EN facebook

Pictorial 10 – programok a Capa Központ kiállításán

PROGRAMAJÁNLÓ

A Pictorial 10 – Válogatás a Pictorial Collective első tíz évéből című kiállításhoz kapcsolódó programok. Egy születésnapi kiállítás tíz gyertyával a képzeletbeli tortán.

 

A Pictorial Collective immár tizenegy éve működik, néha ugyan változó, de mindig összetartó közösséget formáló tagjaival. A három alapító, Bácsi Róbert László, Móricz-Sabján Simon és Szabó Bernadett célja egy olyan fotográfiai közösség létrehozása volt, amelyben a tagok egymástól függetlenül, mégis egymást inspirálva dolgozhatnak, folyamatos párbeszédet generálva nemcsak saját munkájukról, hanem a modern fotóriport elméleti és gyakorlati kérdéseiről is.

 

Névválasztásuk eredetének a Picture Of The Year amerikai fotópályázat Pictorial nevet viselő kategóriája tekinthető. Ide tematikai megkötés nélkül lehetett pályázni olyan képpel, amelyben nem a dokumentarista jelleg, nem a hírérték volt az elsődleges, hanem a világ szubjektív és jelentésekben gazdag megragadása egy fényképben.

 

A harmincas-negyvenes éveiben járó generációt tömörítő szakmai csoportot – a kiállításon nyolc aktív és öt egykori tag képviseli – élvonalbeli sajtófotósok, fotográfusok alkotják, akik számos nemzetközi és magyar sajtódíj, valamint művészeti ösztöndíjak nyertesei. Bár szakmai előéletük, képzettségük és gyakorlatuk igen eltérő (Práter utcai Szakképző Iskola, MÚOSZ Bálint György Újságíró Akadémia, MOME fotográfia szak, Kaposvári Egyetem fotográfia szak, valamint fotográfiai műhelyekben való egyéni gyakorlat), elkészült munkáik, fotóesszéik, projektjeik egységesen tükrözik a reflektív, humanista képalkotást, az érzékeny, felvállaltan személyes érintettségű látásmódot.

 

Működésük egyik alappillére a folyamatos diskurzus, egymás munkáinak elemzése, érdemi értékelése. Kiemelt szándékuk közös projektek megvalósítása, a pályázatokon, kiállításokon való együttes megjelenés. Több portfolió review, riportfotó workshop kötődik hozzájuk.

 

Új művészeti formanyelvet használva hosszú távú autonóm képsorozatokat, fotóesszéket készítenek, meghaladva a fotóriporteri szemléletet, túllépve a napi hírképek létrehozásán.

 

Kutatás alapú projektjeik, a szociális témák iránti érzékenységük, a privát és közéleti történésekkel kapcsolatos véleményformálást is felvállaló sorozataik a világ számos lapjában és kiállítási intézményében megjelennek.

 

„Tagjaink hisznek benne, hogy a fotográfusok tanúk és hírvivők. Fontos számunkra a mindennapi helyzetek, a különféle társadalmi problémák bemutatása egyéni véleménnyel és látásmóddal. Mindannyian saját érzéseinkre és benyomásainkra támaszkodva láttatjuk az általunk választott témát – a legkülönbözőbb társadalmi és földrajzi környezetben” – írják a honlapjukon.

 

Kurátorok: Csizek Gabriella és Kopin Katalin

 

Programok:

 

Tárlatvezetés Kollár-Klemencz László zenész, íróval

 

Időpont: 2021. szeptember 14., kedd, 18 óra

 

Helyszín: Capa Központ

 

Az eseményen való részvétel ingyenes.

 

Pictorial Collective – Portfolio Review + finisszázs

 

 

Időpont: 2021. szeptember 19., vasárnap, 18 óra

 

Helyszín: Capa Központ

 

Az eseményen való részvétel ingyenes.

 

 

További információ

kiállítás
2017-06-30 18:26
fénykép, múzeumtörténet, programajánló
2020-04-03 09:00