EN facebook

SzentendREstart a Skanzenben - Kiállításmegnyitó és kerekasztal-beszélgetés, bringatúrák, tárlatvezetés

PROGRAMAJÁNLÓ

A 2021. június 3-6-ai hétvégén újraindul a kulturális élet Szentendrén. Városszerte, így a Skanzenben is izgalmas programok várják az érdeklődőket. Az állandó programok mellett kiállításmegnyitóval, kerekasztal-beszélgetéssel, bringatúrával és kurátori tárlatvezetéssel készül a múzeum.

 

Szombaton nyílik a Mutasd a maszkod! című kiállítás. Az ünnepélyes megnyitóra és kerekasztal-beszélgetésre 13 órakor kerül sor a Skanzen Bejárati épületében. A Skanzen egy éves kutatási kampányának tapasztalatait osztja meg a látogatókkal ebben a kiállításban. A múzeum a Covid-19 járvány kezdete óta gyűjti azokat a szájmaszkokat és a kapcsolódó személyes történeteket, amelyek a pandémia kezdete óta életünk szerves részévé váltak. A kötelező maszkviselés a társadalom valamennyi rétegét elérte, mindenki használta, és mindenki számára a megváltozott élethelyzetet, a járványidőszakot szimbolizálja. A múzeum felhívása rákérdezett a készítés folyamatára is: vásárolták vagy otthon készítették el a szájat eltakaró maszkot? A kutatás során világossá vált, hogy a maszkkészítés egyrészt a tárgyalkotó népművészet kortárs változata, egyfajta élő népművészet lett; másrészt a segítségnyújtás, a szolidaritás egyik formája is. A tárlat az elmúlt 14 hónap gyűjtését mutatja be. A történetek személyesen és a világhálón is elérhetők hatartalan.skanzen.hu oldalon!

 

 

Az ünnepélyes megnyitó után Mutasd a maszkod! – Maszkviselés koronavírus járvány idején címmel a Skanzen Resti teraszán (rossz idő esetén a Skanzen Fogadóban) beszélget Szászi Beáta pszichológus, autogén tréner, Panák Annamária divattervező, a Kovács Kékfestőműhely hetedik generációs vezetője, Dr. Frei Norbert mentőorvos, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Covid Intenzív Osztályának megbízott osztályvezető főorvosa. A beszélgetést Dr. Sári Zsolt, a kiállítás kurátora vezeti.

 

A SzentendREstart keretében szervezett Skanzen bringatúrák pénteken, szombaton és vasárnap is 11 órakor kezdődnek. Pénteken A summás, a cseléd, a mester és a nemesember címmel a falusi társadalom lakáskultúráját, életviteléthozza közelebb a Skanzen. Szombaton Az emberélet határait járják körbe, vasárnap Sokszínű nemzetiségek címmel Magyarország nemzetiségeinek életmódjával ismerkedhetnek a jó levegőre, testmozgásra és kultúrára vágyók.

 

Szombaton és vasárnap 14 órakor ingyenes kurátori tárlatvezetés mutatja be a száz évvel ezelőtti vidéki életet és Trianon hatását az Amikor minden más lett… Élet a Nagy Háború alatt és után című kiállításunkban, a Skanzen 900 m²-es Magtár épületében.

 

kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, virtuális
2020-07-17 09:00
felhívás, látogató, MúzeumTrip, tárgy, természet
2020-04-09 07:00
múzeumi táborok, múzeumpedagógia, néprajz, programajánló, természet
2021-05-25 07:00