EN facebook

Radikális muzeológia, avagy mi a “kortárs” a kortárs művészeti múzeumokban?

KÖNYV

2018-05-19 10:20

A Magyar Nemzeti Múzeum új könyvsorozatot indított az ICOM MNB támogatásával, amely első darabja Claire Bishop Radikális muzeológia, avagy mi a “kortárs”  a kortárs művészeti múzeumokban?  című kötetének magyar nyelvű fordítása. 

 

Claire Bishop tanulmánya szenvedélyes kiáltvány, amely a kortárs fogalmát nem korszakként, hanem módszerként és szemléletként határozza meg.

 

Sosem voltak még nehezebb helyzetben a közgyűjtemények, amelyek nem a magántulajdonosok, hanem a közönség többségének érdekeit képviselik. Vajon milyen kilátások nyílnak számukra a jövőben? A közfinanszírozási megszorítások hatására néhány kortárs művészeti múzeum arra kényszerült, hogy alternatívát dolgozzon ki a „nagyobb jobb” mantrájával szemben.

 

A Radikális muzeológia című kötet az eindhoveni Van Abbemuseum, a madridi Museo Nacional de Reina Sofía és a ljubljanai MSUM példájával mutatja be a kortárs művészet kortársiasságának új értelmezését. A három esettanulmányból "kirajzolódnak azok a kulcsszavak és keretrendszerek, amelyek mentén ma a kortárs képzőművészetről és intézményrendszeréről gondolkozni érdemes: az önreflexió (az intézmény múltjára és jelenére), az idők és korszakok párhuzamos vizsgálata, a posztkolonializmus és a nem nyugat-európai origó, egy „aktív” archívum, valamint a részvételen és együttműködésen alapuló múzeumi gyakorlatok.  A kötet szorosan illeszkedik az aktuális új muzeológia diskurzusába, azonban terjedelme és esettanulmány-centrikussága miatt inkább kézikönyv jellegű. Ugyanakkor világosan kirajzolódik belőle, hogy az új muzeológia irányából melyek lehetnének egy múzeum fő feladatai mind a gyűjtemény szerepét, az állandó és az időszaki kiállításokat, mind a közönségelérést illetően;  ilyen például a gyűjtemény mint lehetséges időszaki kiállítás, vagy az ismétlés szerepe a rendezésben és a radikális edukáció fogalma" – olvashatjuk a Magyar Múzeumok Online-on 2016-ban megjelent cikkben. 

 

Bishop könyvével kapcsolatban a magyar muzeológia másik újdonsággal is bír. Május 22-én lesz annak a …NYITOTT MÚZEUM… Részvétel, együttműködés, társadalmi múzeum című kézikönyvnek és weboldalnak az első bemutatója, amelyben tágabb kontextusba ágyazva is olvashatunk a tanulmányról kritikát itt! 

 

 

A fordítás az alábbi kiadás alapján készült a Verlag der Buchhandlung
Walther Koenig engedélyével:
Claire Bishop: Radical Museology, or What’s “Contemporary”
in Museums of Contemporary Art?
© Verlag der Buchhandlung Walther Koenig, 2013

Magyar kiadás: © Magyar Nemzeti Múzeum, ICOM Magyarország 2018
A kiadásért felel Varga Benedek főigazgató
Fordította: © Sárai Vanda
Szaklektor: Gadó Flóra
Szerkesztette: Merényi Ágnes
A magyar kiadást tervezte: Vári Ágnes
Nyomás és kötés: Mega Kulturális Szolgáltató Kft.
Felelős vezető: Gáti Tamás

kiadvány, könyvbemutató, muzeológia
2018-05-10 17:18
könyvbemutató, művészettörténet, programajánló
2017-10-03 09:00
könyvbemutató, programajánló
2018-04-22 16:00