Kelet, és egy tudományos expedíció a századfordulón

 

1900 márciusában és áprilisában Georg Steindorff, Ludwig Borchardt és Heinrich Schäfer egyiptológusok Hermann Thiersch archeológussal és Curt von Grünau diplomatával útnak indultak a Nílus első és második vízesése között. A Núbiába való utazás képi dokumentációját sok ideig elveszettnek hitték, de 2015-ben, az Egyiptomi Múzeum fotográfiai archívumának átvizsgálása és katalogizálása során találtak egy címke nélküli, háromszáz fotót tartalmazó mappát, amelyet hosszas kutatás után azonosítottak. A kiállításon első alkalommal láthatja a közönség a német expedíció által készített képeket.

 

Hol? Neues Museum, Berlin

Mikor? 2020. március 6. – 2020. augusztus 30.

 

Pop papíron. Warholtól Lichtensteinig

 

Ulrike Ottinger: Ohne Titel, detail, 1966-1967, colour silk-screen print © Ulrike Ottinger / Staatliche Museen zu Berlin, Kupferstichkabinett / Dietmar Katz

 

A kiállítás a pop art különböző aspektusait állítja középpontba, amelynek a szitanyomás volt az egyik legfontosabb médiuma. Ez a technika lehetővé tette a művészek számára, hogy hirdetések, újságok és képregények motívumait használják, és a fogyasztói kultúra színes világát gyakran provokatív képekké alakítsák. A tárlaton olyan alkotók képeit mutatják be, mint például Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Tom Wesselmann, Richard Hamilton, Claes Oldenburg, Robert Indiana.

 

Hol? Kulturforum, Berlin

Mikor? 2020. április 3. – 2020. július 26.

 

Fotográfia. Wolfgang Schulz és a fotográfiai szcéna 1980 körül

 

A nemzetközi fotóművészet német folyóirata, a Fotografie. Zeitschrift internationaler Fotokunst, és annak kiadója, Wolfgang Schulz áll a Fotográfia. Wolfgang Schulz és a fotográfiai szcéna 1980 körül című kiállítás fókuszában. Schulz és más fotográfusok munkái a nyugat-német fotográfia történetének egy fontos, drasztikus változásokat hozó korszakát mutatják be.  Az 1980-as évek környékén a fotográfia új státuszt nyert a művészeti világban. A fotográfiát új szempontból közelítették meg; a múzeumok elkezdtek érdeklődni a médium irányába; megnyílt az első fotógaléria; az 1977-es documentán először volt főszerepben a fotó; és fotómagazinokat indítottak. A Fotografia magazin negyven számot ért meg 1977 és 1985 között – a magazin rövid időn belül egy figyelemre érdemes, gyakran ellentmondásos periodika lett: egy élő fóruma az új, feltörekvő mozgalmaknak, amelyek akkor még nagyrészt érintetlenek maradtak a művészeti piac hatásaitól.

 

Hol? Museum für Fotografie, Berlin

Mikor? 2020. április 4. –2020. július 19.

 

Trade:Mark. Stankowski + Duschek grafikai dizájnstúdió

 

Logók, feliratok, céges identitás: ezek a komponensek, amelyek ma minden cég képének részei, a huszadik század közepén még csak gyerekcipőben jártak. A stuttgarti Stankowski + Duschek grafikai stúdió úttörőként, évtizedeken át vezető társaságként volt jelen ebben a folyamatban. Híres védjegyek és jól ismert arculatok jöttek létre a társulásokból, például a Deutsche Banké és a Viessmanné. A kiállítás közel háromszáz munkán keresztül mutatja be Stankowski + Duschek dizájnstúdió tevékenységét – a nem kereskedelmi vizuális munkákkal párbeszédben pedig a művészet és a reklám közötti határvonal is feloldódik.

 

Hol? Kunstbibliothek, Berlin

Mikor? 2020. Március 13. – 2020. június 28.

 

Norvégia

 

Wilhelm von Hanno

 

Wilhelm von Hanno (1826–1882) az egyik legfontosabb és legtermékenyebb építész volt a tizenkilencedik századi Norvégiában. A kiállítás a múzeum jelentős von Hanno-szerzeményeit mutatja be, mind építészeti rajzokat, mind krónikaszerű vázlatfüzeteket.

 

Olaszország

 

Robot. Az emberi projekt

 

A kiállítás a tizenhatodik századi automatáktól kezdve a mai, legfejlettebb technológiával készült önműködő gépekig mutatja be a robotikát és történetét, komplex és interdiszciplináris módon reflektálva a gépiesítés életünkre gyakorolt hatására.

 

Hol? Mudec, Milánó

Mikor? 2020. március 4. – 2020. július 26.

 

Vándorló tárgyak

 

Peggy Guggenheimet (1898–1979) az úttörő modern művészeti kollekciójáért szokták ünnepelni. A Vándorló tárgyak kiállítás egy kevésbé ismert, de fontos epizódra fókuszál Guggenheim útján: az afrikai és óceániai népek, illetve az amerikai bennszülöttek művészete felé való fordulására az 1950-es és 1960-as években. A tárlat ezeket a tárgyakat mutatja be, hangsúlyozva az eredeti kontextusukat, vagy éppen párbeszédbe állítva őket a gyűjtemény európai darabjaival. 

 

Hol? Peggy Guggenheim-gyűjtemény, Velence

Mikor? 2020. február 15. – 2020 június 14.

 

Torlonia-márványok

 

A kiállításon a Torlonia-család hatszázhúsz darabos görög és román szobrokat tartalmazó gyűjteményéből kilencvenhatot láthat a közönség, olyanokat, amelyek fél évszázadon keresztül hozzáférhetetlenek voltak. A tárlatot úgy állították össze, hangsúlyozta Salvatore Settis kurátor, hogy az klasszikus műveltség nélkül is érdekfeszítő legyen és kérdésekre ösztönözze a látogatókat.

 

Hol? Fondazione Torlonia, Villa Albani, Róma

Mikor? 2020. április 4. – 2021. január 10.

 

Portugália

 

Sarah Affonso. A kis dolgok napjai

 

  

Sarah Affonso (1899–1983) portugál modernista művész volt, akinek alkotásait halála után fedezték fel. Az utóbbi években számos alkalommal volt már kiállítása, de még soha nem volt olyan átfogó, mint a Sarah Affonso. A kis dolgok napjai című tárlat. 2019-ben ünnepelték Affonso születésének százhuszadik évfordulóját, a mostani kiállítás célja is az, hogy új és minél teljesebb képet adjanak a művész munkásságáról.

 

Hol? Museu Nacional de Arte Contemporânea do Chiado, Lisszabon

Mikor? 2020. március 22.


Spanyolország

 

Olafur Eliasson: A való életben

 

A dán-izlandi művész, Olafur Eliasson (sz. 1967) a befogadó tapasztalatát állítja művészetének a középpontjába. Az Olafur Eliasson: A való életben kiállítás korunk legfontosabb kérdéseire hívja fel a figyelmet közel harminc, a művész által 1990 és 2019 között készített alkotás segítségével – szobrok, fényképek, festmények, installációk, amelyek játszanak a tükröződéssel, a változó színekkel, és próbára teszik a módot, ahogy bejárjuk és érzékeljük a környezetünket.

 

Hol? Guggenheim Bilbao, Bilbao

Mikor? 2020. február 14. – 2020. június 21.

 

Lygia Clark.  A festészet mint kísérleti terep, 1948–1958

 

Lygia Clark, The Violoncellist (O Violoncelista), 1951 Oil on canvas, 105.5 x 81 cm Private Collection © Courtesy of “The World of Lygia Clark” Cultural Association

 

Lygia Clark (1920–1988) a brazil avantgárd fontos figurája. Az újító munkássága több mint három évtizedet fog át, és festményeket, szobrokat, rajzokat, akciókat és művészetterápiát is tartalmaz. A kiállítás mélyrehatóan elemzi Clark fejlődésének döntő éveit, az 1948 és 1958 közötti periódust, melynek során kialakult a rá jellemző vizuális nyelvezet.

 

Hol? Guggenheim Bilbao, Bilbao

Mikor? 2020. március 6. – 2020. május 24.

 

Rembrandt és Amszterdam 1590–1670

 

A kiállítás Rembrandt (1606–1669) tevékenységét mint portréista mutatja be, egy olyan műfajon keresztül, amelyben a holland mester a legmagasabb szintet érte el. Közel negyven Rembrandt-portrén túl a tárlat a holland aranykor más alkotóinak festményeit is bemutatja, ezek közül néhány első alkalommal lesz látható Európában.

 

Hol? Thyssen-Bornemisza Múzeum, Madrid

Mikor? 2020. február 18. – 2020. május 24.

 

Kellemetlen vendégek. Epizódok nőkről, ideológiáról és vizuális művészetekről Spanyolországban (1833–1931)

 

Elsősorban a Prado gyűjteményére alapozva, a kiállítás a nők által a tizenkilencedik és huszadik századi művészeti rendszerben elfoglalt helyre fókuszál. A két szekció első része az állam (díjak, kiállítások és pozíciók) által legitimált nőképét mutatja be, a második pedig a rendszerben megjelenő alárendelt szerepeket, amelyeket a nőknek adtak. 

 

Hol? Museo del Prado, Madrid

Mikor? 2020. március 31. – 2020. június 9.

 

Svájc

 

Ottilia Giacometti

 

A kiállítás Alberto Giacometti lánytestvérének, Ottiliának szól, aki a család egy kevésbé ismert figurája – fiatalon, harminchárom évesen, 1937-ben halt meg, Silvio nevű fia születése közben. Közel hatvan Alberto és Giovanni (Alberto és Ottilia apja) által készített festmény, rajz és szobor mutatja Ottiliát mint gyermek, serdülő és fiatal nő. Az utolsó szekció a Silvióról készített rajzokat mutatja: Alberto számára Ottilia emlékezete unokaöccse által élt tovább, akit nagyon szeretett.

 

Hol? Kunsthaus,  Zürich

Mikor? 2020. február 7. – 2020. május 3.

 

Füst és tükrök

 

Marianne (My) Ullmann, Modest, 1925, University of Applied Arts Vienna, art collection and archive, © Estate of Marianne (My) Ullmann

 

Az 1920-as évtized egyszerre volt a a fejlődés és a holtidő korszaka. A huszadik századnak ebben az évtizedében volt a legintenzívebb vágy a változásra – urbánus víziókat alkottak, miközben a városok rohamos tempóban fejlődtek; a hagyományos társadalmi szerepeket megkérdőjelezték és felborították; a kisebbségek elkezdték hallatni a hangjukat. Sok más 1920-as évekről szóló kiállítással ellentétben ez nem foglalkozik a Bauhaus, a dada vagy új tárgyiasság mozgalmával – ehelyett az átalakulás éveinek stílusbeli heterogenitására fókuszál, a kor összes jelenlévő médiumára (festmény, szobor, rajz, fotográfia, film és kollázs), ezen kívül pedig a kevésbé ismert figuráknak, mint például a nőknek is helyet ad.

 

Hol? Kunsthaus, Zürich

Mikor? 2020. április 24. – 2020. július 19.

 

Körkörös áradat. Az egyenlőtlenség gazdaságáról

 

Milyen etikai, társadalmi és politikai következménye van az egyéni és kollektív életünk minden területére kiterjedő, folyamatos anyaggazdálkodásnak? Milyen szinten vált maga a szubjektum gazdasági konstellációvá? A globális kapitalizmus következményeként kialakult nemzetközi versenyszellem imperatívusza ma mindenhol diktálja a munka és a termelés feltételeit. A kiállítás a kolonializmus, a korai gazdasági globalizáció, a hatalmi kapcsolatok és a világszintű egyenlőtlenség témáit járja körül számos világhírű művész (többek között Joseph Beuys, Peter Fischli & David Weiss, Paul Gauguin, Albrecht Dürer)  alkotásai segítségével.

 

Hol? Kunstmuseum Basel, Bázel

Mikor? 2020 május 3-ig

 

Van Eyck. Egy optikai forradalom

 

Az összesen mintegy húsz darab Jan van Eycknek tulajdonított műalkotás közel fele lesz látható a Van Eyck. Egy optikai forradalom című kiállításon, a flamand festő műveiből rendezett, valaha volt egyik legnagyobb tárlaton, ahol a mester különleges látásmódjával lehet megismerkedni. 

 

Hol? Museum voor Schone Kunsten, Gent

Mikor? 2020. február 1. – 2020. április 30.

 

Svédország

 

John Baldessari

 

John Baldessari, Palm tree/Seascape, 2010 © John Baldessari. Courtesy the artist/Marian Goodman Gallery, New York

 

A váratlan kombinálásával és ütköztetésével, az amerikai művész John Baldessari (1931–2020) olyan konceptuális műveket hozott létre, amelyek felvetik a kérdést, hogy mi a művészet, hogyan készül és hogyan nézhet ki. Baldessari az 1960-as évektől kezdve festmények helyett elsősorban fotografikus képeket használt alkotásaiban, gyakran a populáris kultúra képi világát kombinálta nyelvi vizsgálódásokkal, amelyek kikezdték a művészet határait és normáit.

 

Hol? Moderna Museet, Stockholm

Mikor? 2020 március. 21. – 2020. augusztus 16.

 

Szlovákia

 

LV100

 

A szlovák professzionális színház 2020-ban ünnepli megalapításának századik évfordulóját. Erre az alkalomra emlékezve a Szlovák Nemzeti Galéria Ladislav Vychodil (1920–2005) professzornak készít kiállítást, aki száz évvel ezelőtt született. Vychodil jelentős hatással volt a szlovák színpadi dizájnra a huszadik század második felében, de az oktatásban is fontos szerepe volt, díszletrendezők generációit tanította. A kiállítás bemutatja Vychodil munkásságát, az általa vallott művészi elveket és a különböző korszakainak színpadképeit.

 

Hol? Szlovák Nemzeti Galéria, Pozsony

Mikor? 2020. február 28. – 2020. július 5.

 

Borítókép: Michael Horowitz: Arnold Schwarzenegger a bécsi Hawelka Kávézóban, 1975 © Michael Horowitz/albertina.at

kiállítás, látogató, programajánló
2019-09-07 14:00
kiállítás, külföld, látogató
2018-12-03 09:00
képzőművészet, kiállítás, kortárs, művészettörténet, programajánló, tárgy
2019-05-20 14:00