EN facebook

Sokszínű múzeum – Az Év Múzeuma 2023 kerekasztal-beszélgetések

TÉMA

2023-07-04 20:00

2023. június 5-én hétfőn adták át a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület által meghirdetett, Az Év Múzeuma 2023 elismeréseket Budapesten, a Ludwig Múzeumban. A díjátadóra idén 26. alkalommal került sor, és ezúttal a nagymúzeumok kategóriájában a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a kismúzeumok kategóriájában pedig a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum vehette át az elismerést. Az Év Múzeuma 2023 díjak mellett különdíjakat is osztottak: Az ICOM Magyarország különdíját a tatai Német Nemzetiségi Múzeum, a Magyar Vidéki Múzeum Szövetsége különdíját a zalaegerszegi Göcseji Múzeum, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját a Cigándi Bodrogközi Múzeumporta nyerte el.


A díjátadó után került sor a Sokszínű múzeum című – tartalmában az ICOM új múzeumdefiníciójára is reagáló, szintén a Pulszky Társaság által szervezett – szakmai konferenciára, amelyen a bevezető előadások után kerekasztal-beszélgetésekre került sor, ahol a nyertesek megvitatták a múzeumi erősségeiket, valamint Az Év Múzeuma elismerés hatásait.


Az első beszélgetésen – amelynek moderátora Bereczki Ibolya, a Pulszky Társaság elnöke volt – a résztvevők a múzeumi erősségekről és azok eléréséről, nehézségekről, lehetőségekről, újításról és a célok eléréséhez vezető, sokszor rögös útról beszélgettek.


Mindegyik múzeum fejlődni szeretne, megújítani tárlatait, épületeit, szívesen alkalmazna szakmai elismeréssel rendelkező kollégákat, hogy ezáltal hitelessé és megbízhatóvá váljon. Ez sokszor nem egyszerű és hosszú évekig is eltarthat, és gyakran a források hiánya is nehezítheti az eredmények elérését.


Egy példa a különdíjasok közül: a Német Nemzetiségi Múzeum hatalmas fejlődésen esett át, hiszen a muzeális kiállítóhelyből ismét bázisgyűjtemény kategóriába sorolták. A kerekasztal beszélgetésen megvitatták azt is, hogy a múzeum nem merülhet ki a kiállítóhely megnevezésben, egy muzeális intézmény besorolásától függetlenül oktat, őriz, továbbad mindenki számára, nem csupán műtárgyakat állít ki.


A második beszélgetés moderátora Berényi Marianna volt, beszélgetőpartnerei Bácsmegi Gábor, Fabényi Julia, N. Kovács Zita, Gajdos-Frank Katalin voltak.

 


Az Év Múzeuma 2023 elismerés jóval több, mint hogy az elegáns réztáblát és az oklevelet kiteszik a múzeum fogadói falára. Nyilvánvalóan imponáló, amikor a rengeteg ember ezt látja, de ez az óriási szakmai elismeréssel járó díj a látogatók mellett a múzeumi élet és a kollégák szemében is hatalmas értékkel bír. A látogatók száma egyes múzeumokban azért növekedett, mert kíváncsiak voltak, miért érdemelte ki a múzeum a díjat.

 

Az Év Múzeuma 2023 díjátadó és konferencia nemcsak azért volt jó, hogy a múzeumok sokszínűségével, rátermettségével és elhivatottságával találkozzunk. Látható volt, hogy mindenki – beleértve az igazgatóságokat, szövetségeket, kollégákat egyaránt – közösen, egy célért küzdve próbál egy olyan szakmai közösséget teremteni, amellyel akár nemzetközi szinten oktat és közvetít a társadalom bármely tagjának. Alkalmat nyújtott továbbá arra, hogy szembesüljünk azzal a ténnyel, hogy fontos hangsúlyozni és elismerni mindazt a fáradozást és nehézségeken átívelő sikert, amit a pályázók, a díj nélkül is magukénak tudhatnak.


1997 óta részesülhetnek a múzeumok ebben elismerésben, és mindig egyre több és nagyobb elvárással állítják szembe a pályázókat a siker és fejlődés reményében. Remélhetőleg az Év Múzeuma díj felhívása egyre több intézményt fog a pályázásra buzdítani, és 2024-ben pályázók köre ismét új intézményekkel bővül.

Az év múzeuma, gyűjtemény, helytörténet, kiállítás, látogató, programajánló
2023-06-02 07:00
Az év múzeuma, díj, helytörténet, iparművészet, kiállítás
2023-05-29 07:00
Az év múzeuma, díj, Pulszky Társaság
2023-06-05 12:00