EN facebook

PIM KertLabor

  nyári fesztivál a Petőfi Irodalmi Múzeum kertjében

2023-07-06 17:00

Idén megnyíltak a Petőfi Irodalmi Múzeum felújított közönségforgalmi terei és a Károlyi-kerttel egybenyitott udvara. Ezért a megújulás jegyében júniustól szeptemberig a PIM KertLabor keretében a múzeum munkatársai kísérletet tesznek arra, hogy „kihozzák a múzeumot a napra”. Izgalmas életműkalauzzal, kísérleti workshoppal, zenei és vizuális produkciókkal, felolvasószínházzal és a Szóköz Irodalmi kávézó frissítőivel várják a látogatókat!

 

 

PIM Kertlabor következő programjai

 

2023.07.11. 17:00 Foglalkozása gyanús / a Csukás-univerzum nyomában – Az volt a szörnyű: fiatal költőnek lenni – életműkalauz  
2023.07.13. 19:00 Párhuzamos történetekben / Petőfi & Petri – A politikaiköltő-szerep kétes dicsőségét – felolvasószínház
2023.07.19. 19:00 Brenka / Hajógyár kertkoncertek a PIM-ben – zene
2023.07.27. 17:00 Jelen a kertben / Hatrészes workshop a figyelemirányítás művészetéről Sirokaï Mátyással – workshop
2023.08.03. 21:00 Muse Set / Synonyms & Hajnóczy Péter és Nádas Péter – zene
2023.08.09. 19:00 Balla-Cz.K. (Platon Karataev duó) / Hajógyár kertkoncertek a PIM-ben – zene
2023.08.10. 17:00 Foglalkozása gyanús / a Csukás-univerzum nyomában – életműkalauz 
2023.08.23. 19:00 Felül a gálya / Kathy Zsolt Petőfi-műsora / Hajógyár kertkoncertek a PIM-ben – zene
2023.08.24. 19:00 Párhuzamos történetben / Hajnóczy Péter & Nádas Péter – Párhuzamos történetek hat fejezetben – felolvasószínház
2023.08.31. 17:00 Jelen a kertben / Hatrészes workshop a figyelemirányítás művészetéről Sirokaï Mátyással – workshop
2023.09.07. 17:00 Foglalkozása gyanús / a Csukás-univerzum nyomában – életműkalauz
2023.09. 19:00 Szküllák és Kharübdiszek között / Polcz Alaine & Nemes Nagy – felolvasószínház
2023.09.16. 21:00 Muse Set / iamyank & Cseh Tamás – zene
2023.09.28. 17:00 Jelen a kertben / Hatrészes workshop a figyelemirányítás művészetéről Sirokaï Mátyással – workshop

 

 

 

Jelen a kertben / Hatrészes workshop a figyelemirányítás művészetéről a PIM megújult kertjében Sirokaï Mátyással 

A program ingyenes!

 

Napjaink egyre gyakoribb jelensége a figyelemhiány és -zavar. Mit jelent jelen lenni vagy más szóval: egésznek lenni? Hogyan érhető el ez az állapot és miként valósítható meg a hétköznapokban? Mire, merre és főleg hogyan érdemes figyelnünk, hogy valóban jelen legyünk? Sirokaï Mátyás költő és zenész szerint bárhová fordulunk, mindig a figyelemirányítást gyakoroljuk, hiszen elsősorban a figyelmünkkel lépünk kapcsolatba a világgal. A workshop átfogó koncepcióval és hat téma (ritmus, egyensúly, labda, légzés, nyelv, látás) köré csoportosított gyakorlatokkal várja az érdeklődőket.

A sorozat negyedik alkalmán arra keressük a választ, hogyan függ össze a figyelemirányítás a légzéssel és a levegővel — a láthatatlan elemmel, ami mindannyiunkat körülvesz, és amin keresztül összeköttetésben állunk a többi élőlénnyel. Lehet-e egyszerre a lélegzetre figyelni és elveszni a gondolataink között? A negyedik alkalom témája a LÉGZÉS — a felsírástól az utolsó leheletig.

 

 

Muse set / a PIM kiállításaira épülő koncertsorozat a múzeum megújult kertjében

Jegyár: 2000 Ft 

 

Muse azaz: múzsa, ha a Petőfi Irodalmi Múzeumról beszélünk, mi más jelenthetné programjaink elsődleges inspirációforrását, mint a gazdag muzeológiai anyag, valamint a PIM megújult kiállítótereiben látható állandó és időszaki tárlatok. A nyári fesztivál keretében megvalósuló Muse set című programunkban havonta egy irodalmi kiállításunkat és a mögötte lévő izgalmas, vibráló szellemi anyagot szeretnénk a zene és a mozgókép világába átültetni. Júliustól kezdődő sorozatunkban Nemes Nagy Ágnes, Hajnóczy Péter, Nádas Péter és Cseh Tamás életműve kerül új megvilágításba Pátkai Rozina Minka, Synonyms és iamyank zenészek jóvoltából. Az egyedülálló produkciókat Bogdándy Gábor grafikus vizuálja kíséri, hogy a zene és a kép szoros egymásba kapcsolódásával tökéletes illúzió jöjjön létre a PIM megújult udvarán. 

 

 

Hajógyár kertkoncertek a PIM-ben

A program ingyenes!

 

A Petőfi Irodalmi Múzeumban már évek óta nagy hagyománya van a nyári programoknak, így a szokásokhoz híven idén is színvonalas koncertsorozattal várjuk a látogatókat. Azonban a mostani események több szempontból, mind a helyszínt, mind a fellépőket tekintve igazán különlegesek lesznek. Ugyanis ezen a nyáron négy alkalommal is vidám dallamok töltik be a múzeum udvara és a Károlyi-kert egybenyitása során kialakított új, impozáns teret. A Hajógyár társszervezésében a nyüzsgő városi forgatagban zöld szigetként funkcionáló kertben olyan zenei alkotók adnak ízelítőt művészetükből, mint Manoya & az É.G., Brenka, Balla Gergő, Cz. K. Sebő (Platon Karataev duó), Petruska András, Bíró Szabolcs „Maszkura” és Kathy Zsolt. Gyere és légy részese te is a múzeum pezsgő kulturális életének!

 

Foglalkozása gyanús / a Csukás-univerzum nyomában

A program ingyenes!

 

Ki ne ismerné Oriza-Triznyák vagy Pom Pom meséit, illetve a Keménykalap és krumpliorr című ifjúsági tévéfilm kedvenc antagonistájának, Bagamérinek kedvenc versikéjét ki ne tudná fejből idézni. Ha a Süsü, a sárkányról beszélünk, mindannyiunk előtt ott lebeg egy gyermeklelkű, mosolygós szerző képe, Csukás Istváné. De tudjuk-e vajon, hogy ez a mindig vidám(nak tűnő) alkotó milyen nagyszerű melankolikus verseket írt, vagy hogy a rádió- és tévéfilmes, valamint meseíró karrierje mellett, milyen műfajokban alkotott még?  A Petőfi Irodalmi Múzeum Foglalkozása gyanús - a Csukás-univerzum nyomában című háromrészes sorozatában, az író múzeumi gyűjteménye kapcsán megpróbálja ezeket a kérdéseket megválaszolni. Miközben a sorozatban kronologikusan követjük Csukás írói pályáját, eddig sehol nem látott érdekességeket (írói levelek, képes forgatókönyvek, bábfilmek ismert és ismeretlen szereplői) mutatunk a program látogatói számára. Arról pedig, hogy igazán élvezetes legyen a Csukás-univerzumba való betekintés Horváth Kristóf Színész Bob, a sorozat házigazdája gondoskodik. 

 

Párhuzamos történetekben / felolvasószínház 

A program ingyenes!

 

Párhuzamos történetekben címmel három alkalmas felolvasószínházi előadássorozaton ismerkedhettek meg kiállításaink szereplőinek élethelyzeteivel, gondolataival, egymásra reflektáló világlátásával. Július 13-án 19:00 órakor Petri György és Petőfi Sándor szövegei feleselnek, kérlelnek, rímelnek: A politikaiköltő-szerep kétes dicsőségét Mészáros Béla (Petőfi Sándor) és Valcz Péter (Petri György) színművészek eleveníti fel. Augusztus 24-én 19:00 órakor Hajnóczy Péter és Nádas Péter Párhuzamos történetek hat fejezetben című válogatását Lengyel Ferenc (Hajnóczy Péter) és Vecsei Miklós (Nádas Péter) színészek tolmácsolják.  Szeptemberben Polcz Alaine és Nemes Nagy Ágnes Szküllák és Kharübdiszek között vezető barátságának, egymást értő, segítő összetartozásának dokumentumait Kováts Adél (Nemes Nagy Ágnes) és Jordán Adél (Polcz Alaine) színművészek adják elő. 

iparművészet, kiállítás, múzeumi táborok, programajánló
2023-06-29 08:00
gyűjtemény, képzőművészet, látogató, múzeumandragógia, programajánló, téma
2023-07-02 17:00