EN facebook

Pótolhatatlan elhurcoltak, pótolhatatlan leszármazottak - Folytatta naplóját a túlélő

KÖTETBEMUTATÓ

Az Emlékpont és a Hódmezővásárhelyi Izraelita Hitközség a holokauszt nemzetközi emléknapján, január 27-én mutatta be a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen az egykori varsói nagykövet, volt országgyűlési képviselő és holokauszt túlélő, Hárs Gábor Egy túlélő naplója című könyvének harmadik kötetét, majd a hitközség a kiállítóhelyen tartott megemlékezést az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadításának 75. évfordulóján.

 

A könyvbemutatóra érkezetteket Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója, az Emlékpont intézményvezetője köszöntötte, aki elmondta: Hárs Gábor könyvének első két kötetét 2018 novemberében ismerhették meg a vásárhelyiek a kiállítóhelyen, míg a mű negyedik kötete áprilisban lát majd napvilágot.

 

Kis Andrea, Hódmezővásárhely alpolgármestere köszöntőjében hangsúlyozta: bölcsességgel és tanítással el kell azt érni, hogy a magyar társadalom szembenézzen az 1944-ben történtekkel, hogy az országban sokkal nagyobb béke és nyugalom lehessen. Erdélyi Miklós, a Hódmezővásárhelyi Izraelita Hitközség elnöke örömét fejezte ki, hogy Hárs Gábor újabb kötetét ismerhetik meg a vásárhelyiek. Egyre kevesebben vannak, akik túlélték a Soát – fogalmazott –, akik beszámolhatnak arról, az milyen hatással volt későbbi életükre, hogy gyermekként azért kellett elmenniük, hogy megöljék őket: ezért is fontosak Hárs Gábor kötetei.

 

 

A Tóra szerint fontos emlékezni és emlékeztetni, emiatt is foglalta könyvsorozatba a vele történteket Hárs Gábor aktív diplomatai és politikusi pályájának lezárulta után, s vállalt missziót, hogy életének fordulatait előadásokon is ismertesse. A harmadik kötet az akkor végzős, orosz-lengyel szakos bölcsészhallgató Hárs Gábornak a Külügyminisztériumba vezető útjával kezdődik, s szól arról, hogyan került Ghána helyett Varsóba; a 1978-ban II. János Pál néven pápává választott krakkói érsek tevékenységével kapcsolatos lengyelországi eseményeket elemi, de olvasói azt is megismerhetik, hogyan váltakoztak a szerző életének szakaszai a munkanélküliségtől a varsói nagyköveti posztiig, s hogyan vett részt a NATO-csatlakozáshoz vezető feladatokban országgyűlési képviselőként.

 

 

A könyvbemutatót követő megemlékezésen Kis Andrea alpolgármester kijelentette: ugyanúgy pótolhatatlan az a félmillió magyar ember, mint az a közel ötszáz vásárhelyi polgár, akik gyermekként, orvosként, ügyvédként, vagy kereskedőként estek a vészkorszak áldozataivá, s nem pótolhatók az ő meg nem született leszármazottaik sem.

 

Erdélyi Miklós, a Hódmezővásárhelyi Izraelita Hitközség elnöke megemlékező beszédében arról szólt, hogy a haláltáborok működését az Egyesület Államok légierejének lett volna lehetősége jóval korábban megszüntetni, azonban ezt más harci mozzanatokra hivatkozva nem tették, s a hitközség nevében tiltakozásának adott hangot, amiért az emléknapot megelőzően Hódmezővásárhelyen Tormay Cécile neve alatt alakult polgári kör jött létre.