EN facebook

Rejtőzködő kincsek - Válogatás egy zalaegerszegi magángyűjtemény anyagából

KIÁLLÍTÁS

2024-07-07 19:00

Egy zalai - névtelenséget kérő - magángyűjtő kollekciójából nyílt időszaki kiállítás a Göcseji Múzeumban. Ahogyan minden jelentős magángyűjtemény, ez is határozott karakterrel bír. Tükrözi létrehozója gondolkodásmódját, érzés- és élményvilágát, művészeti érdeklődését.

 

A bemutatott huszonnyolc festményről dr. Kostyál László művészettörténész beszélt a megnyitón, aki néhány igen értékes alkotást kiemelt. A kollekció kivételes értékű darabja Munkácsy Mihály két alkotása, az egyik a francia arisztokrácia világát bemutató szalonábrázolás, a másik egy férfiportré, Karlovszky Bertalan festőművészt ábrázoló képmás.

 

A szintén Munkácson született ifjú fiatal korában festőinasként Munkácsy mellett dolgozott rövid ideig Párizsban, s egy alkalommal modellt is állt a mesternek. Mindkét alkotás hűen tükrözi a Munkácsy által jegyzett stílusjegyeket. De látható id. Markó Károly itáliai ihletésű tájképe, Brodszky Sándor Margit-szigeti parkrészlete és Czóbel Béla virágcsendélete is.

 

A megnyitón a legnagyobb érdeklődést a Munkácsy alkotások váltották ki 

 

Az alkotások másik gerincét a második világháború utáni absztrakt képek alkotják. Kassák Lajos, a magyar avantgárd mintegy három évtizeden át legfontosabb személyisége, a nemzetközi modernizmus jelentős alakja három alkotása látható a tárlaton, ahogy Bálint Endre festő és grafikus emlékkép-töredékeinek néhány példánya és Kádár Béla késői dekoratív avantgárd szemléletét hordozó nőalakja.

 

A Göcseji Múzeum időszaki kiállítása, és benne a számos műremek 2024. augusztus 31-ig látogatható

 

A nyár folyamán megtekinthető gyűjtemény augusztus 31-ig várja a közönséget a Göcseji Múzeumban, amihez több alkalommal tárlatvezetéseket és különleges programokat fűznek. Júliusban Műtárgyak síkban és térben alcímmel egy olyan programon vehetnek részt az érdeklődők, ahol a festményeken látható tárgyak kilépnek a térbe, és kézzelfogható közelségbe kerülnek. Id. Markó Károly puttói, Brodszky Sándor parkrészletén látható női napernyő, Kádár Béla csendéletében lévő fekete-fehér váza, Munkácsy Mihály alkotásán található ezüst teakiöntő vagy Bálint Endre kollázsán látható fakerék mind megjelennek a kiállítótérben.

 

Kiss Nóra néprajzkutató a tárgyakról mesél, amelyek a Göcseji Múzeum gyűjteményéből valók, Szényi Krisztina rajzpedagógus, a múzeum kommunikációs munkatársa pedig a magángyűjtemény festményeit elemzi. Így találkoznak majd ebben a különleges hangulatban síkban és térben a magánkollekció értékes darabjai és a múzeum műtárgyai.

 

Augusztusban borkóstolással egybekötött tárlatvezetéseken is részt vehet a közönség, Dr. Kostyál László művészettörténész a kiállított festményekről mesél, miközben Pampetrics György borkereskedő finom nedűket kínál.

Könnyed nyáresti programok a kultúra bűvkörében Zalaegerszegen. Ki tud ennek ellenállni?

 

 

Borítókép:
Az előtérben id. Markó Károly, a háttérben Szőnyi-festmény fogadja a látogatót
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, művészettörténet, téma
2024-06-26 07:00
állományvédelem, gyarapodás, képzőművészet, kiállítás, restaurátor, téma
2024-02-20 07:00
képzőművészet, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, néprajz, régészet, történelem, virtuális
2021-01-30 07:00