EN facebook

Rangos egyházi méltóság miseruháját találták meg Jákon

TÁRGY

2021-02-24 16:00

A főszentély előtt eltemetett rangos egyházi méltóság, feltehetően egy hajdani jáki apát papi ornátusát, arany és ezüst színű fémszálakkal gazdagon átszőtt miseruháját találták meg a jáki Szent György-templomban végzett ásatáson - közölte Székely János szombathelyi megyéspüspök a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

 

A miseruha feltételezések szerint körülbelül ötszáz éves és valószínűleg Itáliában készülhetett - tájékoztatott. Hozzáfűzte, hogy a kereszténység ősidők óta használ ünnepélyes alkalmakkor liturgikus öltözeteket. Már az ószövetségi szentírásban arról lehet olvasni, hogy a papság általában hófehér alapon, színesen díszített gyönyörű papi ruhákban léphetett a szentélybe, de az Újszövetségben is találhatunk leírást például menyegzős köntösről.


Papp Ildikó, a jáki templomban végzett ásatásokat vezető régész a sajtótájékoztatón elmondta, nem tudnak arról, hogy Magyarországon sírból előkerült volna hasonló egyházi vonatkozású textília.

 

A feltáráskor számítottak arra, hogy a templom főhajójában, a főszentély előtt rangos személyek temetkezésének maradványaira találhatnak, de nem számítottak egyházi méltóság nyughelyére - tette hozzá.


A papi sírt sajnos 17.-18. századi temetkezések megbolygatták, emiatt csak a halott lábcsontjai és koporsójának egy része maradt érintetlen, a miseruhát azonban hajdan "összegubancolva" visszahelyezték a sírba, így találtak rá most a régészek - beszélt a részletekről Papp Ildikó.


Semsey Réka, az Iparművészeti Múzeum művészettörténésze úgy fogalmazott: a bársonyból készült szövet színe piros vagy bordó lehetett, melynek a háta volt díszesebb, hurkokkal díszített, középsávján "püspök szentek" láthatók, jól kivehető az ábrázoláson "az infula és a pásztorbot", valamint az egyik ábrán egy kulcs, amely arra utal, hogy Szent Péter-ábrázolás lehetett.

 

A több mint ötszáz éves miseruhát restaurálás után valószínűleg a jáki Szent György-templom mellett épülő látogatóközpontban állítják majd ki.

 

 

Borítókép forrása: magyarkurir.hu

látogató, múzeumandragógia, műhely, örökségvédelem
2021-01-17 16:00
gyűjtemény, iparművészet, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, tárgy, virtuális
2020-06-26 16:00
építészet, iparművészet, látogató, műhely, programajánló, természet
2020-09-08 20:00