EN facebook

Száz éves a Magyar Érdemrend - kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

KIÁLLÍTÁS

2023-04-30 16:00

Száz éves Magyarország önálló kitüntetésrendszerének legfontosabb eleme, a Magyar Érdemrend. Az alapítása óta számos név-, és megjelenésbeli változáson átesett kitüntetés centenáriumának alkalmából közös kiállítást rendez a Magyar Nemzeti Múzeum és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum.

 

A Magyar Nemzeti Múzeum Kupolatermében megrendezésre kerülő, 2023. május 11-étől látogatható tárlat körülbelül 70-80 rendi jelvényt mutat be, az egykor kitüntetett személyek portréival, díszes öltözetekkel és a kitüntetésekhez tartozó kiegészítőkkel egyetemben.


A Magyar Érdemrend története

 

A Magyar Érdemrend története száz évvel ezelőtt kezdődött, amikor az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásával függetlenné vált ország új kitüntetési rendszert teremtett. Az 1922-ben alapított Magyar Magyar Érdemkereszt jellegzetes külalakja, a fehér kereszt, az 1848–49-es szabadságharc Magyar Katonai Érdemrendjének tervezett, majd Kossuth Lajos az emigrációban elkészült jelvényére vezethető vissza. 1935-ben a kitüntetés neve Magyar Érdemrendre változott, majd 1939-ben a legmagasabb fokozata a Szent Koronával ékesített nagykereszt lett. 1946-ban az államforma megváltozásával Magyar Köztársasági Érdemrend néven alapítottak helyébe új kitüntetést, de külalakját tekintve csak a jelvények középső eleme változott. Ezt az új kitüntetést néhány évvel később,1949-ben megszüntették és helyette Magyar Népköztársasági Érdemrend néven, szovjet típusú jelvényekkel új kitüntetést hoztak létre. A szocializmus évtizedei után, 1991-ben kis változtatásokkal Magyar Köztársasági Érdemrend néven alapították újra az eredeti kitüntetést, majd egy 2011-es törvény értelmében a neve ismét Magyar Érdemrend lett.

 

 

Az 1946-os Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje, Magyar Nemzeti Múzeum

 

A Magyar Érdemrend hadiékítményes és kardos tisztikeresztje, Magyar Nemzeti Múzeum

 

 

A kiállításról


A Pallos Lajos és Sallay Gergely által megálmodott kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kitüntetés és képzőművészeti gyűjteményein alapul, és végigköveti Magyarország jelenlegi kitüntetésrendszere egyik legmagasabb rangú érdemjelének idő-, megnyilvánulás- és rendbeli változásait az alapítása óta eltelt száz évben. A tárlat kronológiai sorrendben igyekszik bemutatni a Magyar Érdemrend külalakjának az éppen aktuális államformához vagy politikai helyzethez való igazodását, a kitüntetés formálódását, az ezeket elnyert rangos történelmi személyek portréival színesítve. Ezek közül is kiemelkednek a kitüntetés alapítójának, Horthy Miklósnak az egyedi rendi jelvényei, vagy Lakatos Géza tábornok, miniszterelnök komplett kitüntetés-kollekciója, az 1945 utáni korszakból pedig Dinnyés Lajos kitüntetései, köztük babérággal ékesített nagykeresztje a csillaggal, vagy a Nobel-díjas Oláh György középkeresztje a csillaggal. A legtöbb rendi jelvényt és a jeles történeti személyiségek rendjelét, valamint a kitüntetettek portréit őrző két közgyűjteményen túl, a magángyűjtők tulajdonában levő darabok - a Magyar Numizmatikai Társulat együttműködése révén - digitalizálva lesznek megjelenítve a tárlaton.

 

Oláh György középkeresztje csillaggal, Magyar Nemzeti Múzeum

 

A kiállításhoz tárlatvezető kiadvány készül Csillag és kereszt – 100 éves a Magyar Érdemrend címmel, amely a Magyar Érdemrend története mellett a kitüntetést elnyerő fontos történelmi személyeket is bemutat.

 

 

Borítóképen:

A Magyar Érdemrend Szent Koronával ékesített nagykeresztjének csillaga, Magyar Nemzeti Múzeum