EN facebook

Szakmai nap + Finisszázs

PROGRAMAJÁNLÓ

2018-05-27 18:00

A Magyar Nemzeti Levéltár Nyomot Hagytak | Évszázadok – Személyiségek – Aláírások című, egyedülálló, hét évszázad aláírásait és eredeti iratait bemutató kiállítása hamarosan átadja helyét egy új időszaki kiállításnak.

Az első, nagyszabású kiállítástól 2018. június 8-án, pénteken szakmai nappal és zenés finisszázzsal búcsúznak.

A szakmai napot 17.00 órától finisszázs zárja, amelyre szintén sok szeretettel várják a társszakmák képviselőit is:

17.00 órakor a vendégeket Németh László Sándor, a kiállítás kurátora és Horváth Zita felsőoktatásért felelő helyettes államtitkár köszönti. Ezután Gerlóczy Zsigmond zongoraművész játszik, majd 17.30-tól A kurátor vallomása címmel pezsgőzéssel egybekötött szubjektív kurátori tárlatvezetésre invitálják az érdeklődőket.


A kiállításról:

Az aláírás maga az ember. Az ember, aki aláírásával jelzi, hogy egyetért mindazzal, ami a papíron áll, és hogy sajátja volt a döntés, amihez hozzájárult kézjegyével. A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának interaktív tárlata egyedülálló gyűjteményének eredeti irataival mutatja be az az aláírás hitelesítő szerepét, valamint azokat a kiemelkedő eseményeket és személyiségeket, amelyek és akik befolyásolták hazánk történelmét, kultúráját és fejlődését a 14. század közepétől egészen a 20. század végéig.

A látogatók eredeti formában láthatják Mátyás király saját kezűleg aláírt okiratát, Dobó István ostrom utáni jelentését vagy éppen gróf Leiningen-Westerburg Károly aradi vértanú megrendítő búcsúlevelét.

A közelmúlt történelméből pedig olyan nagyhatású világi és egyházi vezetők, valamint zseniális művészek kézírását böngészhetik testközelből, mint Ferenc József, Tisza István, Ady Endre, Albert Einstein, Bartók Béla, Kádár János és II. János Pál pápa.

 

A tárlatot angol és magyar nyelven megtekinthető kisfilmek és panorámavetítés kísérik. A mozgóképes összeállítások izgalmas betekintést nyújtanak a magyar történelem meghatározó szereplőinek eddig kevéssé ismert hivatali életébe és mindennapjaiba is.

 

A belépéshez vigyék magukkal intézményi kártyájukat, amivel igazolni tudják, hogy a társszakma dolgozói.
 
Akik nem rendelkeznek intézményi kártyával, részvételi szándékukat 2018. június 6. 16.00 óráig jelezzék a kozmuvelodes@mnl.gov.hu e-mail címen.

 

További információk a kiállításról:

www.mnl.gov.hu/nyomothagytak

www.facebook.com/nyomothagytak/

programajánló, természet
2018-05-27 14:00
konferencia, múzeumandragógia, Pulszky Társaság
2018-05-26 17:30
kiállítás, múzeum, programajánló, tárgy
2018-05-24 09:00