EN facebook

Programok Pécsett

2019-09-25 19:00

Pécsett is kezdetét veszi a Múzeumok Őszi Fesztiválja, valamint a Janus Pannonius Múzeum csatlakozott a Tanuló Fesztiválhoz is. Szeptember 26-28 között rengeteg program közül lehet választani. 

 

Programok:

 

2019. szeptember 26., csütörtök 15.00

„A Sétatértől a Széchenyi térig” – Pécsi szoborséta

Vezeti: TILLAI Gábor történész (JPM)

Találkozó: Zsolnay Múzeum (Pécs, Káptalan u.2.)

A Pécsi Tájak-Korok-Múzeumok Klub programja.

 

2019. szeptember 26., csütörtök, 15.00

ANK 1-es Iskola Színes színpad – Ha ott lennék a képen...

 

„Ha ott lennék a képen…” – nyitott drámaóra, workshop a Csontváry Múzeumban Közreműködnek az ANK Színes színpad drámacsoport tagjai A Színes színpad, az ANK 1.Sz. Általános Iskola 9 éve működő drámacsoportja, általában az ANK Könyvtárban tartja drámaóráit, heti 2 órában. Alapította és vezeti: Hajnal Éva, akinek 42 éve hivatása a tanítás. A drámaóra célja: a képzelőerő, a spontaneitás, az empátia erősítése a drámapedagógia eszközeivel.

 

2019. szeptember 26., csütörtök, 17.00

ANK 1-es Iskola – Könyvbemutató – Hajnal Éva: Szeplős című gyerekkönyvének bemutatója

 

A kötethez ajánlást írt: Döbrentey Ildikó író és Levente Péter társasjátékos. Fülszöveg: Izsó Zita költő. Moderátor: Dr. habil. V. Gilbert Edit habilitált doktor, egyetemi docens, Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet, Modern Irodalomtörténeti és Irodalomelméleti Tanszék. Zenei közreműködő: Villuth András zeneszerző - zeneterapeuta, a Röppentő Együttes alapító vezetője. Illusztrációk: ANK 1-es Iskola, 2.b osztálya. 

A kötetbemutatón bárki lehet célcsoport, mert a gyerekszájversek gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt élményt adóak lehetnek.

 

209. szeptember 27., péntek, 12.00

Motívumkereső

 

A „Motívumkereső” a Csontváry Múzeum állandó kiállításához tervezett néhány helyszíni játékból és feladatlapból áll. Egyes elemeit egyénileg és kisebb csoportokban is ki lehet próbálni. Kártyajáték, memóriajáték és kvízjáték is szerepel a kollekcióban. A játékok a meghirdetett idősávban önállóan, szabadon használhatók.

 

2019. szeptember 27., péntek, 14.00

Pillangók

 

Ez a programelem Csontváry "Pillangók" című alkotásának témáját kiemelve, dramatikus és ábrázolási lehetőségeket nyújt a kisebb korosztályok számára. A gyerekek bekapcsolódhatnak a meseszövésbe, történetmondásba, a rögtönzött történetek eljátszásába, miközben a kiállítási teret is felfedezhetik. A foglalkozások a meghirdetett idősávon belül igény szerint indulnak, és kb. 20 percesek.

               

16+ Felfedezők nyomában!

2019.szeptember 28., 9:00-13:00

Kreatív Pécs – akik a várost naggyá tették

 

A családi hétvégi program keretében a múzeum megbízásából fejlesztett új, városismereti (kincskereső) applikációt mutatjuk be. A jelenleg már elkészült és publikált pályák mellett ezúttal egy csak a regisztráltak számára elérhető új pályát nyitunk, mely lehetőséget ad a csapatok versengésére. Az új pálya feladatai Pécs kreatív személyiségeihez kapcsolódnak - Hamerli, Reéh György, Zsolnay Vilmos, Angster József - hogy csak néhányat említsünk közülük.

 

Az applikáció használata mellett az egyes helyszínekhez kapcsolódva egyéb feladatokra is számíthatnak a résztvevők. A csapatok előzetes regisztrációval nevezhetnek (középiskolás, családi és felnőtt kategóriákban) és az applikáció feladatain kívül az egyes állomásokon kézzelfogható tárgyakkal kapcsolatos, valamint ügyességi feladatokat is meg kell oldaniuk.

 

 

Tudományos találkozások a múzeumban

2019. szeptember 28., 9:30

Zenélő automaták a gyűjteményben

JPM Történeti Múzeum (Pécs, Felsőmalom u. 9.)

 

A Janus Pannonius Múzeum újkori gyűjteménye több, különleges zenélő automatát őriz. A megszólaltatható régi szerkezetek történetéről, a műtárgyakkal való közelebbi ismerkedés keretében hallhatnak a látogatók. Előadó: Gál Éva.

 

IDŐSZAKOS KIÁLLÍTÁSOK:

 

Arczok és láthatárok – 19. századi magyar festészet a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből

  1. május 8. – 2018. november 11. (MEGHOSSZABBÍTVA: 2019. NOVEMBER 10-IG)

JPM Modern Magyar Képtár (Pécs, Papnövelde u. 5.)

 

Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Lotz Károly, Madarász Viktor, Munkácsy Mihály, Paál László, Székely Bertalan – csak néhány név azon világhírű képzőművészek közül, akiknek alkotásait megcsodálhatjuk a tárlaton. A kiállítás igazi kuriózuma, hogy egy külön teremben a pécsi 19. századot is bemutatja, pécsi városképekkel, pécsi polgárok arcképeivel, valamint pécsi művészek (Wéber Xavér Ferenc, Zsolnay Vilmos és Bartalits Mihály) eddig a közönség számára ismeretlen alkotásaival.

___________________

 

AZ ELSŐ FALVAK – AZ ÚJKŐKOR LETŰNT VILÁGA A DÉL-DUNÁNTÚLON

  1. május 9. – 2020. június 15.

JPM Csontváry Múzeum (Pécs, Janus Pannonius u. 11.)

 

A kiállítás a helyi újkőkori közösségek közép-európai szinten is jelentős régészeti örökségét mutatja be a legújabb kutatási eredmények tükrében. Ez az első olyan magyarországi projekt, melyben az autópálya-építkezésekhez köthető megelőző feltárások során előkerült jelenségek és leletek tudományos feldolgozása során létrejött új eredmények egy komplex kiállítás keretében az érdeklődők számára bemutatásra kerülnek.

___________________

 

A KELETI RÍTUS KINCSESTÁRA

  1. május 23. – 2019. november 30.

JPM Néprajzi Osztály (Pécs, Rákóczi út 15.)

 

A kiállítás anyaga a Hajdúdorogi Főegyházmegye Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjteményének, a pécsi görögkatolikus egyházközség, és egy magánszemély gyűjtéséből tevődik össze. A tárlat a keleti egyházak liturgikus gyakorlatához szervesen kapcsolódó ikonokat és egyéb tárgyakat (öltözetek, oltárkendők, könyvek) mutatja be.

___________________

 

KÉP-MOZGÁSOK

  1. június 20. – 2019. szeptember 15. (MEGHOSSZABBÍTVA: 2019. NOVEMBER 10-IG)
    JPM Modern Magyar Képtár (Pécs, Papnövelde u. 5.)

 

A Képtári tárlatok pécsi műbarátoknak sorozat keretében szeptember 15-ig látogatható kiállítás a 120 éve született Martyn Ferencnek, illetve a tavaly elhunyt Kismányoky Károlynak és Nádor Katalinnak állít emléket.

___________________

 

AVIATIKA – PÉCS REPÜLÉSTÖRTÉNETE

  1. június 22. – 2019. november 2.

JPM Vasváry-ház (Pécs, Király u. 19.)

 

Papír repülőgépmodellt, valamint origami (légipostai) borítékot egyaránt hajtogathatnak a látogatók az Aviatika – Pécs repüléstörténete című kiállításon, amely 2019. június 22-étőltekinthető meg a pécsi Vasváry-házban (Király u. 19.). A 2008 óta létező, felfrissített, kiegészített utazó tárlat Pécs 1937-ben készült légi felvételével egészült ki, amelyre ránagyítva a város egykori utcái, terei fedezhetők fel.

 

___________________

 

Az Ablaknál ülő nő és a Festőlegény Selmecbánya és tengerparti városok látképével

  1. június 22. – 2019. december 31.

JPM Modern Magyar Képtár (Pécs, Papnövelde u. 5.)

 

A tárlat 7 ritkán látható Csontváry festményt mutat be a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből.

___________________

 

ÁTLÉNYEGÜLÉS. AZ EUCHARISZTIÁRÓL A CSODÁK ÉS A MŰVÉSZET NYELVÉN

  1. augusztus 23. – 2019. november 3.

JPM Csontváry Múzeum (Pécs, Janus Pannonius u. 11.)

 

Az Eucharisztiában sajátos valóságként őrzi meg jellemző tulajdonságait a kenyér s a bor. A lényege azonban mégis mássá válik: Krisztus teste és vére lesz. Az átlényegülés szó ezt a misztériumot akarja kifejezésre juttatni: miközben megmaradnak a színek (vagyis a kenyér és a bor érzékelhető mivolta), „alattuk az egész és csorbítatlan Krisztus ott van, a maga fizikai »valóságában« testileg is jelen”. Valós jelenlét ez, de nem a hétköznapi biológiai testiség értelmében.

 

A kiállítás erre az érzék feletti érzékelésre hív meg: a képek, a csodák, a tárgyak nyelvén vezet be a titkos középpontba, ahol a fizikai lét felemelkedik, s megnyitja szemünket a valóságon túli valóságra, az igazi lényegre.

kiállítás, programajánló, régészet
2019-09-06 18:00
díj, Múzeumok Őszi Fesztiválja, múzeumpedagógia
2019-09-24 15:00